реклама партнерів:
Головна » Українська церква зіткнулася з проросійським заколотом у власних рядах

Українська церква зіткнулася з проросійським заколотом у власних рядах


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Священик отець Андрій демонстративно не поділяє настроїв своєї пастви в полум'яно-націоналістичному регіоні України, який обстоює приєднання до Європи і підозріло ставиться до Росії, пише кореспондент The New York Times Ендрю Хіггінс у репортажі зі Львова.
Отець Андрій назвав ЄС "імперією зла", яка "твердо намірилася кидати виклик Божому Слову і поширювати гомосексуальність і педофілію", переказує автор його висловлювання. Що стосується протестувальників, які скинули Януковича, то священик бачить у них тільки "безбожних збоченців" та "дурнів", які "беруть плату від ворожих іноземних держав".
"Подібні погляди, що їх поділяє маленька, але галаслива група католицьких священиків-фундаменталістів на заході України, - звичайне явище серед духовенства РПЦ і афілійованої з нею української церкви", - пише автор, називаючи патріарха РПЦ "міцним союзником президента Путіна".
Але ці погляди далекі від традиційних переконань Української греко-католицької церкви - найчисленнішої у Західній Україні. "Тут багато хто підозрює, що здійснюється маневр за російської підтримки, мета якого - знищити один з життєво-важливих джерел українського націоналізму", - йдеться в статті.
"Це все фальшивка, політична маніпуляція", - каже Ігор Возьняк, архієпископ Львівський (УГКЦ).
"Ще до того, як загадкові проросійські озброєні люди почали шматувати територіальну цілісність України в Криму, а тепер на сході України, добре спланована і на диво добре фінансована атака на Українську греко-католицьку церкву вже йшла на заході країни. Це інститут, який поколіннями духовно підживлював Україну і допомагав зберегти віру в можливість існування окремої, незалежної української держави", - йдеться в статті.
За словами автора, в радянський період УГКЦ була змушена піти в підпілля, Горбачов дозволив їй повернутися до публічної діяльності. Вона пропагувала створення незалежної української держави в 1991 році.
Але останнім часом вона зіткнулася з промосковським заколотом. Купка священиків-фундаменталістів сформувала свою альтернативну ієрархію і привернула людей типу отця Андрія для поширення заяв про "сатанинські пороки" Європи.
У грудні Українська правовірна греко-католицька церква (що відкололася від УГКЦ) попросила Путіна про військове втручання, щоб відновити порядок і розгромити "євросодомітську окупацію, влаштовану Брюсселем, а запрограмовану агентами США".
Розкол в УГКЦ вносить новий загадковий аспект у міжусобицю українського духовенства і загрожує розколом регіону, раніше відомого своєю націоналістичною єдністю, пише Ендрю Хіггінс.
УПГКЦ, як і фундаменталістські групи у Великобританії і США, "схиблена на гомосексуальності", за висловом автора. Але критики кажуть, що теологічні питання маскують геополітичну програму, яка ставить УПГКЦ на бік Росії і означає, що вона проти зближення з Європою.
У квітні УПГКЦ закликала "сміливців" чинити опір "негативним плодам" проєвропейських протестів, а також заявила, що Україна має "засудити самовбивчу систему, засновану на ідеології гомосексуалізму".
Глава церкви - проповідник з Чехії Антонін Догнал. "Він і його поплічники ніколи не залучали великої кількості прихильників, але фігурували в заголовках місцевої преси завдяки своїм проросійським поглядам і гіпотетичному" промиванню мізків "молодих адептів", - йдеться в статті.
УПГКЦ не відповіла на прохання про інтерв'ю. "В останні тижні, коли тертя в країні загострилися, як і страхи перед російським вторгненням, вона переважно відмовчується", - пише автор.
Українці, знайомі з діяльністю Догнала, широко переконані, що його місія "виходить далеко за межі теології", як висловлюється автор. "Тим більше, що ніхто не розуміє, як маленька секта, яка не має очевидних джерел доходів, може містити детально розроблений сайт на 6 різних мовах і різні об'єкти нерухомості у Львові та інших містах", - йдеться в статті.
Віце-ректор Українського католицького університету Мирослав Маринович не сумнівається, що секту просувають "росіяни гроші і російська логіка". "Вони - зомбі, хто бачить тільки одну небезпеку: Захід як втілення зла", - додав він.
Отець Андрій відкинув підозри в "руці Росії" і заявив, що це наклеп, вигаданий грішниками. "Це Божий проект, а не російський", - сказав він.

Джерело: newsru






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини