реклама партнерів:
Головна » На Тернопільщині прихильники УПЦ КП готуються до приїзду Московського патріарха Кирила

На Тернопільщині прихильники УПЦ КП готуються до приїзду Московського патріарха Кирила


Коментарі: 0 Церква та суспільство

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Представники Української православної церкви Київського патріархату 5 серпня планують провести хресну ходу та молебень під стінами Свято-Успенської Почаївської Лаври, інформує УНІАН
Про це 3 серпня на прес-конференції повідомив настоятель тернопільського Свято-Троїцького духовного центру, протоієрей Анатолій ЗІНКЕВИЧ.
За його словами, молебень проводитиметься з метою продемонструвати Патріарху Московському і всієї Русі КИРИЛУ, що в Україні є чимало людей, які хочуть мати українську помісну православну церкву, і щоб він поводився як гість, а не як господар на українській землі.
“Наразі ми бачимо, що чимало його висловлювань є провокативними, нетолерантними і виходять за рамки етикету”, – зауважив А.ЗІНКЕВИЧ.
За його словами, участь у хресній ході візьмуть усі три архієреї УПЦ КП з Тернопільщини, Волинський архієпископ МИХАЙЛО, архієпископ Рівненський ЄВСЕВІЙ, владики з Івано-Франківщини ІОСАФ та ІОАН, архієпископи Хмельницький АНТОНІЙ та Дрогобицький МАТВІЙ.
Також в заходах, крім представників духовенства та прихожан, візьмуть участь представники козацьких організацій. За словами А.ЗІНКЕВИЧА, кожна парафія також організовуватиме приїзд бажаючих на місце молебню. Він прогнозує, що загалом у хресній ході та молебні візьмуть участь 20-30 тис. осіб.
Хресна хода, за його словами, розпочнеться 5 серпня о 8.30 біля церкви Андрія Первозванного УПЦ КП, яка ще будується.
“Звідти 300 м до центру Почаєва ми пройдемо хресною ходою, після чого відправимо молебень. Щоб не було сутичок, молебень ми відправлятиме збоку від Почаївської Лаври, неподалік пам’ятника Т.Шевченку, не перешкоджаючи входу чи виходу з центральної брами Лаври. Ми спеціально все готували таким чином, щоб маршрут нашої ходи не перетинався з можливими заходами, які відбуватимуться за участю паломників, котрі приїдуть на зустріч з Патріархом КИРИЛОМ, щоб не було сутичок чи провокацій”, – наголосив протоієрей.
Він також зауважив, що, як голова ініціативної групи “Українські святині – українському народу”, у 2003 році організовував зібрання патріархів Української греко-католицької церкви, УПЦ КП та Української автокефальної церкви, які підписали звернення до керівництва держави та Верховної Ради з вимогою не допустити передачі Почаївської Лаври представникам УПЦ МП.
“Завдяки міжнародній спільноті максимум, чого ми добилися, – Лавру не віддали повністю, а надали в оренду на 49 років. І зараз там монахи на українській землі за українські гроші нав’язують російську політику. Але раз ми сьогодні не можемо помолитися в Лаврі, то ми помолимося під Лаврою”, – сказав А.ЗІНКЕВИЧ.

Тернопільська обласна організація УНП закликала усіх віруючих Тернопільщини до порозуміння, стійкості духу, сили віри й безмежної христової любові, та сподівається що візит Патріарха в область не матиме політичного підтексту і пройде у мирній, духовній атмосфері взаємоповаги та любові до ближнього, як того вимагає віра Христова”.
Повідомляє прес-служба УНП
Аналізуючи хід візиту Патріарха КИРИЛА в Україні та його висловлювання, УНП заявляє, що виступає категорично проти втручання московської церкви у внутрішньополітичні справи в Україні, а приїзд до України духовного лідера Росії напередодні українських президентських виборів розцінює як спробу загострити політичну та міжконфесійну боротьбу.
УНП звертає увагу на неприпустимість використання духовної особи в політичних цілях та здемасковує московський шовінізм, який приховується за рясою Патріарха КИРИЛА. В УНП переконані, що віра і церква – особиста справа кожного українця. Політична пропаганда, що створюється на фундаменті релігійних уподобань вірян, є аморальною.

Голова Тернопільського обласного осередку Конгресу українських націоналістів (КУН), депутат облради Богдан Борович заявив, що кілька автобусів з протестувальниками проти диктаторського вояжу Патріарха Московського і всієї Русі Кирила прибудуть до Свято-Успенської Почаївської лаври 5 серпня.
Повідомляє "5 канал"
Як зазначив Борович, "ми не проти російської православної церкви, яка повинна обслуговувати духовні, релігійні потреби росіян, але вона не повинна нести агресивності".
З його слів, патріарх Кирило "диктує умови українській нації, як вона повинна жити і за якими канонами, повторюючи диктаторські замашки керівників Росії, щоб прокласти шлях до відновлення російської імперії".
Закликаючи приєднатися до запланованої акції протесту, він підкреслив, що націоналістичні сили КУН, ОУН бандерівців, ОУН мельниківці, Братства Тризуб, Товариства Меморіал, ОУН-УПА Карпатського краю не можуть стояти осторонь, коли Україні загрожує небезпека втратити свою незалежність.

Нагадаємо, у вівторок, 4 серпня, Кирило відвідає Свято-Успенський Кафедральний собор міста Володимир-Волинський і відбуде в Почаївську лавру (Тернопільська область), де візьме участь у всенощній.
У середу, 5 серпня, Патріарх візьме участь у Божественній літургії і молебні у Почаївській лаврі, освятить дзвоник і відбуде до Москви.





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини