реклама партнерів:
Головна » Військові навчання Україна-НАТО спричинили істерику серед російських пропагандистів

Військові навчання Україна-НАТО спричинили істерику серед російських пропагандистів


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Про те, що російські пропагандисти давно переплюнули всі досягнення їхнього натхненника і вчителя Йозефа Геббельса, ні для кого вже не секрет. Тим більше, що відомство, яке зростило главу РФ, залишається пропагандистським куратором цієї держави. Очевидно, саме тому навчання Україна-НАТО «Об'єднані зусилля-2021» викликали такий шквал фантастичних звинувачень з боку РФ.

«Хто як обзивається, той так і називається» - улюблена дитяча приказка Путіна. Він процитував її, наприклад, коли американський президент назвав його «вбивцею». Але це, схоже, не просто приказка, а принцип, за яким функціонує російська пропаганда. Мовою психології такий стан називається «проєкцією№: в ньому людина переносить свої патологічні поведінкові риси на інших. У нашому випадку - на країни і народи: найулюбленіше заняття російської пропаганди - приписувати українцям власні недоліки і злочини.

На основі даних Управління стратегічних комунікацій Апарату головнокомандувача Збройних сил України був здійснений аналіз, як це відбувалося в зв'язку з спільними командно-штабними навчаннями (СКШН) «Об'єднані зусилля-2021».

Цього разу спільні навчання Україна-НАТО викликали справжній фонтан брехні.

ФЕЙК-МАТРЬОШКА
Російська пропаганда зображувала Україну як країну-агресора, яка готова розв'язати ядерну світову війну за допомогою провокацій з використанням мирного населення. І породила своєрідну фейк-матрьошку: фейк всередині фейку.
На тему світової ядерної війни постійно фантазують в самій Росії: то про «перетворення США на радіоактивний попіл», то про «ми як мученики потрапимо в рай, а вони просто здохнуть». Про Гливицький інцидент (коли переодягнені в польську форму німецькі солдати влаштували провокацію, що стало початком Другої світової війни) також має бути соромно говорити, тому що перевдягання - хобі якраз російської армії, якої вічно десь немає, хоча вона є.

Основним джерелом для десятків наклепницьких статей стали «секретні протоколи» навчань, нібито викрадені групою хакерів. Очевидно, автори цього вкидання тримали в голові реальний секретний додаток до пакту Молотова-Ріббентропа: нагадаємо, що після окупації Криму в Москві почали розхвалювати цей документ, існування якого раніше заперечували, і у вигляді фарсу навіть намагалися «повторити», запропонувавши розділити Україну між Росією, Польщею, Угорщиною і Румунією.

Крім прояву вищезгаданої «проєкції», в цій пропагандистській кампанії відчувається стійкий присмак абсурду: Кремль посилається на нібито викрадені хакерами документи, в яких насправді немає підтверджень тих фейків, про які говорить Росія. Ні планів агресивної війни, ні провокацій, ні використання мирного населення як «живого щита». Це логічно, тому що інакше в їхню справжність ніхто б не повірив.Отже, це своєрідна фейк-матрьошка: на основі фейкових «секретних протоколів», які повинні виглядати більш-менш переконливо, створюються вже зовсім фантастичні історії, одна дивніша за іншу.

«ЦЕ ТРОХИ ІНШЕ»
Роспроп: «Українські військові разом з союзниками відпрацьовують не оборонні, а наступальні дії».
Учасники стратегічних командно-штабних навчань «Об'єднані зусилля-2021» тренувалися в плануванні і веденні наступальних оборонних дій. Це відкрита інформація. Оборонятися, наступаючи - відома стратегія, старе військове правило, в якому немає нічого секретного. Не потрібні були ніякі «секретні протоколи», щоб взяти термін «наступальних» і роздути його до планів ведення Україною агресивної війни, як це зробила російська пропаганда.

«ВИ ДОСТРИБАЄТЕСЬ»

Роспроп: «Українські військові відпрацьовують вторгнення в Білорусь».
Починаючи з літа 2020 року, політика Білорусі, яка до цього зберігала видимість нейтрального ставлення до російсько-українського конфлікту, зазнала радикальних змін. З екранів білоруських телевізорів зазвучали до болю знайомі слова про «бандерівську Україну», приправлені різними образами, і дивні заклики «повертатися в сім'ю». На початку вересня цього року самопроголошений президент Лукашенко погрожував «перейти кордон» і «повернути Україну». Мовляв, «ви одного разу дострибаєтеся». А в кінці місяця – «відкрити український фронт» спільно з Путіним. Посилаючись на те, що США нібито створюють в Україні військові бази. Втім, в Україні немає іноземних військових баз, тоді як в Білорусі суттєво посилилася російська військова присутність.

Україна не давала ніяких приводів для подібних заяв, оскільки ніколи не погрожувала Білорусі.
Звичайно, агресивна риторика Лукашенка разом з натяками на якісь спільні з Путіним заходи щодо України у військовій сфері не могли не викликати занепокоєння і застереження.

