реклама партнерів:
Головна » Євро-2012: Козирі та слабкі місця Донецька

Євро-2012: Козирі та слабкі місця Донецька


Коментарі: 0 ЄВРО-2012

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Головний козир Донецька серед інших міст-кандидатів – один з найкращих у Східній Європі п'ятизірковий футбольний стадіон класу еліт, який відповідає всім вимогам УЄФА.
Стадіон, розрахований на 50 тисяч глядачів, забезпечує гарну видимість поля, незалежно від категорії квитка.
Відвідувачі з обмеженими можливостями також не мають додаткових проблем, для них та осіб, які їх супроводжують, обладнано 188 місць. Як і на кращих європейських стадіонах, особлива увага приділяється технічним вимогам і питанням безпеки.
І хоча будівництво стадіону почали ще до рішення УЄФА про проведення Євро-2012 в Україні та Польщі, споруджували його з упевненістю, що він буде приймати матчі європейської футбольної першості. Архітектурний ансамбль з пафосом називають «Донецький діамант». «Це не стадіон, а фантастика»,- так оцінив присутній на відкритті «Донбас Арени» директор турніру Євро-2012 Мартін Каллен і тут же додав, якщо підготовка до чемпіонату буде такою ж чудовою, як і стадіон у Донецьку, то він буде щасливий відвідати Україну знову.
Готельний комплекс був, мабуть, найбільш вразливим місцем для Донецька, що викликало кілька місяців тому певне занепокоєння у директора Євро- 2012. Тоді під час відвідин Донецька Каллен сказав: «Нам потрібна певна кількість готелів, щоб розташувати команди і гостей. І ці готелі мають знаходитися недалеко від міста, щоб уболівальники не витрачали багато часу на переїзди».
Під час обговорювання цих питань з інспекторами УЄФА Донецьку вдалося знайти компромісні варіанти, враховуючи, що промисловий регіон не є «туристичною Меккою». За словами місцевої влади, УЄФА пішла назустріч місту, погодившись на умови, за яких можна використовувати готелі в радіусі 100 км від Донецька, оскільки поблизу знаходяться курортні зони з розвинутою готельною інфраструктурою: південний напрямок – Приазов'я і північний - Святогорськ.
«Представник УЄФА Мартін Каллен був в Святогорську і сказав, тут буде жити моя команда. У нас дуже багато роботи, щоб підготувати готелі. Наше завдання - тризіркові зробити чотиризірковими ,а чотиризіркові номери – п’ятизірковими. Я гадаю, ми з цим, однозначно, впораємося»,- каже голова Донецької облради Анатолій Близнюк.
В Донецьку, як і в інших містах-кандидатах, розроблений план використання альтернативного житла: пансіонатів, студентських гуртожитків та приватних квартир. Крім того,спеціально до Євро заплановано будівництво 19 нових готелів.
Ще одна проблема - дефіцит п'ятизіркових номерів. Їх, за словами міського голови Александра Лук'янченка, приблизно половина від необхідної кількості. Донецьк сподівається,що узгодить з УЄФА питання про заміну деяких п’ятизіркових номерів на чотири зірки. Та поки ще залишається питання, як залучити інвесторів до готельного бізнесу.
Як відзначає керівник головного економічного управління Донецького міськвиконкому Сергій Никітенко, великі сподівання покладаються на державу. «Інвестори… Ми ухвалили рішення, звільнити від усіх податків ті об'єкти, які будуються для Євро-2012. Але найголовніше питання - це кредитування, банки кредитують під дуже великі відсотки - більше 30. Зрозуміло,що за таких умов готельний бізнес – це не той бізнес, який може окупитися».

Гарантії та ризики
На будівництво нового аеровокзального комплексу, яке почалося з 1 жовтня, держава забов'язалася виділити 1,3 млрд. гривень. При стовідсотковому фінансуванні новий аеропорт буде побудований за 18 місяців і буде здатний приймати 30 тисяч пасажирів протягом 10 годин, запевняє місцева влада. У разі зриву фінансування Донецьк має запасний варіант – будівництво тимчасового терміналу, яким буде займатися компанія «Сіменс -Україна».
Державне фінансування викликає найбільше нарікань на місцях, зокрема, в питанні будівництва доріг. Практично всі центральні автомагістралі Донецька повністю реконструйовані, що відзначили і європейські інспектори. Утім, місто потребує державних коштів для відновлювання обласних магістралей. Що стосується вимог УЭФА до роботи транспорту, то за словами Никітенко, в цьому питанні обидві сторони не бачать проблем:
«Коли ми підготували план мобільності, то побачили, що існуюча на сьогодні транспортна інфраструктура нам повністю дозволяє справитися з пересуванням уболівальників».
рамках оновлення міського пасажирського транспорту Донецьк планує закупити 100 нових автобусів. До Євро-2012 готується і реконструкція залізничного вокзалу, тобто пропускна спроможність має збільшитися вдвічі, до 30 тисяч пасажирів на добу. Влада запевняє, що над всіма проблемними питаннями успішно працює разом з експертами УЄФА. А мешканці Донецька вже відчули великі позитивні зміни: «У місті все покращується. Принаймні, я помічаю новий дизайн бульварів, алей, парків. Це великі грошові інвестиції, які підуть на користь нашому місту. А також до Євро буде створено багато нових робочих місць. Що теж дуже важливо», - розповідає Вікторія - одна з мешканок Донецька.

Автор: Карина Оганесян
Редактор: Наталя Неділько
Джерело: [url= http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4829366,00.html]"Німецька хвиля"[/url]







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини