реклама партнерів:
Головна » Уряд Німеччини та ЄІБ підтримують енергетичний перехід України грантом у розмірі 20 мільйонів євро

Уряд Німеччини та ЄІБ підтримують енергетичний перехід України грантом у розмірі 20 мільйонів євро


Коментарі: 0 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном

Під час заходу Німецько-українського енергетичного партнерства в межах конференції з питань зміни клімату COP28 Федеральне міністерство економіки й захисту клімату Німеччини (BMWK), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) та Міністерство відновлення України домовилися про підписання гранту на суму 20 млн євро для програми “Renewable Energy Solution Programme (RES)” («Програма рішень для відновлюваної енергетики»). Цей грант сприятиме впровадженню технологій відновлюваної енергетики в українських муніципалітетах та підвищенню енергетичної незалежності громадських установ.

За допомогою цього внеску уряд Німеччини має намір підтримати трансформацію енергетичних систем та «зелену» відбудову відповідно до цілей Паризької угоди та на шляху України до Європейського Союзу. Це стане черговою важливою складовою багаторічної німецько-української співпраці в межах Міжнародної кліматичної ініціативи (IKI) та Німецько-українського енергетичного партнерства.

Ця ініціатива допомагатиме муніципалітетам у синергії з іншими чинними рамковими кредитними угодами ЄІБ, що дасть змогу залучити додаткові кошти на кліматичні заходи, як-от програма «Енергоефективність громадських будівель в Україні» (UPBEE) — рамкова кредитна угода ЄІБ у 300 млн євро на термомодернізацію в українських громадах, а також дві програми з відновлення — Надзвичайна кредитна програма для відновлення України (UERP) та Програма з відновлення України (URP) — загальною вартістю 540 млн євро, спрямовані на нещодавно звільнені території України. Крім того, передбачається, що програма RES підтримуватиме майбутні аналогічні рамкові кредитні угоди ЄІБ.

Наступним важливим кроком після модернізації будівель, що суттєво зменшить споживання енергії, є інтеграція технологій відновлюваної енергетики в громадські будівлі. Програма RES покликана забезпечити впровадження технологій відновлюваної енергетики в громадських будівлях, як-от школи, лікарні та дитячі садки. Це, зокрема, включатиме інтеграцію сонячних енергетичних систем, рішення з використанням біомаси та геотермальні теплові насоси. Також будуть встановлені акумуляторні батареї, що підвищать стійкість будівель у місцях із нестабільною електромережею. У такий спосіб програма RES покращить енергетичну автономію критично важливих громадських будівель та забезпечить стабільну роботу навіть в умовах перебоїв електропостачання через російські атаки на енергетичну інфраструктуру.

Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) надаватиме технічну допомогу та консультаційні послуги, необхідні для успішного впровадження програми, — адже багато муніципалітетів в Україні не мають ресурсів, необхідних для розробки проєктів та відповідної документації. GIZ співпрацює з Україною вже майже 30 років, зокрема, у сфері відновлюваної енергетики та зеленої реконструкції.

  • Німеччина, ЄІБ та Україна оголосили про грант у розмірі 20 млн євро на програму Renewable Energy Solution Programme” («Програма рішень для відновлюваної енергетики»). Вона покликана підвищити енергетичну незалежність українських місцевих громад.
  • Грант спрямують на лікарні й школи по всій Україні для підтримки впровадження у громадських будівлях технологій відновлюваної енергетики як частини «зеленої» відбудови.
  • Оголошений під час конференції COP28 грант надається в межах Міжнародної кліматичної ініціативи у Фонд IKI, який створений EIB Global у співпраці з урядом Німеччини для сприяння зеленим інвестиціям.

 

Президент ЄІБ Вернер Хойєр сказав: «Як кліматично-орієнтований банк ЄС ми розглядаємо “Renewable Energy Solution Programme” як важливий крок для відновлення України. Ця ініціатива, яку підтримує уряд Німеччини, гарантує, що основні громадські будівлі будуть енергоефективними й оснащеними технологіями з відновлюваної енергетики, що сприятиме підвищенню стійкості та енергетичної безпеки України».

Роберт Хабек, Федеральний міністр економіки та захисту клімату Німеччини, сказав: «Цим внеском в межах Міжнародної кліматичної ініціативи ми підтримуємо зусилля України з просування децентралізованих рішень у сфері відновлюваної енергетики для безпечного та кліматично нейтрального енергозабезпечення громадян України. Такі рішення — важливий внесок не лише у декарбонізацію енергетичної системи, а й у відновлення української енергетичної інфраструктури через російську агресію, що триває. Власною підтримкою ми також надихаємо на подальші дії для створення стійкішої енергетичної системи та забезпечення енергопостачання об'єктів критичної інфраструктури. Я щиро вірю, що перехід до кліматичної нейтральності можна інтегрувати в усі зусилля з відбудови. Я захоплююся стійкістю та рішучістю України щодо кліматичного та енергетичного переходу перед обличчям воєнних загроз».

Віцепрем'єр-міністр з відновлення України, Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков сказав: «Ця важлива угода — черговий крок у нашій співпраці з Європейським інвестиційним банком та урядом Німеччини, покликаний зміцнити енергетичну безпеку України на тлі російської війни. Орієнтація на «зелений» енергетичний перехід є стратегічним кроком для зменшення загальної енергетичної залежності. Громадські будівлі споживають значну кількість енергії для освітлення, опалення, охолодження та електронних пристроїв. Інтеграція відновлюваної енергетики має кілька переваг: вона забезпечує безперервність послуг, економію коштів, скорочення викидів, підвищення стійкості та зменшення впливу цінових коливань. Фокус цієї співпраці зрозумілий: разом із нашими партнерами з ЄС ми хочемо зробити Україну стійкішою, відновити країну, підтримати громади та міста у більш сталий та екологічний спосіб, ніж будь-коли».

 

Додаткова інформація

Німеччина та Україна співпрацюють у межах Німецько-українського енергетичного партнерства та Міжнародної кліматичної ініціативи (IKI). Лише торік Німеччина підтримала Україну в енергетичному секторі на суму в понад 200 млн євро. Україна є пріоритетною країною, з якою Міжнародна кліматична ініціатива (IKI) підтримує особливо тісну співпрацю. Наразі IKI фінансує 16 проєктів в Україні із загальним затвердженим бюджетом 293 млн євро, з яких 8 – двосторонні проєкти (загальний бюджет — 74,3 млн євро) та 8 — регіональні/глобальні проєкти (218,7 млн євро для всіх країн-учасниць, що їх втілюють). Основна увага IKI в Україні зосереджена на амбітній кліматичній політиці та енергетичній співпраці. У зв'язку з наслідками російської агресії проти України чинні проєктні активності адаптували до кризової ситуації, а портфоліо проєктів усе більше зосереджуватиметься на потребах України у «зеленій» реконструкції. З 2022 року IKI реалізує Федеральне міністерство економіки та клімату (BMWK) у тісній співпраці з Федеральним міністерством навколишнього середовища, охорони природи, безпеки ядерних реакторів і захисту прав споживачів (BMUV) та Федеральним міністерством закордонних справ (AA).

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 р. ЄІБ надав негайну допомогу Україні, виділивши з 2022 року 1,7 млрд євро на терміновий ремонт інфраструктури країни, зруйнованої російськими бомбардуваннями. Банк ЄС також надав кредитну лінію у 4 млрд євро для підтримки інтеграції біженців з України в країнах ЄС. Через ініціативу “EU for Ukraine” та її фонд “EU for Ukraine Fund” Банк залишається відданим посиленню своєї діяльності в Україні відповідно до мандату, наданого лідерами ЄС, та у тісній співпраці з Європейською Комісією, Європейським Парламентом, державами-членами ЄС і міжнародними партнерами.






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

07:01
04-Трав-2024
На Поклонній горі – черги до трофейної техніки України та НАТО
Зрозуміло, що людей осудних у цій черзі немає.
Це той самий «кровожерний совок
06:56
04-Трав-2024
Про «покровскіх ос» на Лук’янівці у Києві
У Страсну п‘ятницю, коли у православних храмах виносять для поклоніння Плащаницю я за
20:49
03-Трав-2024
1300 московських попів поповнить ряди окупаційної армії кремля
кремлівська церква має намір направити на фронт в Україну “для духовної допомоги росі
20:34
30-Квіт-2024
ССО уразили два російських ЗРК «Бук» на Сумському напрямку
Оператори одного з підрозділів ССО під час розвідувальних дій на Сумському напрямку в
20:13
30-Квіт-2024
Херсонщина. Російські окупанти без успіху намагаються штурмувати звільнений острів Нестрига
Російські окупанти без успіху штурмують острів Нестрига в Херсонській області, який р
20:01
29-Квіт-2024
Чотири батальйони «кадировців» прибули до кордону з Сумщиною
29 квітня командир 3 роти 8 добровольчого формування територіальної громади Володимир
20:18
28-Квіт-2024
Ситуація на російсько-українському фронті загострилась
Ситуація на фронті загострилась. Намагаючись захопити стратегічну ініціативу та прорв
21:41
27-Квіт-2024
Найганебніша сторінка в історії ВР України
Ці кадри обійдуть всі світові медіа. 27 квітня 2010. Ратифікація Харківських угод. Ми
00:31
27-Квіт-2024
10 найпопулярніших застосунків для смартфонів у цьому році

Глобалізація інтернет-середовища призвела до того, що окремі застосунки мають стаб

21:02
26-Квіт-2024
Резонансне ДТП у Броварах: правоохоронці затримали Майбоженка
Затримано посадовця РДА Київщини, який скоїв ДТП з чотирма постраждалими

Усі новини