Головнокомандувач ЗСУ генерал-лейтенант Валерій Залужний говорив про небезпеку широкомасштабної агресії з боку Росії, в тому числі з можливим використанням території Білорусі. І про те, що до цього треба бути готовими.

ХТО ТУТ ХВОРІ
Крім гучних тверджень, що Україна збирається розв'язати світову ядерну війну або напасти на Білорусь, роспропаганда поширювала безліч дрібніших фейків.

Роспроп: «Українські військові масово підхопили коронавірус під час навчань ... Однак, незважаючи на загрозу поширення інфекції, українське керівництво йде на ризик і продовжує навчання, намагаючись виправдати довіру натівського керівництва».

Нагадаємо, що під час навчань «Захід-2021» поширювалася інформація про захворювання в російській армії, але в цьому відразу звинуватили ... Україну.

«ПОПЕРЕДУ ЖІНКИ І ДІТИ»
Роспроп: «ЗС України планують використовувати мирних жителів в ролі «живого щита»... В Україні створять фільтраційні табори для жителів Донбасу ... Українська армія відпрацьовує дії щодо придушення мирного населення».

Всі процитовані твердження зроблені на основі тих самих «секретних протоколів». В яких, як згадувалося вище, нічого подібного немає. У цьому, поширеному російською пропагандою «документі» йшлося всього лише про створення тимчасових таборів для розміщення біженців з району бойових дій.

Що стосується реальності, а не фентезійного світу, то під час навчань «Об'єднані зусилля-2021» був тільки один епізод за участю уявних мирних жителів: за легендою, військові нібито натрапили на заблоковану дорогу і натовп «обурених» «місцевих», роль яких виконували військовослужбовці підрозділу OPFOR. Як повідомляла пресслужба Міністерства оборони України, завданням десантників було розблокувати дорогу і продовжити проходження в необхідний квадрат.
«Командир десантників виявився ще і дипломатом: поки його воїни зайняли оборону і уважно спостерігали за обстановкою, офіцер вступив в переговори з лідером протесту. Виявляється, місцеві були налякані присутністю військових і страждали через брак питної води і їжі.

Доречно згадати поширені під час російсько-чеченської війни тези: «Мирних чеченців не існує, всі вони, включно з дітьми, терористи ...», «Якщо з даху будинку працює снайпер, значить, треба викотити танк і бити по першому поверху цього будинку, поки він не впаде разом з цим снайпером. Те, що при цьому гинуть не тільки бойовики, але і мирні чеченці, ну, про це повинен думати той, хто цю кашу заварив».
У тій війні загинуло 150-160 тисяч осіб, абсолютна більшість яких були мирними жителями.

Підбиваючи підсумок, варто зазначити, що навчання «Об'єднані зусилля-2021» викликали у Росії дуже бурхливу реакцію, рівень фантастичності звинувачень якої досяг рівня 2014 року. Хоча, це може бути всього лише істерика від безсилля.




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:55
18-Бер-2024
Євросоюз не визнав вибори президента РФ на окупованих територіях України
Європейський союз 18 березня заявив про невизнання електоральної процедури, яку Росія
19:55
17-Бер-2024
Невідомі добрі безпілотники атакували шість російських нафтоперегонних заводів
Протягом тижня невідомі добрі безпілотники атакували зразу шість російських нафтопере
22:10
16-Бер-2024
Українські воїни знищили російську диверсійно-розвідувальну групу в Сумській області
Про це сьогодні, 16 березня, розповів голова ОВА Володимир Артюх в ефірі телемарафону
22:03
15-Бер-2024
Російський добровольчий корпус попереджує про масовану атаку по військових об'єктах у Бєлгородській і Курській областях
У зв'язку з проведенням обмеженої військової операції на території Курської та Білгор
21:19
15-Бер-2024
росія не припиняє тероризувати Одесу: 20 загиблих, 73 поранених
росія – країна-терорист.
На жаль, внаслідок російської ракетної атаки загинули
20:14
14-Бер-2024
Топоніми Чернігова на честь земляків — українських добровольців сучасної російсько-української війни
14 березня Чернігівщина, як і вся країна, відзначає на державному рівні День Українсь
19:39
12-Бер-2024
Знешкоджено масштабну агентурну мережу фсб, яка «під прикриттям» УПЦ (МП) намагалася дестабілізувати ситуацію в Україні
Служба безпеки нейтралізувала у Києві злочинну організацію, яка проводила інформаційн
15:09
12-Бер-2024
ЦПД та Кібердепартамент СБУ створили список безпечних каналів отримання інформації
Центр протидії дезінформації та Кібердепартамент Служби безпеки України створили спис
22:16
10-Бер-2024
Відзначення 210-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка у Чернігові
9 березня біля пам’ятника Тараса Шевченка на Валу, території Національного архітектур
21:56
10-Бер-2024
Успіхи ЗСУ на Таврійському напрямку
В операційній зоні оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” за минулу доб
Усі новини