реклама партнерів:
Головна » Верховна Рада почала процедуру щодо скасування недоторканності депутатів

Верховна Рада почала процедуру щодо скасування недоторканності депутатів


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Верховна Рада проголосувала за направлення до Конституційного суду законопроекту №1776 про внесення змін до Конституції щодо недоторканності народних депутатів і суддів.

Рішення підтримали 365 народних депутатів при необхідних 226 голосах. Проект закону представив представник президента України в парламенті, народний депутат фракції « Блок Петра Порошенка» Степан Кубів.

«Обмеження депутатської, суддівської і президентської недоторканності - це наше зобов'язань перед Майданом», - заявив він. При цьому Кубів визнав, що недоторканність депутатів пропонується скасувати повністю, а суддівську обмежити.

«Сьогодні спекулюють, що зміна ст.126 Конституції, коли суддя не може бути притягнутий до відповідальності без рішення Вищої ради юстиції, а не за рішенням ВРУ. Але ці спекуляції не потрібні. Адже зміна ст.129 Конституції і положення про притягнення судді до юридичної відповідальності буде припускати, що таке залучення до відповідальності судді здійснюватиметься на загальних підставах. В той же час, пропонується закріпити функціональний імунітет судді, за яким суддю можна буде притягнути до такої відповідальності, крім тих випадків, коли свідомо приймається неправосудне рішення, відбувається порушення суддівської присяги або факт дисциплінарного порушення», - зазначив Кубів.

Він повідомив, що проект закону після голосування буде направлений до Конституційного суду і Венеціанської комісії, а потім повернеться в Раду. Парламент на новій сесії конституційною більшістю - 300 голосами - повинен буде остаточно внести зміни до Конституції, скасувавши недоторканність. Однак у депутатському корпусі нагадали, що президент обіцяв скасувати не тільки недоторканність нардепів та суддів, а й обмежити свою. Так, народний депутат з «Опозиційного блоку» Вадим Рабинович зажадав прийняти закон про імпічмент президента, а також не спекулювати на темі недоторканності: «Всім зрозуміло, що це інформаційний шум. Адже тільки в 2016 році, якщо буде дотримана процедура, це рішення може бути прийнято! Але все ви не досидить тут навіть до кінця 2015 року, народ вас винесе! », - Виступав він. У відповідь спікер Ради Володимир Гройсман поправив опозиціонера, пояснивши, що третє і остаточне голосування за закон буде вже у вересні.

«На цій сесії буде проголосований закон про зняття депутатської недоторканності. Потім направлений до Конституційного суду, а після повернення проекту закону з КСУ, а це буде, думаю, місяць, починається відлік. Тому в перших числах нової сесії, у вересні буде проголосований цей закон в цілому. Тому ніякого 2016! Чи не пізніше вересня ми повинні проголосувати за скасування депутатської недоторканності, проголосувати 300 голосами! », - Попередив Гройсман. А депутат «Народного фронту» Леонід Ємець нагадав колишнім депутатам Партії регіонів про відповідальність. «Ви несете всю відповідальність за те, що відбувалося в країні! Тому з усіх вас ми знімемо недоторканність, якою ви прикриваєтеся, щоб уникнути кримінальної відповідальності. Ми зробимо так, що всі будуть рівні перед законом! », - Додав він.

У свою чергу, депутат фракції «Блок Петра Порошенка» Микола Томенко запропонував колегам почати підготовку проекту закону про спеціальні слідчі комісії, який законодавчо дозволить забезпечити можливість початку процедури імпічменту президента. На думку депутата, це зніме всі спекуляції так званої опозиції про відмову глави держави виконувати обіцянки про обмеження недоторканності не тільки суддів і депутатів, а й президента.

за інф.: НР2






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини