реклама партнерів:
Головна » Верховна Рада подолала вето президента на закон про вибори

Верховна Рада подолала вето президента на закон про вибори


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Верховна Рада України подолала вето Президента України Віктора Ющенка на Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виборів Президента України».
За ухвалення відповідного рішення проголосували 325 народних депутатів з 371 зареєстрованого в сесійній залі.
Згідно з законом, скорочується термін президентської виборчої кампанії зі 120 до 90 днів. Рішення про утворення територіальних виборчих округів приймається Центральною виборчою комісією не пізніш як за вісімдесят три дні до дня виборів.
Територіальні виборчі округи утворюються Центральною виборчою комісією з приблизно рівною кількістю виборців у кожному виборчому окрузі на всій території України.
Для реєстрації кандидата в Президенти вноситься грошова застава. Грошова застава вноситься партією (партіями, що входять до блоку), яка висунула кандидата на пост Президента, або кандидатом на пост Президента у безготівковому порядку на спеціальний рахунок Центральної виборчої комісії в розмірі 2,5 млн. грн.
Грошова застава повертається тільки тим двом кандидатам, які вийшли до другого туру президентських виборів, іншим кандидатам ця грошова застава не повертається і перераховується до державного бюджету.
Згідно з законом, Вищому адміністративному суду України як суду першої інстанції підсудні справи щодо встановлення ЦВК результатів виборів або всеукраїнського референдуму. Рішення, дії або бездіяльність ЦВК щодо встановлення нею результатів всеукраїнського референдуму оскаржуються до Вищого адміністративного суду України.
Усі інші рішення, дії або бездіяльність Центральної виборчої комісії, члена цієї комісії оскаржуються до Київського апеляційного адміністративного суду. Суд вирішує адміністративні справи, визначені цією статтею, у дводенний строк після надходження позовної заяви.
Передбачено також, що голосування виборцем на виборчій дільниці більше, ніж один раз карається штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.
Те саме діяння, вчинене за змовою з членом виборчої комісії, або комісії з референдуму, карається штрафом від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.
Закон набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Дискусія про закон
Перший віце-спікер парламенту, Олександр Лавринович, який є одним з чільних представників Партії регіонів, в інтерв’ю програмі Ранок з Бі-Бі-Сі заперечив, що закон про вибори президента, на який Віктор Ющенко наклав вето, може призвести до фальсифікацій.
На його думку, саме цей закон створить «прозорі умови, коли громадяни України, а не судді обрали б президента».
Критики твердять, що схвалений парламентом закон, зокрема, унеможливлює оскарження результатів виборів.
Щодо можливих поправок до закону, на думку пана Лавриновича, необхідно скасувати вимогу про збір мільйона підписів громадян на підтримку кандидата і зменшити кількість кандидатів у президенти, "які обслуговують реальних фаворитів".
Пан Лавринович заперечив, що парламент може розглянути питання про оцінку заяви російського президента Медведєва, сказавши, що розглядатимуться лише питання, висунуті БЮТ, який ініціював сесію.
Раніше президент Ющенко наклав вето на поправки до закону про вибори президента, твердячи, що закон "не дозволить проведення чесних, прозорих, відкритих виборів". Він також проти скорочення президентської кампанії до 90 днів.
У разі, якщо парламент подолає вето президента на закон про вибори президент Ющенко має намір звернутися до Конституційного Суду.

Що в новому законі про вибори?
Крім скорочення виборчої кампанії на місяць, серед нововведень також - надання всім кандидатам на посаду президента права формувати виборчі комісії. Раніше їх формували партії, представлені у чинному скликанні парламенту.
Закон також збільшив грошову заставу, яку має внести кожен кандидат у президенти для участи у виборчій кампанії, - з 500 тисяч гривень до 2,5 мільйонів.
Парламент також скасував голосування за відкріпними посвідченнями і встановив, що рішення Вищого адміністративного суду за скаргами на результати виборів є остаточними і не підлягають перегляду в апеляційному чи касаційному порядку.
Якщо документ набуде чинності, то кампанія з виборів президента, призначених на 17 січня, має розпочатися в середині жовтня.

Джерело: Бі-Бі-Сі





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини