реклама партнерів:
Головна » Журавлина – ягода здоров’я

Журавлина – ягода здоров’я


Коментарі: 0 Медицина

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Журавлина – унікальна ягода, яку в народі називають «північним виноградом» і «ягодою здоров’я». Батьківщиною журавлини є Північна Америка. У Західну Європу та Україну журавлина потрапила з Нової Англії. Її бочками навантажували на кораблі, які поверталися до Європи.
Колоністи назвали її cranberry: по-англійськи berry - "ягода", а crane - "журавель". Під вагою квітки рослина нахиляється, нагадуючи схилену шию журавля. Звідси ж і українська назва цієї ягоди - «журавлина».
Кисло-солодкий журавлиновий соус чи журавлинове желе є складовою кулінарних традицій корінних американців. Індичка, кукурудза, гарбуз і журавлиновий соус - символи Дня Подяки. Вони часто фігурують у святкових прикрасах і на вітальних листівках.
Журавлина є однією з найбільш корисних ягід лісу. Доведено, що ягоди журавлини містять велику кількість антиоксидантів - речовин, здатних поглинати в організмі шкідливу дію вільних радикалів. Давно відомо, що антиоксиданти борються з першими ознаками старіння шкіри. Крім того, щоденне споживання стакану журавлинового соку або сиропу, ви назавжди позбавитись від "шкідливого холестерину", піднявши тим самим рівень «сприятливого холестирину» високої густини.
Свіжі ягоди, а також сік, морс, сироп, кисіль, варення і повидло з журавлини стимулюють виділення шлункового соку. Тому їх часто використовують для лікування гастритів з пониженою кислотністю і при запаленні підшлункової залози. Вони попереджують утворення каміння у нирках.
Журавлиновий сік – чудовий засіб для лікування багатьох хвороб, у т. ч. респіраторних захворювань та грипу. Він понижує високу температуру, виводить шлаки і, що найголовніше, посилює дію ліків (антибіотиків і сульфаніламідів) у декілька разів, тому так корисно запивати ці ліки журавлиновим соком. А все тому, що журавлина – чемпіон за вмістом таніну. Він має здатність збирати в організмі різні хвороботворні бактерії і виводить їх назовні.
У журавлині містяться такі важливі мікроелементи як фосфор, калій, кальцій, марганець, залізо, кобальт та йод. У великій кількості в ягодах містяться вітаміни C (30 мг) та P (0,1 мг), а також вітаміни B1 (0,03 мг) та B2 (0,02 мг). У великій кількості в ягодах містяться вітаміни C (30 мг) та P (0,1 мг), а також вітамін B1 (0,03 мг) і вітамін B2 (0,02 мг). У журавлині багато урсолової кислоти, яка генетично і за структурою близька до багатьох фізіологічно важливих гормонів.
Найважливішими компонентами журавлини є органічні кислоти (2-5%) та цукри (3-4%). Основними кислотами є яблучна, хінінова та лимонна (2,4-3,3%). Особлива роль належить бензойній кислоті, яка володіє антисептичними властивостями. Цукри представлені в основному глюкозою (2,4%) та фруктозою (0,3%). Крім того, в ягодах міститься пектин (0,7-1%).

Журавлина – вічнозелена рослина з маленьким листям та темно-червоними, соковитими, кислими на смак ягодами. В Україні її можна зустріти у Карпатах і Закарпатті, у Рівненській, Чернігівській, Житомирській областях. Цвіте у травні-червні, плоди дозрівають у вересні. Якщо така перспектива не радує — тоді вам у найближчий спеціалізований магазин! Але пам’ятайте, що на ступінь корисності ягід впливає місце їх походження. Звісно ж, радимо за будь-яких умов, надавати перевагу журавлині та продуктам її переробки (сиропам, повидлу, сокам тощо), які мають маркування «органічний продукт»! Ліпше всього, звісно, купувати при цьому продукти українського походження!

Джерело: http://www.organic.ua






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
08:49
09-Квіт-2024
Жовтнева: в одному з сіл Чернігівщини залишили комуністичну назву вулиці
До 27 квітня цього року завершується другий етап очищення публічного простору від сим
Усі новини