реклама партнерів:
Головна » Дипломатична війна між Польщею та Росією

Дипломатична війна між Польщею та Росією


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Варшава та Москва уже не вперше влаштовують між собою дипломатичну перепалку. Нині нібито через гроші та нерухомість дипломатичних представництв. Утім, насправді каменем спотикання стала історія. повідомляє німецьке видання DW.

Знімальна група "5 каналу" російського телебачення вже побувала в Польщі, працюючи над спеціальним репортажем. Тема - причетність міністра закордонних справ Польщі Гжегожа Схетини до корупційних оборудок правлячої партії "Громадянська платформа". Однопартійцям Схетини дійсно свого часу були висунуті звинувачення в корупції, однак ім'я самого міністра при цьому ще ніколи не лунало. Яким буде репортаж російських журналістів, поки можна лише здогадуватися. Однак вже нині зрозуміло: його тональність навряд чи буде позитивною для польського дипломата.
"Москва керується емоціями", - заявив Гжегож Схетина в інтерв'ю польській пресі у п’ятницю, 6 лютого. За його словами, російська пропаганда нині повернулася у 50-ті та 60-ті роки минулого століття. "Необхідно чітко визнати, що росіяни будуть робити подібну пропаганду навіть без особливих причин".

Роздратований "російський ведмідь"
Щоправда, відповідні емоції у Москви цього разу викликав сам польський дипломат. Напередодні відзначення 70-ої річниці визволення концентраційного табору "Аушвіц" (Освенцім) 27 січня 1945 року Схетина заявив, що табір визволяли українці, адже це був Перший український фронт. Пізніше польський міністр, щоправда, пояснив, що лише хотів підкреслити: у радянській армії були не лише росіяни. Однак критики йому не вдалося уникнути навіть у самій Польщі.

А спроба президента Броніслава Коморовського підтримати свого головного дипломата лише підлила масла у вогонь. Вирішальний внесок російської армії у справу перемоги над нацистським режимом - поза сумнівом, заявив Коморовський. Водночас глава польської держави не втримався від зауваження про те, що деякі історики приписують головну роль у вирішенні війни втручанню США. Крім того, зауважив Коморовський, російська перемога не стала для Польщі та багатьох інших націй звільненням, адже принесла з собою 50 років окупації.

День перемоги - у Москві, Гданську чи Лондоні?
Щойно пройшло вшанування річниці звільнення "Аушвіца" (без участі президента РФ Володимира Путіна), президент Польщі знову роздратував Москву. Цього разу своїми міркуваннями щодо святкування річниці німецької капітуляції 8 травня. Замість Дня перемоги у Москві 9 травня Коморовський запропонував провести святкування за участі світової політичної еліти у польському Гданську.

Російська відповідь не забарилася. "Це для того, щоб відбити всяке бажання у низки керівників європейських держав приїхати до Москви 9 травня", - заявив голова адміністрації Кремля Сергій Іванов. "Незрозуміло, як можна у Гданську відзначати перемогу над фашистською Німеччиною - там почалась Друга світова війна", - додав Іванов.

Дійсно, неприродно святкувати закінчення війни там, де вона почалася, прокоментував у відповідь Гжегож Схетина. От тільки голова МЗС Польщі мав на увазі не Гданськ, а Москву, натякаючи на підписання у столиці СРСР пакту про ненапад між Гітлером та Сталіним (відомого також як пакт Молотова - Ріббентропа - Ред.), який "дозволив" розділити Польщу між двома тодішніми імперіями. Звісно, краще відсвяткувати у Берліні чи Лондоні, запропонував Схетина.

Заступник голови МЗС Росії Григорій Карасін назвав слова Схетини "черговою незграбною спробою поставити під сумнів підсумки Другої світової війни та роль СРСР як переможця у Великій вітчизняній війні". А державне інформаційне агентство "РИА Новости", у відповідності до кращих традицій пропаганди, оприлюднило карикатуру, на якій Схетину зображено у вигляді пса на повідку в кольорах американського прапора.

Дивний збіг
Продовженням дипломатичної війни недипломатичними методами, вочевидь, стало те, що саме зараз Санкт-Петербурзький суд виніс вирок у справі, розгляд якої тривав три роки. Йдеться про суперечку між польським консульством та Санкт-Петербурзьким державним унітарним підприємством з обслуговування іноземних представництв "Инпредсервис". Згідно з вироком, консульство Польщі повинне звільнити приміщення і сплатити майже мільйон євро орендної плати - за останні двадцять років. Розпочалася ця суперечка тоді, коли власники приміщення почали вимагати, на думку поляків, абсурдно високу орендну плату.

Петербурзький вирок, утім, матиме наслідки і для російських дипустанов у Польщі. Варшава та Гданськ вимагають від них сплати майже двох мільйонів євро за оренду п’яти будівель у цих містах. Згідно з офіційною інформацією польських відомств, Росія нібито використовує ці приміщення з 2012 року без чинного контракту.

Схоже, дипломатична війна між Польщею та Росією набуває дедалі більших обертів. Не в останню чергу через підтримку Варшавою Києва.






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини