реклама партнерів:
Головна » У другий тур виборів президента вийдуть Тимошенко і Порошенко – опитування

У другий тур виборів президента вийдуть Тимошенко і Порошенко – опитування


Коментарі: 0

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Опитування продемонструвало, що наразі лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко і чинний президент Петро Порошенко мають майже однаковий рівень підтримки українців, повідомляє УНІАН

Київ. 24 січня. УНІАН. У другий тур виборів президента України, що має відбутися 21 квітня, вийдуть лідер ВО ”Батькіщина” Юлія Тимошенко і чинний президент Петро Порошенко.
Про це свідчать результати опитування, проведеного соціологічним центром ім. Драгоманова, що були презентовані сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Як зазначив керівник центру, професор Сергій Штепа, головні результати дослідження свідчать про те, що є два основних кандидати з найвищими рейтингами підтримки серед населення. Зокрема, серед потенційних кандидатів на пост президента України лідирує Тимошенко та Порошенко.
За словами Штепи, Тимошенко підтримують 17,4% опитаних, які планують взяти участь у виборах, Порошенка -17,1%. “Саме ці два кандидати, відповідно до результатів опитування, виходять у другий тур”, - сказав Штепа.
Він упевнений, що ці двоє політиків 21 квітня змагатимуться за посаду президента у другому турі виборів. “При цьому динаміка електоральних настроїв показує, що найбільше зростає рейтинг Петра Порошенка, і, власне кажучи, призупинилось зростання рейтингу Юлії Тимошенко”, - додав він.
Також Штепа зауважив, що країна поступово поляризується у своєму виборі кандидатів. “Ми бачимо розділення країни між двома таборами, умовно «патріотичними» і умовно «бідними». Відповідно, більш патріотичне населення схильне більше підтримувати Петра Порошенка, і навпаки, бідніші люди більше підтримують Юлію Тимошенко.
Так само це простежується й у віковій динаміці. Чим старше виборець, тим більше частка підтримки Юлії Тимошенко. Чим молодше – тим більше Петра Порошенка”, - сказав Штепа.

Далі у рейтингу йдуть лідер Радикальної партії Олег Ляшко, якого підтримують 10,1% респондентів, та шоумен, співзасновник «Студії «Квартал 95» Володимир Зеленський (9,4%).
Рейтинг інших кандидатів розподілився таким чином: співголову «Опозиційної платформи - За життя», народного депутата України Юрія Бойка підтримують 5,4% опитаних, лідера політичної партії “Громадянська позиція” Анатолія Гриценка - 5,3%, міського голову Львова Андрія Садового - 5,1%.
Разом з тим, за даними опитування, кандидата у президенти від партії "Українське об'єднання патріотів – УКРОП" Олександра Шевченка підтримують 3,8% респондентів, лідера рок-гурту “Океан Ельзи” Святослава Вакарчука - 2,7%, представника партії «Опозиційний блок» Олександра Вілкула - 2,6% та лідера партії “Основа” Сергія Таруту - 2,3%. “Решта політиків набрали близько 1%, а то і менше”, - додав соціолог.
Своєю чергою політичний експерт Ростислав Балабан нагадав, що наразі Центральна виборча комісія зареєструвала 13 кандидатів у президенти, і ще 8 осіб подали документи на реєстрації. “Експертне середовище говорить про те, що кількість теоретично, імовірно становитиме до 50 осіб”, - сказав Балабан.

На його думку, головна проблема для основних кандидатів полягатиме у тому, що номінальні кандидати, які мають рейтинг підтримки близько 1%, будуть “розмивати їхні голоси”. Політичний експерт переконаний, що більшість людей, які голосуватимуть за номінальних кандидатів, у другому турі скоріше не братимуть участі у голосуванні, і тому для основних кандидатів важливо зберегти своїх виборців.
Також соціологи запитали у виборців думку про майбутнього переможця виборчих перегонів, незалежно від того, за кого саме вони голосуватимуть. “Ми отримали дуже цікавий показник. Серед тих, хто оцінює, хто виграє вибори, фактично Юлія Тимошенко і Петро Порошенко в межах похибки займають рівні позиції”, - сказав Балабан.
Так, згідно з даними опитування, 21,3% респондентів, які визначилися із вибором, вважають, що перегони виграє Тимошенко, та 21,1% опитаних переконані, що наступним президентом знову стане Порошенко.
Крім того, як повідомив Штепа, близько 30% опитаних вказали, що досі не визначились із вибором кандидата. Водночас серед тих громадян, які точно мають намір брати участь у голосуванні, кількість тих, хто не визначився, становить менш як 15%. Також він додав, що на виборах президента слід очікувати явку виборців на рівні близько 55%.

Крім того, Штепа висловив думку, що у другому турі голосування важливіше значення матимуть скоріше не рейтинги підтримки, а антирейтинги кандидатів. "У другому турі більш визначальним буде не голосування за свого, а проти іншого. Власне кажучи, у другому турі ми побачимо битву антирейтингів, які й покажуть, хто стане переможцем, хто виграє 21 квітня", - сказав Штепа.

Опитування дорослого населення України проводилось з 10 січня по 17 січня 2019 року. Методом особистого інтерв'ю було опитано 1,8 тис. респондентів, які проживають в усіх областях України (окрім тимчасово окупованих АР Крим та Донбасу). Похибка вибірки не перевищує 2,3%.






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
Усі новини