реклама партнерів:
Головна » "Діамант Донбасу" для Євро-2012

"Діамант Донбасу" для Євро-2012


Коментарі: 1 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Утім, стадіон «Донбас Арена» хоч сьогодні може прийняти і фінал Ліги чемпіонів, і «Євробачення»...
Хоч я бачив раніше “Донбас Арену” на фото, але “вживу” новий донецький стадіон справив просто фантастичне враження. Унікальна архітектурна споруда, справжнє технодиво. Повторний шок я отримав, коли опинився в середині гігантської чаші. Акустика неймовірна! Уявляю собі, що творитиметься тут, коли вболівальники влаштують футболістам овації. З іншого боку, чути ледь не шелест трави на полі. Мабуть, деяким надто емоційним гравцям, тренерам треба буде притримувати свої язики - бо всі їхні «перли» буде чути на трибунах... Коли стадіон називають “діамантом Донбасу”, це не перебільшення. Ризикну припустити, що у небагатій на історичні й архітектурні пам’ятки шахтарській столиці саме розкішна “Донбас Арена” стане головною туристичною привабою міста...

«Сказав – зробив!»
“Батька” стадіону, президента футбольного клубу “Шахтар” Рината Ахметова в Донецьку сприймають як «господаря краю», особу, що користується непідробним авторитетом. Лідер Партії регіонів Віктор Янукович для Донбасу теж свій, стадіон зустрів його овацією. Але відчувається, що Януковича в Донбасі люблять радше як політичний символ (як такого собі анти-Ющенка). Натомість Ахметов користується щирою народною любов’ю. “Пацан сказав – пацан зробив!”... Янукович ці настрої відчуває. У промові, яку він виголосив на церемонії відкриття “Донбас Арени”, трохи «позалицявся» до Ахметова. Хочеться Віктору Федоровичу, аби частина народної любові перейшла до нього…
Коли на стадіоні ще співала американська суперзірка Бейонсе Ноулз, Ахметов вийшов до вболівальників. Сказав, що “Шахтар” дуже хотів привезти у Донецьк Суперкубок УЄФА, але не вийшло. Хоча, на думку Ахметова, гра складалася так, що шанси обіграти «Барселону» були. Тут же Ринат Леонідович вдався до ностальгійних спогадів. Сказав, що, коли «Шахтар» уперше виграв чемпіонат України, він окреслив наступну мету: виграти Кубок УЄФА. Після цього донеччани поступилися «Аустрії» – 1:5... Тоді Ахметова запитали, чи не хоче він змінити плани. «Я не змінив, - відповів президент «Шахтаря». - І ми таки взяли цей кубок». Ахметов сказав, що ще не оголошував уболівальникам іншу свою мету - виграти Лігу чемпіонів. Але думає над цим. Гадаю, успіх церемонії відкриття, те, як добре її сприйняли, надихнули Ахметова на нову вершину… Фантастика? Але колись і Кубок УЄФА видавався для “помаранчево-чорних” недосяжним...

Не п’ють і не палять – а про українську мову забули…
Серед глядачів я не побачив жодного «під мухою». Перед стадіоном не продавали спиртного, а всередині відпускали лише пиво. На «Донбас Арені» ніхто не курив - тут це заборонено, і встановленого правила ніхто не порушував. Персонал стадіону, стюарди дуже старалися - в найменших дрібницях. Хотіли показати, що можуть для гостей усе, що Донбас може демонструвати європейський рівень організації. У цьому випадку цей регіональний патріотизм можна тільки вітати…

«Ложка дьогтю у цій великій «бочці меду» - на стадіоні немає жодного напису українською мовою, лише російською й англійською...
Cподобалося мені, як вирішено на “Донбас Арені” проблему черг. На львівській “Україні”, скажімо, під час 15-хвилинної перерви між таймами важко встигнути купити гальбу пива чи квасу - стоїш не достоїшся... На “Донбас Арені”, по-перше, фаст-фудів море - по всьому периметру. А по-друге, у фаст-фудах розраховуються не готівкою, а за допомогою спеціальних карток. Купив таку в касі чи в дівчат-стюардес, поклав 20 грн., скажімо, - пий собі пиво чи кока-колу. Процес значно пришвидшується: кладеш картку на спеціальний пристрій, замовляєш, забираєш, відходиш - наступний клієнт... Аби черга рухалася ще швидше, на “Донбас Арені” встановили спеціальне обладнання, що дозволяє наповнювати гальбу пивом за чотири секунди.

