реклама партнерів:
Головна » В країні тривають штурми державних адміністрацій. (ФОТО, ВІДЕО)

В країні тривають штурми державних адміністрацій. (ФОТО, ВІДЕО)


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Вчора у різних областях України активісти штурмували місцеві ОДА. Першими на блокаду вийшли львів’яни. Далі ініціативу підтримали в Івано-Франківську, Тернополі, Житомирі, Луцьку, Хмельницькому, Сумах, Черкасах та Вінниці.

У Чернівцях штурмували будівлю місцевої облдержадміністрації. Біля ОДА зранку зібралися приблизно 500 людей, вони вигукували "Ганьба", "Папієва у відставку", "Це наше приміщення" . Про це повідомляє портал Молодий буковинець.
Центральні двері були зачинені. Журналісти та депутати намагалися потрапити через бокові двері, але і туди нікого не пускають.
Серед мітингувальників переважно чоловіки та молоді хлопці. Більшість з них у масках або прикривають обличчя шарфами.







Протестувальники виламали бокові двері виламали та розбили кілька вікона. Розбили вікна на центральних дверях, зняли табличку "Чернівецька обласна ОДА". Міліцейські щити, які прикривали вхідні двері натовп вже викинув.
У холі ОДА стоїть приблизно 20-30 бійців внутрішніх військ і нікого не пускають. Мітингувальники, яким вдалося туди потрапити, намагаються відібрати у них щити. Міліція застосовує сльозогінний газ.

Серед мітингувальників під приміщенням ОДА стоїть чимало опозиційних обласних депутатів. Депутат облради Тадей Яценюк розповів, що він прийшов до ОДА приблизно о 9.30. І хоча сесія мала розпочатися о 10.00, його не пустили у приміщення. Всі двері були зачиненими. Міліція не відреагувала на його посвідчення.
Тадей Яценюк стверджує, що, за його інформацією, регіонали зібралися ще задовго до початку сесії. Після цього зачинили двері і нікого не пустили.

Пізніше до мітингувальників вийшов губернатор Михайло Папієв. Люди одразу почали скандувати "Заяву, заяву!".
Папієв повідомив, що зараз розпочалася сесія ОДА, на якій має бути прийнятий бюджет області і сказав, що "заяви не буде". Він завів із собою у сесійну залу опозиційних депутатів, які не могли туди потрапити.
Міліція кинула в натовп 2 газові гранати. Це спровокувало сутички, у яких, можливо, постраждав голова облради Михайло Гайничеру. Він сховався до приміщення.

Папієв закликав до спокою, запропонував людям обрати делегатів і поспілкуватися більш спокійно. На цю пропоцицію не пристали. Голова Чернівецької ОДА наголосив, що якщо протестувальними не вгамуються і не відступлять, то "влада буде діяти по закону".

Кількість людей біля облради сягнула близько 5 тисяч.
Міліція вивела всіх працівників ОДА і покинула приміщення. Виходили вони під вигуки "Ура", "Ганьба", "Молодці". Нардеп Максим Бурбак заявив, що він зараз комендант будівлі обласної адміністрації і що ремонт вікон та дверей, які розбили під час штурму, проведуть за гроші народних депутатів.

Зараз планують створити загони самооборони, які будуть охороняти приміщення.
Як відомо, 22 січня мітингувальники зайняли ряд обладміністрацій, зокрема у Львові, Рівному та Тернополі. В Черкасах міліція вночі відбила ОДА, 58 осіб затримані.

Львівська обласна адміністрація залишається заблокованою. Мітингувальники, які напередодні захопили адмінбудівлю, не пускають службовців на роботу.

Не пустили всередину і голову адміністрації Олега Сала. За ніч вхід до приміщення з двох боків відгородили барикадою з мішків зі снігом та автомобільних шин. Вхід до адміністрації охороняють загони самооборони.

Всередині приміщення перебувають більше 100 активістів. Для зручності - облаштували імпровізовану кухню.



Активісти зайняли приміщення Івано-Франківської облдержадміністрації.
Кілька тисяч мітингувальників в Івано-Франківську зібралися під стінами обласної держадміністрації, а кілька десятків з них зайшли всередину, розбивши двері.

Як передає кореспондент Радіо Свобода, працівники ОДА повідомили, що всередині теж ламали двері окремих кабінетів, правоохоронці застосували подразливий газ. Згодом міліція залишила приміщення. Люди зробили коридор і аплодували правоохоронцям, які йшли.

Протестувальники вимагали виходу до них голови ОДА Василя Чуднова. Але в той момент його не було в приміщенні ОДА.

До протестувальників вийшов голова облради, в приміщенні якої розташована й облдержадміністрація, Василь Скрипничук. Він повідомив, що вранці говорив з головою ОДА, пропонував провести зустріч із кількома депутатами, але останній на це не пристав.

Скрипничук також повідомив, що завтра відбудеться сесія облради, де розглянуть питання про недовіру голові ОДА, створення народної ради, вимогу до регіоналів про вихід з партії.

Протестувальники вимагали провести сесію сьогодні, однак, за словами Скрипничука, немає змоги зібрати всіх 114 депутатів. Він також нагадав, що в понеділок закінчується термін оренди приміщення ОДА в облради.

З вікна облради вивісили синьо-жовтий прапор, а перед приміщенням споруджують барикади.



У Луцьку люди зібралися на акцію протесту біля Волинської обласної державної адміністрації. Мітингувальники вимагали відставки очільників області.
Згодом стало відомо, що голова Волинської облради Володимир Войтович пішов у відставку.
"Я написав цю заяву задля збереження громадянського миру", — сказав він.
Також звільнився заступник голови облради Юрій Лобач.



Кілька тисяч людей беруть участь у мітингу на майдані Незалежності у Хмельницькому. Вони вимагають, щоб позачергова сесія обласної ради, яка розпочалася о 14-й годині, ухвалила звернення до влади із закликом припинити силове протистояння у Києві. Також, як розповідають очевидці, люди вимагають від місцевих депутатів усіх рівнів від Хмельниччини вийти з Партії регіонів.



Учасники мітингу вигукують «Банду геть». Кількість людей на площі збільшується.

Приміщення Хмельницької ОДА та обласної ради обкладене мішками з снігом, бочками з водою та старими автомобільними шинами. Однак вхід до приміщення не заблокований, увійти можуть усі охочі.
На площі є небагато міліціонерів, але вони не втручаються в хід акції.

Учора, 23 січня, депутати Хмельницької міської ради ухвалили рішення, в якому записано вимоги позачергових виборів президента і Верховної Ради, відставки уряду Миколи Азарова й ліквідації спецпідрозділу «Беркут».

«Ми, депутати Хмельницької міської ради, висловлюючи волю громади міста Хмельницького, глибоко занепокоєні ситуацією, що склалася в Україні. Низка останніх подій: антизаконне «ручне голосування» у Верховній Раді України та події, що відбуваються на вулиці Грушевського у Києві, – штовхають країну у прірву громадянської війни», – мовиться у зверненні.

Депутати Хмельницької міськради вимагають: «скасувати всі закони, ухвалені 16 січня, як такі, що суперечать регламентові Верховної Ради і Конституції України; притягти до кримінальної відповідальності осіб, винних у побитті та вбивстві мирних демонстрантів та представників ЗМІ; припинити переслідування усіх учасників мирних акцій протесту; відновити державний курс на євроінтеграцію та підписання протягом 2014 року угоди про асоціацію України з ЄС».

Окремо місцеві депутати проголосували за те, щоб 24 січня оголосити у Хмельницькому День жалоби за загиблими під час акцій протесту у Києві.

Голова Волинської обласної ради Володимир Войтович написав заяву про звільнення із формулюванням «заради миру на Волині» без особливих заперечень.

Як передає кореспондент Радіо Свобода, заяву посадовець написав під тиском багатотисячного мітингу, який відбувається під Волиньрадою і Волинською облдержадміністрацією. Після такого вчинку люди поставилися до посадовця майже по-дружньому і порадили йому тепліше вдягнутися перед виходом на мороз.

Тим часом, голова Волинської ОДА Борис Клімчук вийшов до людей і навіть став на коліна, пояснюючи цим, що служить саме їм. Однак заяви про відставку він не написав.

За словами чиновника, зараз Віктор Янукович веде перемовини з європейськими лідерами, тож все може змінитися. Тоді мітингувальники підняли руки «за відставку Клімчука». Він заявив, що йому потрібно «побути наодинці», і повернувся до свого кабінету. За якийсь час чиновник повернувся із заявою про відставку, в якій йдеться: «Якщо це рішення вплине на утвердження миру на Волині і в Україні, то я вважатиму, що виконав свій громадянський обов’язок».

Кілька тисяч людей пікетують Рівненську облдержадміністрацію з обідньої пори. Спочатку вони вимагали спуститися до них голову ОДА Василя Берташа, але, як їм пояснили охоронці, голова перебуває за кордоном. Зрешою до людей, які вигукували «У відставку!» і «Ганьба!», вийшли перший заступник голови Анатолій Юхименко та заступник з гуманітарних питань Олексій Губанов. Вони намагалися запевнити народ, що перебувають на робочому місці саме заради їхнього спокою. Однак люди скандували «Геть!». З боку приміщення хтось розпилив сльозогінний газ, який потрапив в очі Олексію Губанову.

Захоплення будівель облдержадміністрацій у кількох областях України є «розширенням Майдану».
Про це заявив лідер самооборони Майдану, народний депутат Андрій Парубій, інформує «Інтерфакс-Україна».

Він зазначив, що «це є великою перемогою Майдану», оскільки влада стягнули більшість силовиків до Києва.
«Це велика наша перемога в розширенні Майдану», – заявив він.

Захоплення облдержадміністрацій у низці українських міст може бути гарним аргументом у переговорах зі владою, вважає директор з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук. В інтервʼю Радіо Свобода він зазначив, що такі дії місцевих жителів є наслідком небажання керівництва держави проводити реформи місцевого самоврядування та надмірної централізації влади




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини