реклама партнерів:
Головна » «У Росії попереду важкі часи» – екс-заступник держсекретаря США

«У Росії попереду важкі часи» – екс-заступник держсекретаря США


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Збереження режиму санкцій і подальші чвари – цими тенденціями будуть визначатися американсько-російські стосунки у 2015 році, передбачають американські спостерігачі. Але залишаються відкритими питання, як далеко може зайти Вашингтон у підтримці Києва і наскільки ефективними виявляться санкції.
Винесення у Росії вироку братам Навальним стало для американських коментаторів символічною точкою відліку нового року американсько-російських відносин.
«Кілька тисяч протестувальників вийшли у вівторок увечері на площу поруч із Кремлем, незважаючи на поліцейські бар’єри і сильний холод. «Всіх не пересаджаєте!» – вигукували демонстранти. Не виключено, що це гасло буде переслідувати Володимира Путіна в 2015 році. Російський Центральний банк пророкує різкий економічний спад у найближчі місяці в результаті падіння цін на нафту і західних санкцій. Спроба утримати Крим і запобігання поразкам маріонеткових угруповань в Україні обійдеться російському правителю дуже дорого: і в рублях і, швидше за все, в людських життях», – написала в редакційній статті газета The Washington Post.
Газета називає «панічною імпровізацією» рішення перенести винесення вироку Навальним на більш ранній термін і призначення Олексію Навальному умовного тюремного терміну. Вона закликає західні столиці зберегти режим санкцій і надати велику моральну підтримку російській опозиції хоча б шляхом введення санкцій проти людей, винних у переслідуванні Навального.

«У Росії попереду важкі часи» – екс-заступник держсекретаря США
Метью Камінські, оглядач The Wall Street Journal, попереджає, що Володимир Путін ніколи не був здатний вдатися до відступу, що створює особливу небезпеку. «Він ніколи не шукав шляхів до примирення, зниження напруги, компромісу, не намагався скористатися варіантами, запропонованими деякими європейськими офіційними особами або представниками Білого дому». Це, на думку оглядача газети, означає, що кінець правління Володимира Путіна буде «кепським» (відбудеться це в 2015 році або пізніше).

Дейвид Креймер, колишній заступник держсекретаря, співробітник Інституту Джона Маккейна, згоден із такою оцінкою у The Wall Street Journal.
– Путін не знає, як вирішити цю кризу. Він виявився загнаним у свою власну пастку, коли крок у будь-яку сторону буде покараний так чи інакше. Продовжуючи підтримувати сепаратистів, він тягне Росію до економічної ями. Якщо він відмовиться від втручання в справи України, його популярність різко впаде, але такий результат неминучий і в разі посилення економічних проблем. Словом, Путін у безвихідній ситуації.
У цій ситуації, як мені здається, єдиним реальним виходом для нього є вихід з України. Криза почалася з вторгнення Росії до Криму. До тих пір, поки вона повністю не залишить Україну, включно з Кримом, не повинно бути ніяких розмов про послаблення режиму санкцій. Мінська угода від 5 вересня була несправедливою для України, але Путін не виконав її положень. Криза не буде вирішена до тих пір, поки Кремль не доведе свою готовність поважати суверенітет і цілісність України.

– Який Ваш прогноз на 2015 рік?
– Я гадаю, що у Росії попереду важкі часи. Я цього не прогнозую, але, на мій погляд, було б помилкою виключати можливість відсторонення Путіна від влади. Через нього Росія опинилася у вкрай важкому становищі, не виключено, що люди в його оточенні вирішать, що їм необхідне краще керівництво. Це керівництво може бути не кращим з погляду Заходу або самих росіян. Але, на мій погляд, в році, що минає, люди почали усвідомлювати, що саме через дії Володимира Путіна Росія до кінця року опинилася в набагато гіршому становищі, ніж вона була на початку року.

«Навряд чи хтось всередині Росії кине Путіну виклик» – американський аналітик
Ричард Вайтц, американський аналітик з Гудзонівського інституту у Вашингтоні не вважає, що політичне становище Володимира Путіна всередині країни буде хитким.
– Я думаю, що у нього залишаються значні внутрішні адміністративні та інші ресурси для збереження влади. На мій погляд, навряд чи хтось здатний кинути йому виклик всередині країни. Його зовнішня політика може стати об’єктом серйозного виклику, але всередині країни – це навряд чи можливо протягом якогось терміну.

– Як би Ви оцінили майбутнє режиму санкцій?

– Тут у Вашингтоні йдуть активні дебати про те, чи потрібно допомогти Україні зброєю, яку ще підтримку їй необхідно надати. Стає помітною натхненність щодо потенційної ефективності санкцій. Є люди, які вважають, що підрив рубля та інші проблеми, з якими стикається російська економіка, є результатом санкцій. Я підозрюю, що це призведе до збереження санкцій. Сам Барак Обама каже, що він готовий чекати до тих пір, поки наслідки санкцій не стануть відчутні для самого Володимира Путіна. Тому я підозрюю, що санкції збережуться, але вони можуть бути і не посилені.

Джерело: Радіо Свобода




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:55
18-Бер-2024
Євросоюз не визнав вибори президента РФ на окупованих територіях України
Європейський союз 18 березня заявив про невизнання електоральної процедури, яку Росія
19:55
17-Бер-2024
Невідомі добрі безпілотники атакували шість російських нафтоперегонних заводів
Протягом тижня невідомі добрі безпілотники атакували зразу шість російських нафтопере
22:10
16-Бер-2024
Українські воїни знищили російську диверсійно-розвідувальну групу в Сумській області
Про це сьогодні, 16 березня, розповів голова ОВА Володимир Артюх в ефірі телемарафону
22:03
15-Бер-2024
Російський добровольчий корпус попереджує про масовану атаку по військових об'єктах у Бєлгородській і Курській областях
У зв'язку з проведенням обмеженої військової операції на території Курської та Білгор
21:19
15-Бер-2024
росія не припиняє тероризувати Одесу: 20 загиблих, 73 поранених
росія – країна-терорист.
На жаль, внаслідок російської ракетної атаки загинули
20:14
14-Бер-2024
Топоніми Чернігова на честь земляків — українських добровольців сучасної російсько-української війни
14 березня Чернігівщина, як і вся країна, відзначає на державному рівні День Українсь
19:39
12-Бер-2024
Знешкоджено масштабну агентурну мережу фсб, яка «під прикриттям» УПЦ (МП) намагалася дестабілізувати ситуацію в Україні
Служба безпеки нейтралізувала у Києві злочинну організацію, яка проводила інформаційн
15:09
12-Бер-2024
ЦПД та Кібердепартамент СБУ створили список безпечних каналів отримання інформації
Центр протидії дезінформації та Кібердепартамент Служби безпеки України створили спис
22:16
10-Бер-2024
Відзначення 210-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка у Чернігові
9 березня біля пам’ятника Тараса Шевченка на Валу, території Національного архітектур
21:56
10-Бер-2024
Успіхи ЗСУ на Таврійському напрямку
В операційній зоні оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” за минулу доб
Усі новини