реклама партнерів:
Головна » Українці в паніці знімають депозити в банках та скуповують долар

Українці в паніці знімають депозити в банках та скуповують долар


Коментарі: 0 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Попит українців на долар, який подорожчав, зріс у півтора-два рази. Зняття коштів з депозитів фізосіб у банках України триває в міру загострення вуличних сутичок у Києві.
У п’ятницю безготівковий курс гривні впав до максимально допустимої на цей рік позначки – 8,5 грн/дол. (відповідно до держбюджету - 2014, курс не повинен перевищувати 8,5 грн/дол.). Це на п’ять копійок нижче четверга, пишуть «Вести».
До слова, під кінець п’ятничних торгів деякі фінустанови виставляли на міжбанку котирування навіть на рівні 8,55 грн/дол., але реальних угод по них так і не відбулося. «Нацбанк у п’ятницю на валютний ринок не виходив, а Ощадбанк продавав долар по 8,49 грн/дол. Ослаблення національної валюти служить інтересам вітчизняних експортно-орієнтованих підприємств», – сказав директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний.
Нове подорожчання долара дуже швидко торкнулося готівкового ринку. Якщо ще в п’ятницю бакс можна було купити в касах по 8,45-8,47 грн/дол., то вже на вихідних за нього доводилося викладати до 8,59-8,62 грн/дол. Навіть з цих курсів валюту купували: попит на неї, за різними оцінками, зріс у півтора-два рази.
Проте фінансисти істотно не збільшували обсяги поставок долара в країну. «Ми завозимо його щодня, і зараз обсяги поставок знаходяться на рівні грудня 2013. Тобто це більше, ніж у жовтні-листопаді, але не вище грудневого рівня. Тож фактично нового ажіотажного сплеску не спостерігаємо. Думаю, це можна пояснити тим, що багато українців віднесли куплену в кінці минулого року валюту на банківські рахунки – на новорічні депозити під підвищені ставки. Так що американської валюти у банків вистачає», – запевнив заступник голови правління банку «Фінанси і Кредит» Ігор Львов.
Після п’ятничного обвалу фінансисти з великим небажанням давали нові курсові прогнози. Вони зараз формуються під впливом двох факторів: політичного та спекулятивного. Перший – мало передбачуваний, а розмах спекуляцій безпосередньо залежить від розміру гривневих запасів банків: ще в п’ятницю він у півтора рази перевищував нормативне значення. «Але, гадаю, подальше зростання курсу долара все ж сповільниться, оскільки обсяг вільної гривневої маси в банківській системі став скорочуватися. Наприкінці минулого тижня це сталося завдяки розміщенню Мінфіном держоблігацій внутрішньої держпозики (близько 2 млрд грн)», – розповів Олег Курінний.
На цей тиждень дають два прогнози: або держбанки будуть намагатися закріпити курс гривні біля позначки 8,5 грн/дол., або його трохи знизять – до 8,4-8,45 грн/дол.
У міру загострення протистояння на вулицях, люди продовжували достроково знімати кошти з депозитів. «Однак кількість таких зняттів залишається в стандартних межах», – запевнив начальник відділу розвитку продуктів ПАТ «Банк Кіпру» Володимир Линник. Левова частка депозитних договорів розривається вчасно: після закінчення терміну договору з банком. «Десь 70-75% вкладників, які звертаються по зняття депозиту, вдається відговорити забирати гроші. Але приблизно 25-30% клієнтів усе ж розриває договори», – повідомив заступник голови правління VAB Банку Антон Шаперенков.
Незважаючи на те, що в Нацбанку ще з грудня 2013 лежить проект постанови про введення заборони на дострокове зняття депозитів фізосіб, банкіри впевнені, що правління НБУ його не прийме. Чи не намагаються і самі фінансисти утримати (високими процентними ставками) депозити громадян? Неофіційно вони визнають, що роблять це усвідомлено: в умовах надлишку гривні на рахунках вони не проти, щоб громадяни забрали вклади, які розміщувалися під високі відсотки в грудні – під 22-25% річних.
За словами банкірів, населення поки не почало гірше гасити валютні кредити через подорожчання долара, як це було після девальвації в 2008 році. Хоча вони і допускають такий сценарій в майбутньому. «Після підняття курсу повинен минути хоча б один місяць, щоб погіршилася платіжна дисципліна позичальників. Неповернення можуть початися, якщо дана ситуація затягнеться надовго і долар ще сильніше подорожчає. Не думаю, що нинішня курсова корекція вдарить по виплаті позик громадян», – зазначив Антон Шаперенков.

За матеріалами: Економіст






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини