реклама партнерів:
Головна » З 1 січня головування у Великій вісімці перейшло до Росії

З 1 січня головування у Великій вісімці перейшло до Росії


Коментарі: 0 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
1 січня 2014 року головування в Групі восьми перейшло до Росії. Саміт "вісімки" відбудеться в Сочі 4-5 червня 2014 року. Головою оргкомітету саміту призначений голова адміністрації Кремля Сергій Іванов. Основним майданчиком зустрічі лідерів G8 стане гірськолижний курорт Червона Поляна в Сочі.
Велика вісімка (G8, Група восьми) - неофіційний форум лідерів провідних промислово розвинених демократичних країн, учасниками якого є Росія, США, Великобританія, Франція, Японія, Німеччина, Канада, Італія, а також Європейський Союз, який представлений і повноформатно бере участь у ньому. На частку країн-учасниць "вісімки" припадає 49% світового експорту, 51% промислового виробництва, 49% активів МВФ. В рамках "вісімки" здійснюється узгодження підходів до актуальних міжнародних проблем.
Історія "вісімки" (раніше - "сімки") почалася в листопаді 1975 року, коли з ініціативи президента Франції Валері Жискар д'Естена в Рамбуйє (Франція) відбулася перша зустріч керівників шести країн, до яких через рік приєдналася Канада. З 1977 року у зустрічах беруть участь представники керівництва ЄС (Європейський союз на самітах "Групи восьми" завжди представлений в особі голови Комісії Європейських співтовариств і голови Європейської Ради).
Початок оформлення "вісімки" було покладено в 1994 році на саміті в італійському Неаполі. Його перша частина пройшла у форматі семи, а друга - у форматі "вісімки" за участю російського президента як рівноправного партнера.
Саміт у Ліоні (Франція) в червні 1996 року пройшов в три етапи: перший (у форматі "сімки") був присвячений розгляду низки міжнародних економічних питань, другий і третій - обговоренню за участю Росії всього комплексу глобальних і зовнішньополітичних проблем.
Як рівноправний партнер Росія була прийнята у "вісімку" на саміті в Денвері (США) в 1997 році. У підсумковому комюніке партнери визнали, що Росія "завершує історичну трансформацію в демократичну державу з ринковою економікою".
"Група восьми" не є міжнародною організацією. Вона не заснована на міжнародному договорі, не має формально певних критеріїв прийому, статуту та постійного секретаріату. Рішення "вісімки" мають характер політичних зобов'язань держав-учасниць.
Саміти "вісімки" відбувається щорічно по черзі в країнах-партнерах, а країна, що проводить зустріч на вищому рівні, виступає протягом календарного року як голова Групи восьми. Вона організовує проведення саміту, міністерських, експертних та робочих зустрічей, виробляє графік і забезпечує координацію всієї поточної роботи "вісімки".
Дискусії глав держав і урядів проходять у вузькому колі (допущені лише шерпи - особисті представники лідерів). При прийнятті рішень діє принцип консенсусу.
Щорічний робочий цикл "вісімки" зорієнтований, перш за все, на підготовку і проведення самітів - головного заходу "клубу". Всю підготовчу роботу очолюють і координують шерпи, які зустрічаються зазвичай чотири рази на рік. Шерпи очолюють "національні команди" у складі політичних директорів, зовнішньополітичних і фінансових су-шерпів, інших національних експертів.
Важливу роль в процесі підготовки самітів відіграють регулярні зустрічі міністрів закордонних справ і фінансів. Також проводяться зустрічі міністрів довкілля, енергетики, праці та соціального розвитку, охорони здоров'я, науки та освіти, внутрішніх справ та юстиції (беруть участь генеральні прокурори).
У рамках G8 організовуються також робочі, експертні та цільові групи за певними напрямками. Наразі у "вісімці" діють Група високого рівня з питань нерозповсюдження ЗМЗ, Римська/Ліонська група (боротьба з тероризмом і оргзлочинністю), Група контртерористичних дій, Група особистих представників лідерів "вісімки" зі зв'язків з керівниками африканських країн, Група експертів з питань глобального партнерства, Група експертів з нерозповсюдження (з підгрупою з утилізації плутонію), Робоча група з ядерної та фізичної безпеки та ін.
У середньому за лінією "вісімки" за рік проводять від 60 до 80 заходів.
У 2013 році головою G8 була Великобританія. Саміт Великої вісімки тривав 17-18 червня на курорті Лох-Ерн в Північній Ірландії. Росію на G8 представляв президент країни Володимир Путін. Основні дискусії "на полях" саміту були розгорнуті з питань врегулювання конфлікту в Сирії і ядерної програми Ірану. Серед нових ініціатив G8 - пропозиції, пов'язані з кібербезпекою, оперативним обміном даних у разі надзвичайних ситуацій. Крім того, лідери G8 домовилися про зміни національних податкових систем для того, щоб запобігти широкомасштабному ухиленню від сплати податків.
1 січня 2014 року головування в Групі восьми перейде до Росії. Саміт "вісімки" відбудеться в Сочі 4-5 червня 2014 року. Головою оргкомітету саміту призначений голова адміністрації Кремля Сергій Іванов. Основним майданчиком зустрічі лідерів G8 стане гірськолижний курорт Червона Поляна в Сочі.
Росія вдруге прийме саміт Великої вісімки. У 2006 році він відбувся у Санкт-Петербурзі.
Саміти країн Великої вісімки протягом низки років супроводжуються виступами протесту антиглобалістів. Так, саміт країн G8 в липні 2001 року в Генуї (Італія) став підставою для однієї з найгучніших в історії антиглобалістів акцій. На вулиці вийшли 120 тисяч людей. У результаті зіткнень з поліцією було вбито маніфестанта Карла Джуліані - він став першою жертвою антиглобалістських виступів. Пізніше під колесами автомобіля загинула уродженка французького міста Ніцца Сюзан Бендотті. 200 людей отримали поранення різної тяжкості, сотні були заарештовані.
У період проведення зустрічі "вісімки" в Петербурзі в липні 2006 року "контрсаміт" антиглобалістів зібрав близько півтори тисячі учасників. Для проведення заходів антиглобалістам було надано місце, яке було обрано ними самими - на стадіоні Кірова. У рамках "контрсаміту" пройшов "соціальний форум", симпозіум з проблем освіти та семінар з питань захисту соціальних прав.
У 2010 році в канадському Хантсвіллі спеціально для учасників акцій протесту в декількох кілометрах від місця, де зустрічалися глави G8, була створена "зона свободи слова", що дозволило уникнути зіткнень.
У 2011 році у Франції антиглобалісти виступали в місті Гавр, в 40 кілометрах від місця проведення саміту, і серйозних проблем організаторам не створили.
У 2012 році саміт Великої вісімки відбувся без численних протестів антиглобалістів, і не був відзначений заворушеннями і сутичками з поліцією.
11 червня 2013 року в Лондоні пікети антиглобалістів і анархістів, які протестували проти проведення саміту G8 в Північній Ірландії, пройшли на центральних площах британської столиці. Протестувальники періодично блокували рух транспорту, створюючи численні затори. За різні правопорушення, у тому числі за непокору поліції і за спроби перешкодити руху транспорту, стражі правопорядку затримали більш як 30 осіб.

Джерело: korrespondent.net






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини