реклама партнерів:
Головна » Всі фрагменти черепа Георгія Гонгадзе знайдено

Всі фрагменти черепа Георгія Гонгадзе знайдено


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Знайдені всі фрагменти черепа убитого журналіста Георгія Гонгадзе. Про це повідомив прес-секретар Генпрокуратури Юрій Бойченко в ефірі "5 каналу".
"В середу вже почали працювати судмедексперти над фрагментами черепа Гонгадзе, і нові фрагменти залучені до матеріалів експертів, які продовжують проводити дослідження", - сказав він.
На запитання, чи допускає Генпрокуратура участь іноземних фахівців в експертизі, Бойченко відповів: "Безумовно, якщо потерпіла сторона наполягатиме на тому, що слід долучити до проведення експертизи зарубіжних фахівців, ми підемо на це". Разом з тим він підкреслив, що в суді будуть визнані матеріали тільки такої експертизи, в якій брали участь українські фахівці.
Також прес-секретар відмовився відповідати на запитання, чи назвав обвинувачений у вбивстві журналіста екс-генерал-лейтенант Олексій Пукач прізвища замовників злочину, посилаючись на таємницю слідства.
На запитання, навіщо дружина убитого журналіста Мирослава Гонгадзе вимагає замінити слідчу групу, Бойченко сказав: "Деякі політики і державні діячі зацікавлені в затягуванні і перешкоджанні успішному продовженню розслідування цієї кримінальної справи".
"Тому вони вдаються до таких засобів, як залучення захисника Валентини Теличенко, яка звернулася із заявою про відведення слідчого і заступника генпрокурора, який займається цією справою, хоча ніякої причини, ніякого приводу для цього не вказується. Відповідно генпрокурор ухвалив рішення і виніс ухвалу про відмову в задоволенні їхнього клопотання", - пояснив представник ГПУ.
Відповідаючи на запитання, якими будуть подальші кроки слідства, якщо експертиза встановить, що знайдені останки належать Гонгадзе і будуть названі прізвища замовників вбивства, Бойченко відзначив: "Слідство проведе об'єктивне, всестороннє, повне розслідування і передасть справу до суду". "Суд визначить винних і визначить міру покарання всіх причетних до цього злочину", - додав він.
Представник Генпрокуратури повідомив, що 30 липня слідчо-оперативна група виявила зуби, котрі можуть належати Гонгадзе.
Зуби, які були знайдені неподалік села Сухоліси під Білою Церквою і могли належати Георгію Гонгадзе, направлені на експертизу. Вона допоможе ідентифікувати останки журналіста, повідомляє "Сегодня" з посиланням на інформовані джерела в СБУ.
"Це дуже важливий для дослідження момент", - коментує знахідку відомий в Україні експерт у галузі щелепно-лицьової хірургії.
"Разом із дактилоскопією і ДНК-аналізом зубна формула дасть 100%-ну відповідь, кому належать і голова, і так зване "таращанське тіло", що досі зберігається в морзі на Оранжерейній. Тим більше, слідство давно має в своєму розпорядженні стоматологічну картку Гонгадзе", - підкреслює експерт.

Луценко вважає, що Пукач міг узяти порожні "корочки" ще на службі в міліції
Як говорить міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, колишній глава "наружки" пішов на пенсію і здав всі відомчі документи незабаром після скандалу, що розгорівся навколо зникнення опозиційного журналіста Георгія Гонгадзе.
Тому міністр не відкидає, що під час затримання Олексій Пукач показав співробітникам СБУ одну з призначених для оперативної роботи і незаповнених "корочок", які міг узяти з архівів ще під час служби, передає "Комсомольская правда в Украине".
Юрій Луценко припускає, що на постійне місце проживання в Житомирську область Олексій Пукач переїхав з Луганщини. Після чого співробітники кримінального розшуку на якийсь час втратили його слід.
"Коли Олексій Пукач проживав у Луганській області, ми були дуже близькі до його затримання. Але, мабуть, він отримав інформацію про те, що на нього йде "полювання", і не прийшов на заплановану раніше зустріч, де ми сподівалися надіти на нього наручники", - говорить головний міліціонер країни.
"У Чудновському районі за погану роботу був звільнений дільничний, - сказав Луценко. - Потім призначили нового. Але він теж не справився зі своїми службовими обов'язками. Навіть не знав про те, що у нього під носом проживає людина, яку шукають всі правоохоронні органи країни! Тепер цей дільничний звільнений. Втім, як і районне міліційне начальство".
Юрій Луценко відзначив, що наступним кроком повинні бути письмові свідчення затриманого щодо тих посадових осіб, які віддали йому злочинний наказ убити Георгія Гонгадзе.
"Я ще раз звертаюся до всіх політиків, які намагаються піаритися на цій гучній справі і стверджують, ніби затримання Олексія Пукача було спеціально приурочене до майбутніх президентських виборів і є політичним замовленням, і хочу сказати: ніякої політики тут не немає. Це звичайна оперативна робота", - наголосив голова МВС.
Президент закликав СБУ і Генпрокуратуру бути партнерами і "поставити крапку в цій ганебній для України історії"
Президент Віктор Ющенко вважає, що свідчення екс-генерала Олексія Пукача дозволяють поставити крапку в справі Гонгадзе. Про це він заявив під час зустрічі з генпрокурором, головою СБУ і міністром внутрішніх справ у п'ятницю, передає "Українська правда".
Ющенко висловив переконання, що "сьогодні, завдяки роботі СБУ, Генпрокуратура має свідка, який дає інформацію такого характеру, який дозволяє поставити крапку в цій ганебній для України історії". Президент висловив упевненість, що завершення розслідування справи про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе є значним свідоцтвом для України і світу торжества закону.
Разом з тим Ющенко відзначив істотний негативний вплив на хід слідства з боку представників влади, "небожителів". "Я знаю про той тиск, який чиниться на слідство, знаю, як непросто сьогодні працювати правоохоронним органам", - сказав він. У цьому контексті голова держави підкреслив, що правоохоронна система України ніколи не матиме гідного обличчя, якщо такі справи, як вбивство Гонгадзе, не будуть доведені до логічного завершення.
Подякувавши за проведену роботу СБУ, президент сказав, що сьогодні чекає від Генпрокуратури перш за все законності і оперативності в розслідуванні цієї справи, адже щодня її затримки "обростає політичними сценаріями". "Я переконаний, через співпрацю з СБУ, МВС, Генпрокуратура законно і оперативно поставить крапку в цій справі", - сказав Ющенко.
Також президент висловив переконання, що сьогодні немає великої проблеми в тому, щоб посадити на лаву підсудних Віктора Лозінського, завершити справу Гонгадзе, яка впродовж багатьох років дискредитувала Україну.
"Я просив би, щоб міністр внутрішніх справ, СБУ, Генпрокуратура відчували вагу відповідальності за цими справами і закликаю всіх вас сьогодні оперативно співробітничати як в оперативно-розшуковій, так і слідчій роботі", - заявив Ющенко. "Будьте партнерами, і тоді, переконаний, ви продемонструєте, наскільки в нових умовах може ефективно працювати правоохоронна система", - підкреслив президент.

Екс-голова слідчої комісії в парламенті у справі Гонгадзе вимагає арешту Кучми і Литвина
Депутат-"бютівець" Григорій Омельченко вимагатиме арешту екс-президента Леоніда Кучми і спікера Володимира Литвина. Як заявив він "Україні молодій", таке звернення він направить генпрокуророві Олександру Медведьку у зв'язку зі "справою Гонгадзе".
"Незважаючи на те, що Верховна Рада перебуває на канікулах, я внесу депутатське звернення на ім'я генпрокурора України про порушення кримінальної справи і узяття під варту Леоніди Кучми, а також про порушення кримінальної справи проти Володимира Литвина і внесення до парламенту представлення (як і стосовно Лозінського) про позбавлення депутатської недоторканності, згоду на затримання і арешт Литвина", - сказав Омельченко.
"Щоб довести, чи були Кучма з Литвином замовниками вбивства журналіста, вони повинні бути арештовані і з ними необхідно провести слідчі дії", - упевнений він.
Омельченко нагадав, що у березні 2004 року "наша тимчасова слідча комісія дійшла до висновку, що екс-президент Кучма, тодішній голова адміністрації президента Володимир Литвин, міністр внутрішніх справ Кравченко і голова СБУ Деркач є співучасниками злочину, передбаченого ч. 2 і 3 ст. 27, ч. 3 ст. 146 Кримінального кодексу України "Організація і викрадення журналіста Георгія Гонгадзе, скоєні групою осіб за попередньою змовою, що призвело до тяжких наслідків, тобто смерті".
"Значить, зараз є всі підстави для порушення кримінальної справи і обрання запобіжного засобу у вигляді утримання під вартою Кучми, Литвина, Деркача як співучасників злочину, безпосередньо причетних до підбурювання і організації викрадення Гонгадзе", - упевнений депутат. "Я стверджую, що зараз зібрано достатньо доказів, які дають можливість притянути до кримінальної відповідальності цих трьох діячів", - підкреслив він.

На слідчу групу чиниться політичний тиск, говорить адвокат Мирослави Гонгадзе
Представник вдови журналіста Георгія Гонгадзе Мирослави Валентина Теличенко заявляє про політичний тиск на слідчу групу. Про це вона сказала на прес-конференції у п’ятницю, пише "Українська правда". "Президент говорить, що щодня контролюватиме слідчу групу. Я вважаю, що це була поспішна і надто категорична заява, яка ставить під тиск слідчу групу", - сказала адвокат.
"(Прем’єр) Тимошенко розповідає про те, що вона здивована затриманням Пукача – це є політичний тиск чи не є політичний тиск? Всі вони кандидати на вибори", - наголосила Теличенко. "(Міністр внутрішніх справ) Луценко розповідає про участь МВС у затриманні Пукача. У перемоги завжди багато батьків, а поразка – завжди сирота", - сказала вона.
"Ми весь час говоримо про причетність Литвина до справи, яку, поки не буде закінчено слідство, не можна ні спростувати, ні підтвердити. Я вам не можу сказати: причетний чи не причетний Литвин до замовлення вбивства, тому що це має сказати слідство", - зазначила Теличенко.
Вона наголосила, що політичний тиск у справі Гонгадзе був завжди й нікуди від нього не подітись. "Я маю велике співчуття до будь-кого, хто працює або працюватиме у слідчій групі", - сказала адвокат. Водночас, Теличенко зазначила, що за наявності професійного рівня слідчих, попри політичний тиск, можна знайти замовників убивства і довести справу з обвинуваченням замовників до суду.
Адвокат іще раз наголосила, що приводом для заяви про відвід слідства стало порушення законодавства при першому допиті обвинувачуваного у вбивстві екс-генерала Олексія Пукача. "Якщо ми починаємо з порушення КПК, то чому я маю сподіватися, що це – перше і останнє порушення?", - зазначила вона.
Також адвокат вважає, що затримання генерала Олексія Пукача не є гарантією викриття замовників вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. "У політичній ситуації, яка сказалася, у мене є сумніви, що є політична воля на викриття замовників", - сказала вона.
"Сьогоднішній день – це критичний день: або сьогодні слідство візьме напрямок на викриття замовників, і зробить все можливе для цього, або слідство швидко виділить в окреме провадження справу щодо Пукача, передасть її в суд і вже наступного шансу не залишиться", - сказала адвокат.
Вона наголосила, що Мирослава Гонадзе наполягає на недопустимості передачі справи щодо Пукача до суду без пред’явлення обвинувачення замовникам. "ГПУ має 18 місяців на викриття замовників, і я не бачу в цьому випадку потреби поспішати із переданням справи до суду", - сказала вона.
"Ми маємо Пукача, але не встановлені замовники, співучасники, посібники злочину, і без встановлення цих осіб... відправляти цю справу до суду я не бачу жодного сенсу, крім бажання убезпечити замовників від викриття", - наголосила Теличенко. Вона вважає, що в такому разі "всі замовники залишаться невиявлені, через певний час збіжить термін давності і перспектив подальшого (розвитку) справи не буде".
Адвокат також наголосила, що вона не отримала відповіді на свою заяву про відвід слідства. Водночас вона отримала відмову на клопотання про ознайомлення з процесуальними документами. Теличенко має намір оскаржити її у суді.
Як повідомляли у прокуратурі, фрагменти черепа, які можуть належати убитому журналістові Георгію Гонгадзе, були знайдені 28 серпня в Білоцерківському районі Київської області. Фрагменти знайдені на місці, яке вказав під час допиту колишній начальник Головного управління кримінального розшуку Департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексій Пукач. На тому місці прокладена дорога.
Напередодні спеціалісти почали проводити експертизу з ідентифікації залишків черепа.
Після виявлення фрагментів черепа імовірно Георгія Гонгадзе провину Олексія Пукача можна вважати доведеною. Так вважає заступник генпрокурора Микола Голомша.

Джерело: http://newsru.ua/ukraine/31jul2009/skull.html







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
Усі новини