реклама партнерів:
Головна » Україна і Росія: чого очікувати після відставки Черномирдіна

Україна і Росія: чого очікувати після відставки Черномирдіна


Коментарі: 0 Погляд. Версії

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Без Віктора Черномирдіна на посаді посла Росії в Україні двосторонні відносини позбудуться дещиці колориту, якого їм додавав схильний до афоризмів дипломат. Проте суттєвих новацій від нового призначення ані українські, ані російські експерти не очікують. Натомість зміни у стосунках між Києвом і Москвою неодмінно стануться і вже найближчим часом. Проте пов’язують їх не з ротацією послів, а з наслідками президентських виборів, що мають відбутися в Україні.
На посаді посла Віктор Черномирдін запам’ятався перш за все соковитими висловлюваннями, зокрема: «Зараз з будь-якого приводу – одразу: кремлівська рука. Чого до цих рук присікалися? Жодних рук ми нікуди не простягаємо. Простягаємо лиш з добром. У тому числі і для України – коли важко, ми завжди простягнемо... те, що треба».
Московський політолог, фахівець у галузі українсько-російських відносин Станіслав Бєлковський вважає, що Черномирдін на момент призначення мав особливі функції – ширші, ніж у дипломата. «Коли Віктора Черномирдіна було призначено послом Росії в Україні 8 років тому, Кремль сподівався на особливі відносини між ним та президентом Леонідом Кучмою. І хотів вирішувати через Віктора Черномирдіна деякі неформальні питання».
Перелом настав у 2005 році, коли в Україні на зміну Леоніду Кучмі на посаду Президента прийшов Віктор Ющенко. «Із 2005 року, на мій погляд, такі прямі контакти посла припинилися – і з об’єктивних причин, і з суб’єктивних», – каже перший заступник голови комітету Верховної Ради у закордонних справах депутат-регіонал Леонід Кожара.

«Нову сторінку» відкриє не новий посол, а новий президент
На думку оглядачів, хто б не посів місце Черномирдіна, новий посол,найімовірніше, буде дотримуватися іншого стилю поведінки. Але зовнішньополітичний курс Росії щодо України лишиться незмінним.
«Хоч кого прислав би Кремль наступним, – каже член комітету Верховної Ради у закордонних справах, депутат нашоукраїнець Андрій Парубій, – він буде не менш агресивним відносно України, як Чорномирдін. Але, я думаю, це буде або дипломат, або, не виключаю, колишній працівник російських спецслужб. Це буде людина нового покоління – покоління Путіна і Медведєва».
Проблеми, що накопичилися у двосторонніх відносинах, не зникнуть, принаймні, до президентських виборів в Україні. «Але після президентських виборів, – каже депутат-регіонал Леонід Кожара, – я на сто відсотків переконаний, що ці стосунки зміняться. І новий президент буде по-іншому, ніж Ющенко, будувати цю політику».

Російські впливи: між великодержавністю та «великобізнесовістю»
Оглядачі переконані, що Росія і надалі зможе впливати на перебіг президентської кампанії в Україні. Проте, якщо на минулих виборах Кремль висловлював симпатію до одного кандидата, то тепер працюватиме з кількома.
Щодо ефективності російського впливу на українську політику думки різняться.
«Росія впливала настільки, наскільки ми дозволяли це робити, – зазначає депутат-регіонал Леонід Кожара. – Сьогодні прагматична політика Росії і обмеженість ресурсів фінансових завадять чинити потужний вплив».
Депутат-нашоукраїнець Андрій Парубій вважає, що цей вплив може стати вирішальним. «Думаю, що нас поставлять перед вибором без виборів, коли обидва основні кандидати – я маю на увазі Ющенка і Тимошенко – будуть у тій чи іншій мірі пов’язані з Кремлем», – каже нашоукраїнець.
Натомість Станіслав Бєлковський переконаний, що вагу російського чинника не варто перебільшувати. «Росія розчарована в усіх потенційних кандидатах на посаду Президента України, – спочатку Кремль розчарувався у Вікторі Януковичу, потім – в Юлії Тимошенко – після того, як її підпис з’явився на брюссельській декларації щодо модернізації української газотранспортної системи. Про Арсенія Яценюка в Кремлі зовсім нічого не відомо. За таких умов Кремль, очевидно, будете ставити на сценарії – у першу чергу конфіденційні, – які б забезпечили інтереси великого російського капіталу в Україні».

Особливості «дружби народів»
Зараз в українсько-російських відносинах не найкращий період. Нового змісту їм може надати зміна влади в Києві. При цьому сильними є побоювання, що нова влада в Україні стане проросійською. Проте, порівняно з 2004 роком, східний сусід цього разу не настільки явно виявлятиме свої симпатії та антипатії до українських кандидатів.
А тепер уже колишній посол Росії в Україні Віктор Черномирдін свого часу дійшов до такого висновку: «Кого на наступних виборах оберуть, з тим ми і працювати будемо. А хто там нам до серця, хто нижче серця, – це вже інша розмова. Це вже за межами цієї аудиторії».

Дмитро Шурхало.
Джерело: "Радіо Свобода", http://www.radiosvoboda.org/content/article/1753106.html







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
Усі новини