реклама партнерів:
Головна » Всіх примусять визначитися з рідною мовою на всеукраїнському перепису

Всіх примусять визначитися з рідною мовою на всеукраїнському перепису


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
У центрі уваги суспільства і влади сьогодні, крім «Євро-2012» та наступних парламентських виборів, опинилося мовне питання через скандальне «прийняття» картками 234 нардепів у першому читанні 5 червня 2012 року проекту закону «Про засади державної мовної політики».
На жаль, не менш важлива для суспільства подія 2012 року – Всеукраїнський перепис населення – чомусь досі залишається поза увагою громадськості та опозиційних політиків.
Нагадаю, за проектом (поки що!) закону авторства Колесніченка-Ківалова регіональна мова вводиться у випадку, якщо ця мова є рідною для не менше 10% громадян, що населяють певну територію. Ця «норма» абсолютно безпідставно вигадана авторами-провокаторами тільки з метою розколу України, посилатися на будь-які європейські правові документи або практики – тільки ганьбитися.
Крім того (!?), у проекті Колесніченка-Ківалова (їх вже не влаштовує власна вигадана підривна «норма» в 10%) за рішенням місцевої ради чи за результатами збору підписів в окремих випадках, з урахуванням конкретної ситуації такі заходи можуть застосовуватися до мови, регіональна мовна група якої складає менше 10% населення відповідної території.
І тепер найголовніша інтрига: чисельність регіональної мовної групи на певній території визначається на підставі даних Всеукраїнського перепису населення про мовний склад населення у розрізі адміністративно-територіальних одиниць (не плутати з національним!)
Отже, у разі прийняття цього законопроекту за даними останнього Всеукраїнського перепису 2001 року, російська мова стане регіональною в 10 областях, АР Крим, містах Києві і Севастополі.

Спробуємо з’ясувати на прикладі Чернігівської області.
За підсумками Всеукраїнського перепису населення 2001 року переважну більшість на Чернігівщині становили українці - 1155,4 тисячі або 93,5%. За роки, що минули від перепису населення 1989 року, кількість українців зменшилася на 10,6%, а їх питома вага серед жителів області зросла на 2%.
Друге місце за чисельністю посідали росіяни - 62,2 тисячі або 5%. Проте їх кількість, порівняно з переписом 1989 року, зменшилася на 35,6%. Питома вага росіян у загальній кількості населення області зменшилася на 1,8%.
У той же час українську мову вважали рідною 89% населення області, що на 3,3% більше, ніж за даними перепису 1989 року. Російську мову визнали як рідну 10,3% населення(!). До речі, саме цей останній показник і планується визнати визначальним для введення регіональної мови.
Цікаво, що у порівнянні з минулим переписом цей показник знизився на 3,3 відсотка.
При цьому у 2001 році тільки 94,4% українців на Чернігівщині вважали рідною українську мову, а 5,6% (!?) - російську. Російську мову рідною вважало 88,8% росіян, українську – 11,1%. Цікаво, що серед білорусів рідною білоруську мову вважали 32,5%, українську – 21,3%, російську – 46,2%. Серед евреїв мову своєї національності рідною визнали 2,2%, українську – 29%, російську – 68,3%.
Отже, визнання мови рідною кожною людиною (від немовляти до глухонімої людини) під час перепису є досить складним і суб’активним явищем над яким люди або не замислюються, або можуть здійснювати під впливом того, хто здійснює опитування.

Дивіться самі:
Проект програми Всеукраїнського перепису населення включає такі питання:

6. Ваше етнічне походження (національність)
(за самовизначенням респондента, записати національність (народність) або етнічну групу)
- відмова від відповіді

9. Ваші мовні ознаки

9.1. Ваша рідна мова

9.2. Чи володієте українською мовою
- так
- ні

9.3. Інші мови, якими Ви володієте
- мова жестів

Отже, громадянин України має право відмовитися під час перепису вказати свою національність. У той же час зобов’язаний дати відповіді на питання: Ваша рідна мова? Чи володієте українською мовою? В разі вагань, це за нього обов’язково зробить хтось інший.
Наступний Всеукраїнський перепис населення планувалося провести у 2011 році, але уряд Азарова-Януковича переніс його проведення на у 2012 рікі. Всі підготовчі заходи до перепису повинні бути здійснені до 1 вересня 2012 року.
Отже, цей перепис фактично відкідає і підміняє проведення референдуму щодо мови і на підставі закону Колесніченка-Ківалова, який Партія регіонів і комуністи з тушками з усих сил протягують у Верховній Раді, може поділити Украну з мовного питання так, як це заманеться партії влади: поділяй і володарюй.
Враховуючи, що навіть на виборах в Україні відбуваються фальсифікації, яким опозиція не може ефективно протидіяти, використання сфальшованих результатів Всеукраїнського перепису 2012 року щодо мови, яку вони вважають рідною, планується використати для розколу і знищення Української державності.
Переконаний, що саме такий сценарій партія влади готує для українців у разі невдалих для неї результатів парламентських виборів.

Сергій Соломаха
Прес-служба Чернігівської обласної організації
Української народної партії






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
Усі новини