«Донбас Арена» випередила час
“Донбас Арена” - перший у Східній Європі футбольний стадіон, спроектований і збудований за вимогами УЄФА, що висуваються до стадіонів класу “еліт” (п’ять зірок). Але стадіон у Донецьку за багатьма параметрами ці вимоги перевищує. Ось деякі технічні чудеса “Донбас Арени”:
Два відеотабло - найбільші серед усіх, змонтованих на футбольних стадіонах у Європі. Площа кожного - 98 кв. м.
Поле освітлюють 272 прожектори, встановлені під дахом стадіону. Яскравість світла на “Донбас Арені” - 2000 люкс, а за вимогами до “еліт” достатньо 1400 люкс. На “Донбас Арені” хоч сьогодні, змонтувавши сцену, можна проводити “Євробачення” - освітлювальні “примочки” дозволяють.
Шар комунікацій під газоном (система провітрювання і поливу, датчики температури, спеціальна плівка, що захищає від можливого впливу шахтного метану) - один метр. Аби на траву потрапляв максимум сонячного світла, дах стадіону має нахил. А у похмуру погоду сонячні промені замінять світлові установки з “біолампами”.
На “Донбас Арені” встановлено систему обігріву трибун, за допомогою якої температура в чаші може бути на 14 градусів більше, ніж “за бортом”. Наприклад, надворі мінус два, а на трибунах цілком комфортні плюс 12.
На “Донбас Арені” діє обладнання Wi-Fi для безпровідного Інтернету, що охоплює увесь стадіон і всі його приміщення.
За вимогами УЄФА до “еліт”, у ложі преси має бути 460 місць. А на “Донбас Арені” - 1158 місць. Для акул пера обладнано спеціальний паркінг, свій бар, туалети і конференц-зал. У ложі преси 76 коментаторських кабінок.
“На “Донбас Арені” чудова видимість з будь-якого місця, - відзначив директор турніру Євро-2012 Мартін Каллен. - Сидите ви за воротами, біля кутового прапорця чи на центральних трибунах, - поле бачите однаково добре”.

Досвід Донецька – Львову на замітку
Будівництво “Донбас Арени” не завжди йшло як по маслу. Спочатку стадіон планували запустити в 2008 році... “Запропонований турецькою компанією ENKA проект даху нам не сподобався, - згадував у день відкриття стадіону гендиректор проекту будівництва Володимир Ковалевський. - Ми розробили свій проект, і витратили три місяці, аби переконати їх, що дах має виглядати саме так... Проектування має бути здійснено на 100 %, в такому разі потім не буде ґрунту для суперечок. Якщо ви захотіли у своєму домі паркетну підлогу, то ви написали – паркетна підлога. А якщо в контракті просто написано “підлога”, то вам можуть постелити лінолеум... Наша помилка була в тому, що нюанси не були деталізовані. Сказано, що має бути приміщення, що в ньому повинні бути стіни... Але чим стіни мають бути покриті: фарбою, шпалерами, дзеркалами - цього прописано не було, а це гроші. Чотири місяці пішло на те, аби добитися укладки на північному підході до стадіону гранітної плитки. Робота є робота: критика, відмови, претензії, переговори”...

Коментар для «ВЗ»
Андрій САДОВИЙ, міський голова Львова

Стадіон “Донбас Арена” - надзвичайно гарна і цікава споруда. Сама вартість вражає - 400 мільйонів доларів. Там 50 тисяч місць, тобто одне місце коштує 8 тисяч доларів. Стадіон збудовано за кошти власника клубу “Шахтар” Рината Ахметова. Він встановив собі пам’ятник за життя. І це принесло користь і Донецьку, і Україні. Це ще раз підтверджує наші успішні шанси на проведення у форматі “4 на 4” Євро-2012. “Донбас Арена” входить до переліку найкращих стадіонів Європи. Це мрія кожної країни - мати такий стадіон. Я багато стадіонів бачив у світі. Стадіон у Парижі, наприклад, менш комфортний, ніж у Донецьку.
Стадіон у Львові буде компактніший, це буде стадіон економ-класу. Стадіони такого типу збудовано в Австрії. Там не переплачують, тому що розкіш можуть собі дозволити тільки дуже багаті люди. Ми будуємо стадіон, який би міг окупитися. Стадіон у Донецьку навряд чи окупиться. Мені було цікаво побачити саму організацію відкриття стадіону - це школа, про це у книжках не пишуть... Ми організовуємо такі свята набагато краще. Тому що маємо великий досвід масових свят, зокрема 750-ліття Львова. Наші люди впевненіші у таких справах. Хоча це справа наживна, Донецьк навчиться.

Джерело: "Високий замок"





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини