реклама партнерів:
Головна » Екс-генерал Олексій Пукач назвав замовника вбивства Георгія Гонгадзе

Екс-генерал Олексій Пукач назвав замовника вбивства Георгія Гонгадзе


Коментарі: 0 Кримінал

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Екс-генерал Олексій Пукач назвав замовника вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.
За його словами, ним був тодішній міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко, пише сьогодні "Українська правда".
За інформацією джерел видання, Пукач в ході слідства повідомив, що був свідком телефонних розмов Кравченка з президентом Леонідом Кучмою. Крім того, за словами Пукача, він був особисто представлений спікеру Володимиру Литвину через кілька днів після вбивства Гонгадзе.
Литвин, тоді голова Адміністрації президента, заїхав провідати Кравченка в його кабінеті. Там також перебували генерали МВС: нині покійний (довгий час був у комі, а помер рік тому) Едуард Фере, а також чинний депутат-"регіонал" Микола Джига, який працює губернатором Вінницької області.
За словами Пукача, наказ відрізати голову і перепоховати тіло Георгія Гонгадзе він отримав на другий день після цих подій у кабінеті Кравченка, щоб нібито "замести сліди". Адже, оскільки голова і тіло були поховані у різних місцях, це значно ускладнювало б розкриття злочину.
Але Пукач начебто злякався, що стане крайнім у всій цій історії, і тому підкинув у могилу прикраси, що належали Георгію.
Обвинувачений в організації вбивства журналіста Гонгадзе Пукач був затриманий майже через 9 років після вбивства - 21 липня ввечері в одному з сіл Чуднівського району Житомирської області.
В 2009-му Пукача вдалося віднайти за допомогою телефону брата його колишньої дружини. Зокрема, було встановлено, з якого номеру йому дзвонив Пукач у 2006-2008 роках, щоб дізнатися, як справи в його доньки.
Слідчі вирахували азимут і розташування базової станції мобільного оператора, на місце виїхали співробітники МВС і СБУ. Під виглядом перевірки списків виборців вони провели упізнання Пукача, після чого відбувся його арешт.
Ще рік тому заступник голови СБУ Василь Грицак заявив, що Пукач під час допиту назвав замовників вбивства Гонгадзе, але поки що слідчі дії щодо них не проводяться.
Генеральна прокуратура 24 липня 2009 висунула Пукачу офіційне звинувачення у співучасті у вбивстві журналіста Гонгадзе. Йому було висунуто звинувачення у низці злочинів, зокрема, у вбивстві Гонгадзе і знищенні документів.
Головна стаття - це умисне вбивство при обтяжуючих обставинах - за нею Пукачу загрожує довічне ув'язнення.
Крім убивства Гонгадзе, Пукач також звинувачується у викраденні помічника депутата Сергія Головатого Олексія Подольського, яке відбулося в червні 2000 року.
Щоправда, на відміну від журналіста, Подольського лише залякували - після викрадення на Львівській площі в Києві його вивезли до Прилуцького району Чернігівської області та залишили у лісосмузі посеред ночі без грошей і документів. А Пукач, одразу ж повернувшись до Києва, підпалив двері у квартирі Подольського.
Окрім Пукача, в справі Подольського до трьох років ув'язнення також засуджено двох його підлеглих з міліцейської "наружки" - Миколу Наумця та Олега Мариняку.
Тобто загалом за виконання злочинних наказів тієї влади в тюрму потрапило вже п'ятеро співробітників МВС, усі в званні майорів та полковників. Шостий - генерал Пукач - на підході.
За офіційною версією по "Справі Гонгадзе", саме Пукач став головним виконавцем вбивства журналіста Гонгадзе. За даними слідства, він організував стеження за журналістом і керував групою офіцерів міліції, які викрали Гонгадзе 16 вересня 2000 року і вивезли його в поле поблизу села Сухоліси Білоцерківського району Київської області.
За версією слідства, Пукач власноручно задушив журналіста і змусив співучасників мовчати про злочин, а потім, можливо, перепоховав тіло в лісовому масиві Улашівського лісництва Таращанського району.

