реклама партнерів:
Головна » Валюта знову зникає з обмінних пунктів

Валюта знову зникає з обмінних пунктів


Коментарі: 1 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Комерційні банки не в змозі задовольнити підвищений попит населення на валюту на фоні загальної нестабільності в країні через відсутність потрібного обсягу готівки у касах та складність її доставки до відповідного відділення.

Зокрема, дефіцит або відсутність готівкової валюти в касах банків ще не є свідченням ажіотажного попиту на долари або їх нестачі - пише у своєму блозі економічний експерт Мар'ян Заблоцький, повідомляє UBR.

Він зазначає, що більшість банківських відділень насправді тримають в касі мало готівки, що обумовлено особливостями логістики, а також міркуваннями безпеки.

"Як правило, у відділеннях банків є лише незначний обсяг готівки, обмежений спеціальним лімітом. Цей ліміт встановлюється в центральних офісах банку з метою ефективного використання ресурсів банку та підвищення безпеки. В середньому в касах банків перебуває близько 150 тис. гривень, 150 тис. доларів і 50 тис. євро. Правда, ці цифри сильно коливаються - залежно від банку і між окремими філіями усередині банку. Окремі банки допускають до 2 млн. грн. та понад 1 млн. дол в касах, а в інших запаси не перевищують 50 тис. грн. та доларів", - пояснює експерт , додаючи, що наявність або відсутність валюти безпосередньо в касі - поганий індикатор, на підставі якого можна робити висновки про дефіцит валюти, як це останнім часом практикують деякі ЗМІ, залякуючи українців ажіотажем.

Про дефіцит валюти об'єктивно можна говорити лише в тому випадку, якщо виникають проблеми із здійсненням безготівкових операцій. А таких поки не спостерігається.

Причини виникнення дефіциту валюти в касах можуть бути чисто технічними, підкреслює Заблоцький. Може, наприклад, прийти заможний клієнт і отримати готівкою з каси свій валютний депозит. Крім того, забезпечення відділень доларовою або евроготівкою - складне логістичне завдання для банків. Експерт наводить простий розрахунок: для забезпечення 20 тисяч банківських філій, які працюють по всій території України, необхідно розвезти в броньовиках з озброєною охороною понад 20 тонн паперової готівки .

Тому, якщо людині для якихось цілей знадобилася валюта, найпростіший спосіб її роздобути - безготівкова купівля або завчасне замовлення потрібної суми.

"У безготівковій операції банк вам не відмовить, для неї не потрібна готівка в касі. Якщо дуже потрібно отримати саме готівкові, слід попросити працівників філії, щоб вони замовили привіз валюти. Як правило, через два- три дні ви отримаєте свої гроші", - пояснює Заблоцький.

Водночас він застеріг від користування послугами "мінял" на чорному ринку, оскільки в такому випадку є не тільки ймовірність сильно переплатити за потрібну валюту, а й взагалі втратити гроші.

Нагадаємо, напередодні колишній заступник голови Національного банку України Олександр Савченко розповів, що часто в періоди нестабільності банки навмисно притримують в касі валюту, щоб створити штучний ажіотаж і почати продаж доларів за вже більш високим курсом з метою отримання додаткового прибутку. На такі ситуації повинен реагувати НБУ і застосовувати до фінансових установ, які провокують панічні настрої, санкції - сказав Савченко.






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
Усі новини