реклама партнерів:
Головна » Звіт ЄС: Україна продовжує виконання порядку денного реформ, втім виклики залишаються

Звіт ЄС: Україна продовжує виконання порядку денного реформ, втім виклики залишаються


Коментарі: 0 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Напередодні неформального засідання Ради асоціації між Україною та ЄС, яке заплановане на 8 грудня, Євросоюз опублікував щорічний Звіт про виконання положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Звіт описує впровадження Україною реформ у рамках Угоди про асоціацію протягом року, що минає.

“Україна продовжує рухатися шляхом реформ, попри дестабілізуючі дії Росії, конфлікт на сході та спалах пандемії коронавірусу. Вкрай важливо, щоб українські політичні лідери продовжували докладати зусиль в цьому напрямі та втілювали незворотні реформи, особливо у сфері верховенства права. Український народ очікує на це”, — заявив Жозеп Боррель, Високий представник ЄС із закордонних справ і безпекової політики, Віце-президент Європейської Комісії.

Олівер Варгеї, Комісар ЄС з питань сусідства і розширення, додав: “Євросоюз і надалі буде підтримувати Україну у виконанні нею порядку денного реформ, повному впровадженні Угоди про асоціацію та використанні її переваг, та пом'якшенні негативного впливу коронавірусної кризи. Ми очікуємо, що Україна й надалі буде захищати наші спільні цінності демократії, верховенства права, поваги до міжнародного права та прав людини, в тому числі прав осіб, що належать до меншин. Наша спільна мета — підтримати стратегічну орієнтацію України на більш тісну інтеграцію з Європейським Союзом”.

У звіті йдеться про жваву законодавчу активність, яка була характерною для перших місяців роботи нового Парламенту та Уряду України, та відображала очікування громадян України. Попри спалах пандемії коронавірусу, вдалося досягнути прогресу у ключових реформах, наприклад, у банківській та земельній сферах.

У сферах правосуддя, верховенства права та боротьби проти корупції відбулося кілька позитивних зрушень. Зокрема, Вищий антикорупційний суд (ВАКС) виніс перші вироки. Поліпшилась співпраця між Національним антикорупційним бюро України (НАБУ) та Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою (САП). Однак рівень засуджень в рамках антикорупційних розслідувань все ще низький. Водночас нещодавні рішення Конституційного Суду України поставили під сумнів досягнення країни у боротьбі проти корупції та вкотре нагадали, що проведення повноцінної судової реформи залишається вкрай важливим. Судове провадження щодо шахрайства у справі ПриватБанку у розмірі 4,6 млрд євро також досі є відкритим.

“Банківський” закон допоміг захистити фінансову стабільність України. Після його ухвалення важливо забезпечити незалежність Національного банку України, а також підтримувати довгострокову монетарну та фінансову стабільність, незважаючи на відставку Голови Національного банку України у липні. Реалізація частини Угоди про асоціаціюу сфері торгівлі триває, включно із окремими заходами, спрямованими на спрощення торгівлі та митного контролю.

За сприяння Євросоюзу наприкінці 2019 року було підписано новий контракт про транзит газу між Росією та Україною. Анбандлінг рухався доволі успішно. Однак процес анбандлінгу оператора системи передачі електроенергії призупинився. Україна повідомила про бажання співпрацювати з Європейським Союзом над необхідними реформами, які стосуються, зокрема, транспорту, захисту довкілля та боротьби проти змін клімату. Однак впровадження реформ у цих сферах залишається викликом.

У звіті йдеться про важливий прогрес, якого досягла Україна у цифровому секторі. Також ЄС вітає реформу децентралізації і заохочує Україну до подальшої законодавчої роботи за цим напрямком. Також до здобутків можна віднести стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій.

Окрім того, потрібні більш зосереджені зусилля у таких сферах, як енергетика, корпоративне управління державними підприємствами, судова реформа і верховенство права, оскільки українське суспільство потребує очевидних досягнень саме за цими напрямками.

Європейський Союз і надалі підтримуватиме Україну у виконанні нею комплексного порядку денного реформ.

Контекст
ЄС за допомогою Європейської політики сусідства прагне побудувати міцні, успішні та взаємовигідні стосунки зі своїми партнерами на сході та півдні. Цей підхід Євросоюзу ґрунтується на принципах диференціації між партнерами, аби враховувати різні прагнення і потреби наших партнерів, а також забезпечувати більшу залученість країн-членів та країн-партнерів до реалізації цієї політики.

Угода про асоціацію між Євросоюзом і Україною, включаючи глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі, набула чинності 1 вересня 2017 року. Вона сприяє розвитку більш глибоких політичних і більш міцнних економічних зв’язків, повагу до спільних цінностей, є основою для співпраці між ЄС та Україною та підтримки реформ в Україні з боку Євросоюзу.

Від 2014 року ЄС разом із європейськими фінансовими інституціями залучив безпрецедентний пакет допомоги у понад 16,5 млрд. євро у формі грантів і позик для підтримки реформ в Україні.

EU Delegation to Ukraine






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:18
28-Квіт-2024
Ситуація на російсько-українському фронті загострилась
Ситуація на фронті загострилась. Намагаючись захопити стратегічну ініціативу та прорв
21:41
27-Квіт-2024
Найганебніша сторінка в історії ВР України
Ці кадри обійдуть всі світові медіа. 27 квітня 2010. Ратифікація Харківських угод. Ми
00:31
27-Квіт-2024
10 найпопулярніших застосунків для смартфонів у цьому році

Глобалізація інтернет-середовища призвела до того, що окремі застосунки мають стаб

21:02
26-Квіт-2024
Резонансне ДТП у Броварах: правоохоронці затримали Майбоженка
Затримано посадовця РДА Київщини, який скоїв ДТП з чотирма постраждалими

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
Усі новини