реклама партнерів:
Головна » Церква закликає українську владу захистити священиків у східних регіонах

Церква закликає українську владу захистити священиків у східних регіонах


Коментарі: 0 СОЦІУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Українська православна церква Київського патріархату (УПЦ КП) стурбована фактами загроз здоров'ю і життю її священиків у східних регіонах з боку бойовиків і закликає центральну владу України забезпечити захист православних священнослужителів, повідомляє NEWSru.ua.

Як мовиться в офіційній заяві Священного синоду УПЦ КП, підписаній главою УПЦ КП Філаретом і поширеній в четвер, 15 травня, останнім часом стали відомі численні факти погроз життю і здоров'ю духовенству і вірним, створення перешкод діяльності Церкви у східних областях України з боку контрольованих і заохочуваних з Росії терористичних та сепаратистських сил.

Так, озброєні особи вривалися в храми Київського патріархату з вимогою до священнослужителів негайно переходити в підпорядкування Московського патріархату, оголошували смертні вироки священикам Київського патріархату в Луганській і Донецькій областях.

Крім того, йдеться в заяві, в деяких місцях через активність терористичних та сепаратистських сил, створювані ними перешкоди (блокпости), духовенство, з метою не наражати прихожан на небезпеку, змушене в деяких храмах значно скорочувати кількість богослужінь, а в окремих - припиняти повністю.

"Занепокоєння викликає також виявлений ​​зв'язок між одним з керівників терористів і збройних сепаратистів, офіцером російських спецслужб Ігорем Гіркіним (Стрєлковим) і Костянтином Малофєєвим - головою правління Благодійного фонду Святителя Василя Великого (Росія), який був організатором доставки в Україну так званих Дарів волхвів. Запис їхніх переговорів, де Гіркін звітує "Костянтину Валерійовичу" про напад на українських військовослужбовців і правоохоронців, а останній вітає з "добре проведеним святом" (Вербною неділею), доступний в мережі Інтернет. Є і інші докази тісного зв'язку між Гіркіним (Стрєлковим) і зазначеним фондом", - підкреслюється в заяві Священного синоду УПЦ КП.

З урахуванням цих фактів УПЦ КП звертається до представників державної влади України з проханням по змозі захистити духовенство і громади Київського патріархату у Донецькій і Луганській областях від нападів і погроз.

"Також ми просимо міжнародне співтовариство, міжконфесійні та громадські правозахисні організації звернути увагу на порушення прав вірян УПЦ КП у східних областях України і в Криму", - зазначає Священний синод.

УПЦ КП також у зв'язку з неодноразовими фактами сприяння з боку окремих представників Московського патріархату злочинної діяльності терористів і збройних сепаратистів закликає керівництво УПЦ МП публічно засудити таку діяльність і відмежуватися від неї, покарати винних. При цьому Київська патріархія може посприяти в цьому, надавши керівництву УПЦ МП наявну докладну інформацію.

"Ми висловлюємо обурення і засуджуємо використання наближених до Московського патріархату структур, зокрема Благодійного фонду Святителя Василя Великого (Росія), для підтримки терористичної і сепаратистської діяльності в східних областях України", - обурені в УПЦ КП.

Нагадаємо, 9 травня терористи в Костянтинівці розстріляли православного священика, який намагався порозумітися з ними.

Раніше українська влада заборонила в'їзд в Україну голові Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату митрополиту Іларіону.

Нагадаємо, під час круглого столу національної єдності в Києві 14 травня патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет закликав не вести переговори з агресором.

"Про який діалог можна говорити, коли на півночі біля кордону стоять російські війська і російські танки? Ми можемо в такому випадку говорити лише про діалог, який буде вигідний агресору. І ми на такий діалог не згодні", - зазначив він.

За словами патріарха, лише після того, як Росія відведе війська від українських кордонів, "українці самі розберуться між собою".




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини