реклама партнерів:
Головна » Депутати обговорити "німецьку модель" для місцевих виборів

Депутати обговорити "німецьку модель" для місцевих виборів


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Парламентська фракція "Блок Петра Порошенка" запропонувала фракціям коаліції "Об'єднання "Самопоміч", "Народний фронт", фракції Радикальної партії для обговорення свій законопроект про місцеві вибори, заснований на так званій "німецькій моделі".
Про це у вівторок 26 травня заявив керівник фракції "Блок Петра Порошенка" Юрій Луценко, передає "Інтерфакс-Україна".

"У нас є варіант. Він ґрунтується на так званій "німецькій моделі" відкритих списків. Ми на ньому зупинилися, зараз опрацьовуємо з колегами по коаліції можливість його підтримки не тільки нашою фракцією... Нам близька модель, коли на кожному окрузі партії висувають кандидатів. Хто -то з них виграє. І він може стати депутатом, якщо його партія подолала бар'єр. Це повинно повбивати одноденні партії з дивними назвами", - сказав він.
При цьому Луценко зазначив, що така система повинна бути застосована для виборів до місцевих рад усіх рівнів.
"Ми вважаємо, що система повинна бути одна для всіх. Передбачається, що вибори міського голови проходитимуть у два тури. Ми вважаємо, що також повинно бути обмеження за віком партії. Тому що одноденні партії є притулком для аполітичних довгожителів. Система повинна передбачати, що виграти просто на окрузі недостатньо. Потрібно, щоб твоя партія ще подолала бар'єр в розрізі цілої адмінодиниці – області чи району", - розповів політик.
При цьому він зазначив, що фракція "Батьківщина" зареєструвала свій законопроект, який передбачає "чисті партійні списки".
Відповідаючи на питання про те, чи необхідно буде проводити знову вибори до місцевих органів влади, якщо зміни до Конституції будуть ухвалені після виборів, Луценко висловив думку, що є можливість ухвалити Основний закон до місцевих виборів.
"У нас ще є можливість ухвалити Конституцію до місцевих виборів. Теоретично це ще можливо... У будь-якому випадку, ми повинні провести децентралізацію. Під це ми голоси наберемо. Це – ключ до всіх реформ, без якого ми не зможемо дати країні шанс. Я б сказав, що проведення децентралізації – єдина стратегічна мета, яка тримає всю коаліцію", - резюмував політик.
Луценко вважає, що всі проблемні питання всередині коаліції необхідно вирішувати не в публічній площині, а критика уряду з боку окремих фракцій коаліції не означає кризу парламентської більшості.
"Це не криза... Кипіння в коаліції останні тижні було викликано тим, що у нас, на жаль, більше місяця не збиралася рада коаліції... Зараз, слава Богу, все відновилося, рада працює. У зв'язку з тим, що ми не сперечалися між собою на радах коаліції в закритому форматі, це неминуче вилилося на всі ток-шоу, а потім і в зал Верховної Ради. І це призвело до певної кризі відносин", - розповів він.
При цьому політик зазначив, що останні два пленарні тижні були продуктивними.
"Це тому, що запрацювала рада коаліції", - наголосив політик.
"Нам потрібно збиратися, в тому числі для того, щоб з'ясовувати стосунки. Це дуже гарячі дебати, іноді вони заходять за межі спокійної розмови. Тим не менш, важливо саме так домовлятися, а не виносити дебати на ток-шоу або в зал", - зазначив Луценко.
Раніше голова Верховної Ради Володимир Гройсман заявив, що закон про вибори народних депутатів України, місцевих рад, депутатів АРК, сільських, селищних і міських голів повинен забезпечити голосування за відкритими партійними списками. За його словами, у невеликих містах, селах і селищах вибори проходитимуть за мажоритарною системою, а у великих містах діятиме система відкритих списків. Гройсман також розповів, що йдуть дискусії про проведення виборів на рівні районів та областей.

Неймовірна ситуація: три фракції всередині коаліції взяли на себе роль опозиції, заявив Луценко

Керівник парламентської фракції "БПП" Юрій Луценко зазначає, що бажання окремих політиків переформатувати уряд не збігається з можливостями це зробити.

"Сьогодні всі, хто критикує уряд Яценюка, не можуть дати відповідь, а що вони пропонують. Хто прем'єр, міністр фінансів, міністр енергетики, інші важливі посадові особи", - розповів Луценко.
За його словами, сили, які називають себе в парламенті опозиційними, такими насправді не є.
"І вийшло так, що всередині коаліції створилася і влада, і опозиція. Тобто, дві великі фракції взяли на себе функції провладні. При цьому, три фракції, голосуючи за владу, виконують функції опозиції. Неймовірна ситуація. Таке можливо тільки в дитячому стані української державності, але так і є", - сказав Луценко.
"На цей момент відповіді про нову, наголошую, команду немає ні в однієї політичної сили", - зазначив він.
Відповідаючи на питання про ймовірність переформатування коаліції, Луценко наголосив, що це, однозначно, веде до переформатування уряду.
"Бажаючі піти на це є? - Є. Вони про це говорять. Чи можуть вони цього досягти? - Ні, поки не скажуть, який уряд вони хочуть", - сказав лідер фракції "БПП".
Раніше прем'єр Арсеній Яценюк запропонував вийти з коаліції тим фракціям, які виступають у ролі опозиції: "Важливо, щоб ця коаліція була не формальною, щоб вона була фактичною. Коли окремі політичні сили в коаліції займають вже зараз роль і місце опозиції, то їм потрібно вийти з коаліції".
До коаліції Верховної Ради України входять фракції "Блок Петра Порошенка", "Народний фронт", "Об'єднання "Самопоміч", "Батьківщина", Радикальна партія Олега Ляшка.






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини