реклама партнерів:
Головна » Українська церква. Демарш чи криза?

Українська церква. Демарш чи криза?


Коментарі: 0

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Дмитро Гордієнко, кандидат історичних наук:
"Церковна криза, в яку намагаються загнати Україні низка ієрархів на чолі зі святійшим Філаретом, є далеко не першою в історії українського православ’я. Вперше глибоку кризу Українська православна церква пережила після підписання Київським митрополитом Ісидором Флорентійської унії 1439 р. Ця криза долалась упродовж кількох десятиліть, аж до початку XVI ст. Наступну кризу в Українській церкві викликав акт підписання Берестейської унії 1596 р. Наслідки цієї кризи, що призвела до поляризації, інколи жорсткої конфронтації з людськими жертвами (наприклад мученики уніат Йосафат Кунцевич і православний Данило Братковський), остаточно не подолані й на сьогодні. Хоча спроби порозуміння двох українських церков робилися ще на початку XVII ст., значних зусиль до порозуміння докладав греко-католицький митрополит Андрей Шептицький, лише після помісного Православного Собору 15 грудня 2018 р. з наданням вселенським патріархом автокефального Томосу Українській православній церкві та обранням її предстоятеля – митрополита Епіфанія намітились реальні кроки до екуменічної єдності українського християнства.
Чи здатний демаршах святійшого Філарета породити нову кризу? Очевидно, що ні. І відповідь на це дають попередні кризи українського православ’я. Підписання Флорентійської унії викликало кризу в питанні юрисдикції. Москва категорично не визнала рішення Флорентійського собору і розірвала стосунки з Константинополем. Українські ж владики прагнули залишатися в єдності з Царгородом, що врешті-решт і призвело до остаточного поділу Київської митрополії на власне Київську і Московську. При цьому внутрішньо церква ожила, пожвавилась богословська думка та зв’язки з іншими помісними православними церквами.
Подібно й криза церкви в другій половині XVI ст., що призвела до Берестейської унії, була викликана, по-перше, втручанням польської королівської влади в адміністрування української церкви, правом патронату короля-католика над православною церквою, фактично запровадження в Україні поширеної на той час у Європі практики симонії (продажу церковних посад). Другим фактором було непродумане втручання східних патріархів у внутрішнє життя Української церкви з підпорядкуванням братствам єпископату. І третім фактором виступило повищення московської митрополії до статусу патріархії, тим самим створення іноземного, на той і дальший час ворожого щодо Речі Посполитої центру притягання. Те, що це була зовнішня, а не внутрішня криза українського православ’я промовляє вже хоча б факт успішної полеміки православних з римокатоликами, уніатами та протестантами упродовж другої половини XVI ст. – першої половини XVII ст., а також понад столітній опір русифікації української церкви вже по анексії її до складу московської церкви у 1686 р.
На сьогодні, з долученням українського православ’я до екуменічного діалогу як з іншими православними церквами, так і неправославними – ортодоксальними, передусім Українською греко-католицькою та римо-католицькою церквою, можна очікувати якісного внутрішнього оновлення самого православ’я в Україні. Єдиним фактором, який намагатиметься дестабілізувати ситуацію в українському православ’ї, залишається Московська патріархія, а за нею й Російська Федерація, як то було і в двох вищезазначених попередніх кризах середини XV ст. та кінця XVI ст.".






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
Усі новини