17 червня 2010 генпрокурор Олександр Медведько заявив, що досудове слідство у цій справі буде завершено до кінця літа. За його словами, прокуратура має результат міжнародної експертизи щодо знайденого черепа - і вона вказує на належність останків Георгію Гонгадзе.
При цьому Медведько не відповів на запитання, чи будуть разом з Пукачем на лаві підсудних замовники вбивства. Того ж дня депутат Партії регіонів Владислав Забарський заявив, що "просочувалася" інформація, нібито Пукач "можливо, дає свідчення щодо інших осіб".
Тоді ж депутат від НУ-НС Геннадій Москаль висловив сумніви, що замовників вбивства журналіста будуть судити. На думку Москаля, замовником вбивства Гонгадзе можуть виставити вже покійного генерала міліції Едуарда Фере, який очолював апарат Міністерства внутрішніх справ.
Однак, згідно з повідомленнями джерел, винуватцем номер один називають іншого небіжчика - Кравченка. Той перед смертю ( за дуже незвичайних, до речі, обставин) залишив передсмертну записку, в якій написав і про "справу Гонгадзе".
Екс-президент Кучма стверджує, що в передсмертній записці екс-міністра внутрішніх справ немає його прізвища. Проте є сумніви в автентичності цієї записки. Так, і колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко наполягає, що прізвище екс-президента фігурує у справжній записці.

Пукач і Литвин зустрілися на очній ставці
Інший активіст в розслідуванні цієї справи екс-майор Державної служби охорони Микола Мельниченко ще минулого року назвав Володимира Литвина замовником вбивства Гонгадзе.
Наразі в рамках розслідування справи про вбивство відбулася очна ставка спікера Литвина з Пукачем. Як повідомляють джерела, вона сталася в будівлі Головного слідчого управління ГПУ.
На очній ставці також був присутній керівник слідчої групи Генпрокуратури у справі Гонгадзе Олександр Харченко.
Також, за словами джерел "Української правди", перед цим Литвин був допитаний окремо в приміщенні парламенту, щоб з'ясувати позицію спікера з тих питань, які порушувалися в ході очної ставки.

ЗМІ стала відома стратегія Пукача в судовому процесі
По-перше, він сподівається на пом'якшення вироку, тому що "визнав свою вину, висловив щире каятті та встав на шлях співпраці з органом досудового слідства". А до всього іншого Пукач має другу групу інвалідності як учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, хоча відносно його подільників суд не врахував цієї обставини.
По-друге, Пукач апелюватиме до того, що вчинив вбивство "з хибно зрозумілих інтересів служби та під примусом", а злочин було скоєно "внаслідок збігу тяжких інших обставин".
По-третє, Пукач стверджує, що отримавши наказ на вбивство Гонгадзе, він "знаходився у важкому психологічному стані, який межує із станом афекту". Власне, тому Пукач висловив клопотання перед слідчими провести йому додаткову комплексну психолого-психіатричну експертизу.
При цьому він стверджує, що коли викрав Гонгадзе, то начебто не мав наміру його вбивати, і навіть коли він накинув ремінь на шию Георгію та став його затягувати, то хотів лише привести журналіста в непритомний стан.
Насправді, ця версія швидше нагадує спробу Пукача уникнути відповідальності за умисне вбивство. Таке трактування подій виглядає абсурдно хоча би з огляду на свідчення трьох співучасників Пукача, які розповіли, що перед скоєнням злочину вони спеціально заїжджали за мотузкою і лопатою, якою потім було вирито могилу.
Очевидно, що Пукач як безпосередній виконавець убивства Гонгадзе не зможе отримати менше, ніж його подільники. Двоє міліціонерів (Валерій Костенко і Олександр Попович) були засуджені до дванадцяти років тюрми, третій (Микола Протасов) - до тринадцяти.
Верховний суд після розгляду їх касаційної скарги залишив у силі вирок усім трьом учасниками злочину.

Джерело: http://newsru.ua







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини