реклама партнерів:
Головна » УНП вийде з парламентської коаліції в разі внесення БЮТ та ПР законопроекту про зміни до Конституції

УНП вийде з парламентської коаліції в разі внесення БЮТ та ПР законопроекту про зміни до Конституції


Коментарі: 1 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
«Українська народна партія терміново відкличе своїх представників з парламентської більшості в разі внесення БЮТ та ПР законопроекту про зміни до Конституції у Верховну Раду», - йдеться в Заяві УНП, яку затверджено одноголосно на Правлінні партії.
УНП наголошує, що «в разі юридичного підтвердження намірів БЮТ здійснити конституційний переворот, партія знімає з себе відповідальність за дії сьогоднішнього складу уряду, оскільки входила до парламентської коаліції на абсолютно інших політичних засадах».
Українська народна партія «категорично заперечує проти нової конституційної і політичної реальності, яку моделюють лідери Партії регіонів України та Блоку Юлії Тимошенко», – наголошується в Заяві. УНП «розцінює проект БЮТ та ПР про ліквідацію норми про виборність Президента України на прямих всенародних виборах як спробу узурпації влади, спрямовану на обмеження народного суверенітету». «Після фактичної ліквідації інституту президентства, коаліція Партії регіонів і Блоку Юлії Тимошенко отримує всю повноту влади в державі», – констатує документ. «Саме під політичний проект так званої «широкої коаліції» БЮТ та ПР планується змінити Конституцію України», – впевнені в УНП.
«Ліквідація незалежного інституту президентства призведе до знищення системи «стримань і противаг» в механізмі державного управління», – вважає УНП. На думку представників УНП, «олігархічні групи, які стоять за БЮТ та ПР, стануть повноправними господарями в Верховній Раді України». «Контролюючи мега-більшість парламенту, а також Кабмін, олігархи розпочнуть масштабний процес приватизації державних об’єктів, а також переділу уже приватизованої власності», констатується в партійній заяві. Водночас, «парламентська мега-більшість без будь-яких перешкод, - як то президентське вето, зупинення постанови уряду або проведення референдуму з президентської ініціативи, – прийматиме закони і постанови, що суперечать національним інтересам України». При цьому УНП «не сумнівається в антиукраїнських цілях БЮТ, лідерка якої підписала ганебні для України газові угоди 19 січня, а також Партії регіонів, яка відверто декларує проросійські гасла». Українська народна партія вважає, що «за умови коригування Конституції більшістю БЮТ та ПР Україна незабаром може втратити ті здобутки демократії, які надала їй державна незалежність».
УНП в Заяві ще раз нагадує, що «публічні заяви представників Партії регіонів та Блоку Юлії Тимошенко, оприлюднені 2 червня 2009 року на парламентському засіданні, підтверджують інформацію ЗМІ про підкилимний переговорний процес між їхніми лідерами щодо зміни конституційного ладу в державі та створення нової коаліції».

Далі повний текст заяви:

Заява Української народної партії про відкликання своїх членів із коаліції
Публічні заяви представників Партії регіонів України та Блоку Юлії Тимошенко, оприлюднені 2 червня 2009 року на засіданні Верховної Ради України, підтверджують інформацію, попередньо поширену у ЗМІ, про ведення підкилимного переговорного процесу між лідерами Партії регіонів України та Блоку Юлії Тимошенко щодо зміни конституційного ладу в державі та створення нової коаліції за участю фракцій БЮТ і ПР.
Конституційний проект передбачає ліквідацію норми про виборність Президента України на всенародних виборах і надає це право виключно народним депутатам України. УНП розцінює такий проект як спробу узурпації влади, спрямовану на обмеження народного суверенітету.
Ситуація погіршується тим, що ці конституційні зміни створюються під конкретний політичний проект – формування коаліції депутатських фракцій Партії регіонів і Блоку Юлії Тимошенко. Після фактичної ліквідації інституту Президента України коаліція Партії регіонів і Блоку Юлії Тимошенко отримує всю повноту влади в державі.
Зважаючи на те, що Парія регіонів неодноразово декларувала проросійські цілі, зважаючи на те, що більше третини БЮТ за своїми ідеологічними переконаннями можуть голосувати за відзначення за державний кошт річниці ВЛКСМ, Українська народна партія вважає, що у скорому часі Україна може втратити ті здобутки, які їй дала державна незалежність.
Ліквідація незалежного інституту президентства означатиме, що у державі зникне баланс стримувань і противаг. Верховна Рада України, маючи мега-більшість, а також підконтрольний їй Кабмін, зможе легко здійснювати масштабний процес розпродажу державних об’єктів, приймати закони і постанови, що суперечать національним інтересам України. І ніхто перешкодити цьому не зможе. Ні через накладення вето, ні через проведення референдуму, ні через зупинення постанови Уряду.
Викликає занепокоєння і той факт, що коло осіб, які приймають рішення і у БЮТ, і в ПР представляють великий бізнес. Це означає, що укладення політичної угоди між цими двома середовищами приведе до нового витка приватизації державної власності на користь великого бізнесу, який є спонсором цих політичних сил.
Українська народна партія заявляє про неприйняття нової конституційної і політичної реальності, яку моделюють лідери Партії регіонів України та Блоку Юлії Тимошенко. УНП входила до парламентської коаліції абсолютно на інших політичних і ідеологічних засадах.
У цьому зв’язку Українська народна партія приймає рішення відкликати народних депутатів України з парламентської більшості одразу після внесення питання про зміни до Конституції у Верховну Раду представниками БЮТ і ПР,а також знімає з себе відповідальність за дії сьогоднішнього складу уряду.

Джерело: прес-служба УНП.







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини