реклама партнерів:
Головна » В Україні бензин дорожчає через зростання нафти

В Україні бензин дорожчає через зростання нафти


Коментарі: 0 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Високі ціни переорієнтували структуру попиту на дешеве паливо. У травні через мережі автозаправних станцій було продано 212,7 тис. тонн бензину, що на 20,7% менше, ніж за аналогічний період минулого року, свідчать дані Державної служби статистики. Як зазначає газета «Капитал», це рекордне падіння попиту за останні кілька років.
На 8,7% – до 142,8 тис.т – впала і реалізація дизельного палива. А ось продажі зрідженого газу зросли на 17,2% – до 39,4 тис. т. При підрахунках Держстат не враховував Крим і Севастополь.
Основна причина падіння попиту – різке подорожчання палива, що почалося в лютому. «Ціни зросли, доходи населення – ні», – пояснює директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн. За його даними, з початку року ціна на бензин піднялася більш ніж на 40% – до 15,24 грн за літр, а на дизпаливо на більш ніж 50% – до 14,7 грн за літр.
Пік зростання припав на квітень, але після того як курс гривні відносно долара стабілізувався, відбувся невеликий відкат і ціни завмерли.
Саме через низьку вартість популярність скрапленого газу зросла. Найбільше пропан-бутан оцінили автолюбителі Харківської (споживання виросло на 78%) і Херсонської областей (65%).
Зниження продажів бензину, за словами аналітика UPECО Олександра Сіренка, торкнулося всіх роздрібних торговців за винятком тих, хто реалізує паливо за цінами нижче середньоринкових. «За нашими даними, 20-40% роздрібних клієнтів перетягнули на себе« приватівські» заправки (бренди «Авіас»,«Авіас плюс»,«Укрнафта»,«Укртатнафта»,«Мавекс»та інші, всього близько 1,6 тис. АЗС; контролюються губернатором Дніпропетровської області олігархом Ігорем Коломойським – ред.) і БРСМ (підконтрольна екс-міністру енергетики та вугільної промисловості Едуардові Ставицькому – ред.), – говорить Сіренко. Якщо рік тому на частку АЗС, що належать групі «Приват», припадало 25% клієнтів, то зараз близько 30-35%. Експерт уточнює, що літр бензину на цих заправках на 1,2-1,4 грн дешевший, ніж у інших операторів.
Окремо стоїть проблема Донбасу. Цей регіон завжди приваблював роздрібних операторів, тому що входив до п’ятірки лідерів зі споживання палива. Але через збройні зіткнення, за даними Держстату, в Донецьку продажі бензину в травні впали на 40%, у Луганську – на 35%. Для порівняння, в розташованій поруч Дніпропетровській області реалізація бензину скоротилася в межах падіння ринку – на 20%.

Як повідомлялося, робота роздрібних операторів у зоні збройних зіткнень ускладнена. Не завжди бензовози можуть доїхати до місця призначення – дорогою їх конфіскують і використовують для зміцнення барикад. Часто прихильники самопроголошених Донецької і Луганської народних республік грабували АЗС. Тому багато роздрібних операторів воліють зупиняти роботу в містах, контрольованих активістами ДНР і ЛНР. Наприклад, у Лисичанську (Луганська область) зараз не працює жодна заправна станція.
Як тільки міста звільняються українськими військовими, поставки палива поновлюються. «Зараз вимушено припинена робота АЗС у Слов’янську, Краматорську, Кіровську, ряді міст Луганської області. Але ми відмічаємо і позитивні зрушення. Днями була відновлена робота чотирьох автозаправних комплексів нашої мережі: у Донецьку, Красному Лимані і двох у Свердловську», – розповідає генеральний директор мережі АЗС «Паралель» (контролюється олігархом Рінатом Ахметовим – ред.) Олена Хілієнко.
У Донецькому регіоні працює п’ять заправок Shell: три в Донецьку, одна – в Горлівці і одна – в Красноармійську, повідомляє директор з продажу та операційної діяльності мережі АЗС Shell Олександр Лісніченко. «Якщо поруч велися силові дії, тимчасово закривалася кожна з них», – зазначає він.

Джерело: Економіст




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини