реклама партнерів:
Головна » Україна vs Росія: «стіна Коломойського» або яким має бути кордон

Україна vs Росія: «стіна Коломойського» або яким має бути кордон


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Київ – В історії і сьогоденні людства вистачає прикладів, коли за допомогою муру одна держава відгороджувалась від іншої, захищаючи свою територію. Чи не першими відгородилися китайці, хоча тепер Велика китайська стіна виконує функції туристичного об’єкту. Натомість сучасний мур між Ізраїлем і Палестиною має оборонні функції, а стіна між США і Мексикою є одним з механізмів стримання міграції. Над облаштуванням кордону з агресивною сусідкою – Росією – міркують нині в Україні. Адже через російський кордон на українську територію перекидають озброєних російських найманців, кадирівських бойовиків на підтримку угруповань «ДНР» і «ЛНР», які в Україні визнані терористичними організаціями.

Свою ідею – побудувати на кордоні стіну – озвучив очільник Дніпропетровської області, бізнесмен Ігор Коломойський. Він готовий до кінця цього року за 100 мільйонів євро перекрити стіною кордон між Україною і Росією, щоб унеможливити (або принаймні зменшити) проникнення на українську територію бойовиків і військової техніки з Росії.



«Стіна Коломойського» матиме довжину майже дві тисячі кілометрів і пройде через Донецьку, Луганську і Харківську області. Стіна буде збудована з надміцної сталі, обнесена колючим дротом й оточена ровом.

Пропозиція Коломойського спричинила бурхливу дискусію серед українців: дехто ідею підтримує, ба більше – готовий фінансово підтримати побудову стіни, як от тернопільський бізнесмен Іван Чайківський. Як повідомили мас-медіа, він виділив один мільйон гривень на спорудження стіни вздовж українсько-російського кордону.

«Справа честі кожного підприємця мого рідного Тернополя – допомога українському війську засобами захисту, продуктами харчування, паливно-мастильними матеріалами тощо. Я також пропоную не залишатись осторонь зміцнення, укріплення українсько-російського кордону», – додав Чайківський.

Влада: кордон – «на замок»!

Верховна Рада України, хоч і з другої спроби, ухвалила постанову про посилення захисту держкордону з Росією. Рішення передбачає, зокрема, збільшення штату Державної прикордонної служби і негайний початок демаркації сухопутної ділянки кордону з Росією. Ця ділянка має бути переобладнана за прикладом зовнішніх кордонів Євросоюзу.

«Планується на всіх ділянках українсько-російського кордону збудувати інженерні споруди і провести односторонню демаркацію кордону», – пояснив рішення українського парламенту секретар Ради національної безпеки та оборони Андрій Парубій.

21 червня речник інформаційного центру РНБО Володимир Чеповий повідомив, що операція з забезпечення режиму оборони східного кордону України завершилася, президент країни наказав перейти до контролю за ним.

«Президент прийняв рапорт генерал-лейтенанта Віктора Муженка про те, що 20 червня о 18:30 завершилася операція зі встановлення на кордоні режиму оборони. Президент наказав переходити до наступної фази мирного плану – встановлення режиму контролю над державним кордоном», – розповів він.

Бійці АТО: кордон – «дірявий»

Бійці сил антитерористичної операції, які перебували поблизу українсько-російського кордону на Луганщині, стверджують – якщо місцеві прикордонники і силовики надалі співпрацюватимуть з місцевими ж контрабандистами і російськими бойовиками, – контроль на кордоні між Україною і Росією поновити не вдасться. Кордон і досі неприкритий, заявив Радіо Свобода боєць добровольчого батальйону «Айдар» із позивним «Горан».

«Зараз кордон ослаблений, лінії кордону майже немає. Коли з нашого боку на кордоні стоять троє добровольців з одним автоматом на трьох, як під Сталінградом, і коли через кордон їде Чечня з БТРами і КАМАЗами, як ці хлопці-добровольці можуть захистити кордон своєї держави і цілісність своєї держави? – турбується «Горан». – У нас кордону з Росією фактично нема – вважайте, кордон знаходиться там, де є наші блокпости. Коли ми приїхали у селище Щастя (Луганщина), нам сказали: ось цей перехід через вулицю, ця «зебра» – це кордон, а далі вже Росія іде».

Військові експерти також констатують, що сотні кілометрів кордону з Росією фактично відкриті. Через них диверсанти перекидають живу силу, озброєння, артилерійські установки і навіть танки. Про це в ефірі Радіо Свобода говорив і колишній міністр оборони, нині народний депутат України Олександр Кузьмук.

Прикордонники: кордон необхідно укріпити

Державна прикордонна служба України визнає наявність проблем із укріпленням кордону. Не вистачає людей, не вистачає техніки, та і вся логістика управління державним кордоном була спрямована на його контроль, а не на оборону. Тож проблема номер один – поновити повний контроль вздовж усієї ділянки українсько-російського кордону, розповів Радіо Свобода помічник голови Державної прикордонної служби України Сергій Астахов.

«Треба повернути владу України там на кордон. Як тільки ми це зробимо – можна говорити про якісь ініціативи. Я маю на увазі ініціативу бізнесмена Ігоря Коломойського. Чи готова Україна на даному етапі зробити такий крок, відгородившись від Росії стіною, і чи знайде вона на це кошти, у мене є певні сумніви», – зазначив фахівець.

Прес-служба Державної прикордонної служби 23 червня повідомила, що її фахівці розпочали переведення логістики служби відповідно до бойових умов. Серед іншого, формуються мобільні пересувні застави, прикордонники отримуватимуть сучасну техніку, необхідну для оборони держкордону.



Експерти: «стіна Коломойського» – це стіна міжцивілізаційна

Тим часом, незалежні експерти у коментарях для Радіо Свобода зазначають: «стіна Коломойського» виконуватиме подвійну функцію, подібно до муру між Ізраїлем і Палестиною. Ідеться про фізичне і ментальне, чи то психологічне, розмежування «двох цивілізацій», вважає київський політолог Віктор Каспрук, який мав змогу побачити ізраїльсько-палестинський мур.

«Там була проведена колосальна робота! Ми вертольотом підлітали до цієї стіни, вона має приблизно 5 метрів висоти і тягнеться на довгі кілометри. Нам сказали потім ізраїльтяни, що після того, як з’явилася стіна, кількість терактів значно зменшилась. Я думаю, приблизно таку саму споруду маємо ми збудувати і в Україні», – зазначив Каспрук.

Він також вважає, що необхідно укріпити і по можливості перекрити і 100-кілометрову ділянку кордону між Україною і Білоруссю. На думку Каспрука. через Білорусь до України можуть потрапляти російські диверсанти і зброя для українських сепаратистів, виготовлена у Росії.

Експерт Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов називає «стіну Коломойського» символом розділення української і російської цивілізацій. Саме українсько-російський кордон є кордоном між європейською й євразійською цивілізацією, між європейською демократією й імперською ідеологією, вважає він.

«Якщо ми говоримо про «стіну Коломойського», то ми насправді говоримо про символічний акт, який засвідчує розрив, або ж закінчення попереднього етапу українсько-російських стосунків і ментальності, яка відділяє країну-агресора від країни, на яку здійснено напад», – упевнений Данилов.

Імовірно, зазначають експерти, раніше чи пізніше, але державний кордон України вздовж російської території буде під надійним контролем українських прикордонників і силовиків, його посилять й облаштують належним чином. Чи це буде мур, посилений колючим дротом, мінними полями або ровом, – наразі невідомо, але те, що між Україною і Росією уже постала політична, психологічна, інформаційна стіна – ні в кого у Києві сумнівів не викликає.

Богдана Костюк,
Радіо Свобода




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:55
18-Бер-2024
Євросоюз не визнав вибори президента РФ на окупованих територіях України
Європейський союз 18 березня заявив про невизнання електоральної процедури, яку Росія
19:55
17-Бер-2024
Невідомі добрі безпілотники атакували шість російських нафтоперегонних заводів
Протягом тижня невідомі добрі безпілотники атакували зразу шість російських нафтопере
22:10
16-Бер-2024
Українські воїни знищили російську диверсійно-розвідувальну групу в Сумській області
Про це сьогодні, 16 березня, розповів голова ОВА Володимир Артюх в ефірі телемарафону
22:03
15-Бер-2024
Російський добровольчий корпус попереджує про масовану атаку по військових об'єктах у Бєлгородській і Курській областях
У зв'язку з проведенням обмеженої військової операції на території Курської та Білгор
21:19
15-Бер-2024
росія не припиняє тероризувати Одесу: 20 загиблих, 73 поранених
росія – країна-терорист.
На жаль, внаслідок російської ракетної атаки загинули
20:14
14-Бер-2024
Топоніми Чернігова на честь земляків — українських добровольців сучасної російсько-української війни
14 березня Чернігівщина, як і вся країна, відзначає на державному рівні День Українсь
19:39
12-Бер-2024
Знешкоджено масштабну агентурну мережу фсб, яка «під прикриттям» УПЦ (МП) намагалася дестабілізувати ситуацію в Україні
Служба безпеки нейтралізувала у Києві злочинну організацію, яка проводила інформаційн
15:09
12-Бер-2024
ЦПД та Кібердепартамент СБУ створили список безпечних каналів отримання інформації
Центр протидії дезінформації та Кібердепартамент Служби безпеки України створили спис
22:16
10-Бер-2024
Відзначення 210-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка у Чернігові
9 березня біля пам’ятника Тараса Шевченка на Валу, території Національного архітектур
21:56
10-Бер-2024
Успіхи ЗСУ на Таврійському напрямку
В операційній зоні оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” за минулу доб
Усі новини