реклама партнерів:
Головна » У разі виникнення повіні в Києві рівень води перевищить критичний на 2,5 метра

У разі виникнення повіні в Києві рівень води перевищить критичний на 2,5 метра


Коментарі: 0 Надзвичайні ситуації

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
У разі виникнення повіні в Києві через весняне танення снігу рівень води перевищить критичний на 2,5 метра.
Про це повідомив 1 березня на прес-конференції перший заступник начальника Головного управління з питань надзвичайних ситуацій Київської міської державної адміністрації Іван Гаврилюк, передає УНІАН.
Він повідомив, що на 1 березня рівень води в Дніпрі в районі Києва піднявся на 489 сантиметрів. При цьому критичною точкою для початку повені є рівень 715 см. "Ми готуємось до того, щоб убезпечити людей в разі виникнення паводку на території міста Києва",- сказав Гаврилюк.
Він повідомив, що очікується підтоплення Дарницького, Дніпровського, Деснянського та Подільського районів Києва. За його словами, в тих місцях, де очікується підтоплення, КМДА попередить населення про можливу небезпеку. Він зазначив, що готуються плани з евакуації населення, а також карти місць, де існує висока вірогідність повені. "Для того щоб, у разі підтоплення, спокійно, без паніки виселити людей у безпечне місце", - наголосив Гаврилюк.
Гаврилюк додав, водопілля у Києві не загрожує підтопленню Київського метрополітену та Бортницької станції аерації.
Він пояснив, що тунелі метрополітену будуються так, щоб туди не потрапляла вода, зокрема й через можливу повінь.
Також Гаврилюк зазначив, що Бортницькій станції аерації повінь не загрожує завдяки тому, що станція розташована на три метри вище критичної позначки для початку паводку, що становить 715 см.
Крім того, у Києві максимальне водопілля прогнозується на середину квітня. Про це голова Держводгоспу Василь Сташук повідомив сьогодні під час селекторної наради з керівниками облдержадміністрацій з питань мінімізації наслідків можливої повені.
"Температурний режим дає підстави прогнозувати проходження піку водопілля на Дніпрі біля Києва у другій-третій декаді квітня", - сказав Сташук.
За його словами, аналізуються басейни всіх річок України, і сьогодні основна турбота приділяється басейну Дніпра, а також Дунаю.
У свою чергу, начальник Укргідрометцентру Микола Кульбіда додав, що у Києві у зв’язку з можливим водопіллям найбільша загроза підтоплення склалася для дачних масивів Осокорки, Бортничі, сіл Вишеньки, Гнідин, Корчувате. "Досягнення відміток підтоплення у межах неодамбованих територій - на Воскресенських і Русанівських садах", - додав він.
Також Василь Сташук заявляє, що в Україні на сьогодні підтоплено 77 населених пунктів.
"Сьогодні забезпечена робота 215 насосних станцій, у тому числі 191 станція працює з метою пониження рівня ґрунтових вод у населених пунктах", - сказав Сташук.
Окрім того, за його словами, у каскаді Дніпровських водосховищ працює 31 насосна станція у цілодобовому режимі, куди перекачуються "стоки річок Ірпінь, Трубіж та багато інших. Тим самим ми захищаємо майже 200 тисяч гектарів територій, на яких розміщено 190 населених пунктів, включаючи міста Переяслав-Хмельницький, Чигирин, Кременчук, Нікополь та багато інших".

Перший віце-прем’єр-міністр України, голова урядової комісії з питань надзвичайних ситуацій Олександр Турчинов заявляє про необхідність забезпечення синхронних дій центральної влади і влади на місцях для попередження можливих масштабів повені. Про це Турчинов заявив сьогодні під час селекторної наради з керівниками облдержадміністрацій з питань мінімізації наслідків можливої повені.
"Це може початися з третьої декади березня. Це не означає, що ми з вами повинні чекати третю декаду березня. Ми повинні працювати так, щоб мінімізувати ті проблеми, які нас можуть очікувати", - сказав Турчинов.
Перший віце-прем’єр вважає, що у 2008 році можна було б мінімізувати масштаби повені, якби своєчасно були розчищені русла річок, канали водовідведення і каналізації, а також відремонтовані усі дамби. "Є час, але ж цього часу у нас не так багато для того, щоб підготуватися і не робити евакуацію, коли можна своєчасно провести роботу, яка по силах нашим комунальним службам і місцевій владі", - додав він.
Турчинов закликав Міністерство з питань житлово-комунального господарства, Міністерство з питань надзвичайних ситуацій, Міністерство охорони здоров’я і Держводгосп посилити контроль за виконанням місцевими владами антипаводкових програм.
"Йдеться про контроль за санітарно-епідемічною ситуацією на територіях, пов’язаних з підтопленням окремих населених пунктів, і з заходами, пов’язаними із забезпеченням питною водою, а в першу чергу небезпека може бути саме тут. Йдеться про захист від потрапляння води на цвинтарі, на сховища побутових відходів та інші проблеми, пов’язані безпосередньо з роботою місцевої влади і місцевих комунальних служб", - підкреслив він.
Кабінет міністрів надав 175 млн грн на боротьбу з повінню. З цих коштів фінансуватимуться роботи з пропуску льоду в річках Дніпровського і Дністровського каскадів шляхом зниження запасів води у водосховищах до максимально можливого рівня. Як повідомили в Держкомітеті з водного господарства, зменшення води в таких обсягах відбудеться вперше за останні 15 років. На думку екологів, ці заходи можуть призвести до вимирання риби і, як наслідок, до забруднення питної води.

За матеріалами: http://newsru.ua







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини