реклама партнерів:
Головна » Абрикос не тільки дуже смачний, а й надзвичайно корисний

Абрикос не тільки дуже смачний, а й надзвичайно корисний


Коментарі: 0 Медицина

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Абрикос ... Яскравий, оранжевий фрукт подобається всім: і дорослим, і дітям. І не даремно. Абрикос не тільки дуже смачний, а й надзвичайно корисний.

Склад абрикоса
Цей фрукт містить велику кількість (до 16 мг%) каротину. Таким високим показником не може похвалитися жоден інший фрукт, що росте на території нашої країни. Каротин корисний для зору. До того ж він покращує колір обличчя. Тому абрикос дуже корисний, як молодим, так і літнім людям.
М'якіть абрикосів містить також велику кількість цукру (10,5%); в зрілих плодах переважає сахароза. Плоди містять яблучну, лимонну, винну і невелика кількість саліцилової кислоти. Крім того, фрукт містить вітамін С (10 мг%), В1, Р, РР.
Користь абрикосів
Цікаво, що свіжі плоди абрикоса містять приблизно 305 мг солей калію, а сушені - в 5-6 разів більше. Тому свіжі абрикоси і курага дуже корисна людям, котрі страждають на захворювання нирок і серцево-судинної системи.
Відомо, магній і фосфор, що входять до складу абрикоса, активують роботу головного мозку. Залізо та йод, якими особливо багаті вірменські сорти, попереджають різні захворювання щитовидної залози. Пектин, що входить до складу абрикоса, виводить з організму холестерин і різні токсичні продукти обміну. Сік абрикосів пригнічує діяльність шкідливих бактерій.
Щоденне вживання абрикосів зробить Вас більш енергійними і позбавить від втоми. Причому висушені плоди - курага та урюк, які можна вживати в їжу круглий рік, не поступаються свіжим. Вони містить (в мг%) калію - 1717, фосфору -146, натрію - 171, магнію - 105, кальцію - 160, заліза - 12.
Відвар з кураги, а також густі настої сушеного абрикоса мають сечогінну та протинабрякову дію. Вони широко використовуються в комплексній терапії різних захворювань нирок і серцево-судинної системи.
Дуже часто курага через свої дієтичні властивості не протипоказана для людей з цукровим діабетом. Виняток становить лише сушені абрикоси узбецьких і таджицьких сортів - шепотіла, оскільки вміст цукру в них більше 80%.
Успіхом користується абрикос в магнієвих дієтах, які застосовуються для лікування гіпертонії і деяких форм недокрів'я. Відносно негруба клітковина після відварювання або замочування налагоджує роботу кишечника.
При захворюванні кровотворних органів та органів шлунково-кишкового тракту застосовують настій з кураги. Для цього сушений фрукт ретельно промивають і заливають однією склянкою негарячої кип'яченої води. Витримують протягом години. Приймають по 1 / 3 вмісту три рази на день.
Особливо хочеться сказати про кісточки цього чудового плоду, так як про них ходять суперечливі чутки. Кісточки абрикосів у більшості сортів їстівні і навіть дуже смачні. На смак вони схожі на мигдаль.
Крім того, шляхом вичавлювання з них отримують молоко, а також виробляють жирне масло, за хімічним складом схоже на персикове, яке використовується в медицині і косметиці. Але, варто звернути увагу на дикий абрикос, плоди у них солодкі, а кісточки - гіркі. Їх вживати в їжу не рекомендується, відомі випадки отруєння.
З перепалених кісточок абрикосів виробляють туш. У Китаї насіння абрикосів використовують як заспокійливий засіб при гикавці і кашлі, а в поєднанні з іншими лікарськими засобами при кашлі, бронхіті, невриті та інших захворюваннях.

Абрикос широко застосовують у народній медицині:

свіжі плоди допомагають при виснаженні, анемії, хворобах печінки
незрілі плоди використовують як вітрогінний засіб
стиглі плоди застосовують як проносний засіб
сухі плоди усувають неприємний запах з рота
листя абрикоса чудово очищає зуби від нальоту, знімає зубний біль, допомагає при стоматиті
абрикосові листя у вигляді компресу накладають на опіки, поранення
настій з абрикос застосовують при лікуванні гіпертонії
охочі скинути зайву вагу успішно застосовують абрикосову дієту

Абрикос успішно застосовується і в косметології
Так для будь-якого типу шкіри (при відсутності висипань) підходить маска з абрикосового соку. Серветку з тканини потрібно змочити свіжовичавленим соком і накласти її на очищену шкіру обличчя. Через 20 хвилин обличчя слід протерти вологим ватним тампоном.
Дуже корисна для шкіри після сонячного опіку маска з кашки свіжих абрикос. Її слід нанести на шкіру на 20 - 30 хвилин, уникаючи області навколо очей. Суху, зневоднену шкіру з пігментними плямами слід попередньо протерти кукурудзяною або оливковою олією. Маску потрібно змити теплою водою. Процедура добре заспокоює і пом'якшує чутливу, роздратовану шкіру.
Для омолодження шкіри використовують таку маску із абрикосів. 2 ст.л. м'якоті абрикоса з'єднують з 2 ст.л. очищених і подрібнених ягід черешні, 1 ст. л. банана і ½ ст.л. манки, розведеної з окропом. Консистенція маски повинна бути на зразок сметани. Для жирної шкіри манку слід замінити вівсяною крупою. Така маска добре зволожує і омолоджує шкіру.
Таким чином, абрикос не тільки допоможе Вам добре себе почувати і впорається з хворобами, але й подарує Вам молодість і красу!

Джерело: http://reporter.pl.ua/novini/spozhyvach/1973-chym-korysnyj-abrykos






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини