реклама партнерів:
Головна » Прокуратури Чернігівської та Запорізької областей не реагують на рішення місцевих рад підмінити державні прапори на радянські

Прокуратури Чернігівської та Запорізької областей не реагують на рішення місцевих рад підмінити державні прапори на радянські


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Запоріжжя буде у «червоному вогні»?
Позавчора сесія Запо­різької обласної ради солідаризувалася з колегами міськради — підтримала пропозицію місцевих комуністів прикрасити до Першотравня прапорами Радянського Союзу будівлі держустанов та вулиці краю. (Нагадаємо, піонерами були депутати міськради, котрі таке рішення проголосували ще на сесії 16 квітня).
Відтак не лише 1 травня, а й на День перемоги й у дні визволення міст і сіл області від фашистів над населеними пунктами залопотять серпасто–молоткасті знамена. Депутати облради не лише дозволили це робити комуністам, а й рекомендують запасатися стягами всім підприємствам, організаціям і закладам регіону.
Мало втішає, що це питання до порядку денного було внесене лише 71–м. А 72–м, до речі, вирішено гучно відзначити в області ще й чергову річницю Ленінської комуністичної спілки молоді України.
Залопотять — якщо «спатиме» прокуратура. Тиждень мав для висновків, приміром, прокурор Запоріжжя Олександр Черепаха, однак… Й учора автор цих рядків не зміг одержати у поважній інстанції жодних коментарів: перші особи були якщо не в міськвиконкомі, то на колегії обласної прокуратури, яка аналізувала дотримання законодавства в дорожньому господарстві регіону; вимкненим був телефон і прес–секретаря прокурора області. Не виключено, що й обласна прокуратура «не помітить» наруги у засиллі в козацькому краї символіки вже не існуючої держави.

Усі проти «червоних», навіть самі «червоні»
Рішення Прилуцької міськради, згідно з яким під час святкування Дня перемоги в Прилуках на будівлях держустанов можуть бути вивішені червоні прапори, місцеві патріоти називають провокацією. Дивно, але за таке рішення проголосували навіть «демократичні» БЮТівці — повним складом фракції. Що це як не прояв подвійної моралі? Хоча люди таким вивертам уже й не дивуються — усі ті «демократи» 20 років тому носили червоні партійні квитки й співали оди Брежнєву й Москві.
Обласна організація ВО «Свобода», яка першою жорстко відреагувала на демарш місцевих депутатів, нині приймає чимало звернень громадян із проханням «втихомирити» прилуцьких «слуг народу». Днями «Свобода» звернулася до правоохоронних органів, до прокуратури області з вимогою надати правову оцінку діям місцевих депутатів. «Свободівці» заявляють, що в першу чергу керуються нормами національного законодавства (стаття 20 Конституції України), де чітко вказано, що є державною символікою України. «Ми боремося не проти солдатських могил чи ветеранів тієї війни, ми насамперед відстоюємо національні інтереси — під червоними прапорами люди помирали в часи Голодомору, — висловив своє обурення у розмові з «УМ» лідер Чернігівських «свободівців» Андрій Міщенко. — Під тими ж прапорами гинули мільйони українців у часи Другої світової війни, але вони боролися за Україну, за свої родини й за рідну землю. Як у такому разі потрібно сприймати подібні витівки осіб, яким народ делегував обов’язки представляти свої інтереси у владі? На нашу думку, це чітко спланована провокація, ба, навіть спроба державного перевороту. Уявімо, приїжджають у Прилуки іноземні туристи й бачать на державних установах «совкові» прапори. Що перше спадає на думку? У місті «червоні»?».
Ще в кількох районах Чернігівської області також були спроби винести питання щодо комуністичної символіки, але там навіть комуністи відмовились від цієї ідеї, визнавши її надто провокативною. Відтак давнє козацьке місто Прилуки, як це не прикро, наразі лишається єдиним, де вдалося реанімуватися червоному прапору.
Водночас викликає подив поведінка органів влади Чернігівщини. «УМ» попросила прокоментувати рішення міськради Прилук у обласній прокуратурі, в обов’язках якої стежити за дотриманням українського законодавства, та назвати ті правові заходи, до яких уже мали би вдатися правоохоронці. На жаль, навіть через тиждень після скандального рішення у відповідь ми почули лише сухе: «Питання вивчається».

Андрій БАГНЮК, Геннадій БИКОДІР
"Україна молода",
http://www.umoloda.kiev.ua/number/1397/116/49233/

26 квітня 2009 року Рада Чернігівської обласної організації Української народної партії прийняла заяву, в якій ідеться про незаконність рішень деяких органів місцевого самоврядування щодо використання радянської символіки. Зокрема партійці вирішили звернутися до прокурора області з вимогою розслідувати прецеденти, де такі рішення були ухвалені депутатами.

Інформація прес-служби обласної УНП.







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини