реклама партнерів:
Головна » Заява Рівненської єпархії УПЦ КП з приводу наміру московського патріарха Кирила відвідати місто Рівне та Городоцький монастир

Заява Рівненської єпархії УПЦ КП з приводу наміру московського патріарха Кирила відвідати місто Рівне та Городоцький монастир


Коментарі: 1 Церква та суспільство

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Як стало відомо з засобів масової інформації Української Православної Церкви Московського Патріархату під час перебування Московського патріарха Кирила в Україні він має намір відвідати Свято-Воскресенський собор Рівного та Свято-Миколаївський монастир у Городку.
Воскресенський собор спільно використовується для богослужінь громадами обох патріархатів: верхній храм належить Київському Патріархату, а нижній – Московському. Відносно новозбудованого Городоцького монастиря, то цей храм УПЦ КП є повністю оточений будівлями монастиря Московського Патріархату!
Минулими роками представники Рівненської єпархії Московського Патріархату неодноразово піднімали питання про передачу верхнього храму Воскресенського собору їхній Церкві, та до останнього часу міжконфесійні стосунки між громадами були локалізовані. Хоча були вимоги до Київського Патріархату на зразок: «збудували Покровський собор – віддайте нам Воскресенський!», але громадськість Рівненщини, місцева влада та судові органи залишали це питання незмінним.
На початку 90-х років ХХ ст., коли спостерігалося протистояння віруючих Київського і Московського Патріархатів, верхній храм Воскресенського собору був законно відстояний громадою, яка свідомо підтримала створення Помісної Української Церкви – Київського Патріархату. Віруючі, які залишися у підпорядкуванні Московського Патріархату з того часу мали безперешкодну можливість відправляти свої духовні потреби у нижньому храмі.
З початку тих же 90-х років віруючі Київського Патріархату, яких не міг вмістити невеликий Воскресенський собор, почали будувати в Рівному великий Свято-Покровський храм. У 2001 році його було освячено. Віруючі ж Московського Патріархату довго не хотіли будувати собі нових храмів в Рівному, спекулюючи на проблемі, мовляв, «немає де молитися, стоїмо на подвір’ї Воскресенського собору, бо розкольники не віддають нам верхній храм!». Лише в останні вісім років представники Московського Патріархату почали активніше будувати храми у житлових районах Рівного і на сьогодні в місті є не менше 10 храмів Московського Патріархату!
І ось в Україну прибуває Московський патріарх Кирил. У програмі візиту патріарха в Україну з 27 червня по 5 серпня, яку опубліковано на офіційному сайті УПЦ МП, не вказується про прибуття патріарха Кирила до Свято-Воскресенського собору Рівного. А на офіційному сайті Московської Патріархії зазначено, що патріарх Кирил відвідає Рівненський Свято-Воскресенський собор 2 серпня: «17.00 – прибуття преси, 17.30 – відвідання собору». Тут наглядно проглядається лукавство, бо всі представники Московського Патріархату в Рівному та місцева влада знають про цей візит і готуються до нього.
Проукраїнські політичні партії, рухи та громадські організації Рівненщини у своїх зверненнях до вищої та місцевої влади поставили вимогу застерегти патріарха РПЦ Кирила від відвідування Свято-Миколаївського Городоцького монастиря та Свято-Воскресенського собору Рівного під час його візиту в Україну. Ці вимоги були зроблені для того, щоб запобігти провокаціям та конфліктам на міжконфесійному ґрунті, які можуть бути під час відвідин собору й монастиря. Будь-кому стає зрозумілим, що не застерігаючи про небезпеку відвідин храмів Рівненщини, на які мають претензії різні конфесії, місцева влада сама бере на себе відповідальність за наслідки цих відвідин.
Напередодні голова Рівненської обласної адміністрації Віктор Матчук у прямому ефірі телеканалу "Рівне-1" звернувся до жителів Рівненщини із закликом «бути толерантними під час перебування на Рівненщині Святішого Патріарха Московського та всієї Русі Кирила», знову замовчавши про заплановане відвідування патріархом Кирилом Воскресенського собору Рівного.
Також стають незрозумілими недопрацювання чи свідоме ігнорування відповідних управлінь Рівненської обласної адміністрації, щодо об’єктивної оцінки візиту патріарха Кирила в Україну. Це призводить до однобічних та необ’єктивних заяв голови адміністрації В. Матчука відносно мети візиту Московського патріарха. Вже в перший день перебування патріарха Кирила в Україні увесь світ однозначно оцінив його візит як політичний, але прикритий пастирськими почуттями, паломницьким інтересом та службовими обов’язками.
Враховуючи усе вищевикладене, прес-служба Рівненської єпархії УПЦ Київського Патріархату, на підставі звернень та заяв Священноначалія Київського Патріархату, робить власну заяву:
Ніхто не ставить під сумнів, що, як предстоятель Російської Православної Церкви, патріарх Кирил має право відвідувати підпорядковані йому церковні формування, єпархії, монастирі та храми в Україні, зустрічаючись зі своїми вірними.
Відвідання патріархом Кирилом Свято-Воскресенського собору Рівного та Свято-Миколаївського монастиря у Городку, на території якого діє храм Київського Патріархату та відносно яких виникали чи досі залишаються суперечки, вважаються Рівненською єпархією УПЦ КП відверто провокаційними, а запланована присутність біля цих храмів тисяч прихожан Московського Патріархату є проявом тиску та залякуванням як вірних Київського Патріархату, так і місцевої влади. Особливо нас непокоять погрози щодо захоплення Свято-Воскресенського собору та Миколаївського храму агресивно налаштованими представниками Московського Патріархату, як це було, наприклад, в Острозі (2006 р.), та запевнення агресорів у підтримці місцевої влади.
Залишається констатувати, що православне населення Рівненщини, яке прихильне до Київського Патріархату, має природне право захищати свої святині від російських шовіністів, які лише прикриваються православ’ям. Усю відповідальність за негативні наслідки візиту патріарха Кирила на Рівненщину УПЦ Київського Патріархату цілком покладає на місцеву владу, яка сприяє поглибленню міжконфесійних конфліктів. Як справедливо відмітив митрополит Рівненський і Острозький Євсевій на зустрічі з архиєпископом УПЦ МП Варфоломієм у 2006 р.: «Нам чужого не потрібно, але й свого ми не віддамо!».
Закликаємо обласні управління Служби безпеки України та внутрішніх справ з проханням перешкодити запланованим на 2 та 3 серпня антиукраїнським та антидержавним заходам на Рівненщині.

Джерело: прес-служба Рівненської єпархії УПЦ КП







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини