реклама партнерів:
Головна » Головні секрети винограду: цілющі властивості, як купувати і зберігати

Головні секрети винограду: цілющі властивості, як купувати і зберігати


Коментарі: 0 РІЗНЕ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Жодна пора року не може похвалитися таким достатком фруктів і овочів, як рання осінь. І зі всього цього вітамінного різноманіття варто особливу увагу приділити винограду. Адже недарма лікарі порівнюють ампелотерапію (виноградолікування) з поїздкою на курорт мінеральних вод. А навіщо кудись їздити, коли можна влаштувати його в себе вдома: це нескладно і ефективно.
Про цілющі властивості цієї ягоди було відомо давно. За Біблією, першою рослиною, висадженою на схилах гори Арарат після Всесвітнього потопу, був саме виноград. Ще греки й римляни, що жили до нашої ери, застосовували цю ягоду як ліки для відновлення сил і поліпшення обміну речовин.
Стародавні люди використовували виноград проти ангіни й виразок у роті. Вже в ті часи виноград і його сік були відомі як прекрасне сечогінне (у ньому 70-80% води, що містить розчинені цукор, кислоти, вітаміни й солі), проносне (завдяки вмісту глюкози), загальнозміцнюючий і відхаркувальний засіб. До речі, остання властивість винограду пояснюється кислотами, що містяться в ягодах. Вони злегка подразнюють дихальні шляхи, через що полегшується відділення мокротиння й пом’якшується кашель. Так, сорт «Ізабелла» рекомендують для лікування катарів дихальних шляхів, а мускат олександрійський – при запаленнях горла. Сушений виноград, тобто ізюм, слугував смачною таблеткою при захворюваннях легенів, печінки і нирок.
У цій унікальній ягоді міститься велика кількість мікроелементів і легкозасвоюваних мінеральних солей (цинк, кальцій, залізо, мідь, марганець, магній). Особливо багато в ній калію, тому пройти курс лікування виноградом потрібно насамперед сердечникам. Він рекомендується й людям, що страждають недокрів’ям, оскільки збільшує кількість еритроцитів і підвищує рівень гемоглобіну.

Головні секрети винограду
У медичних цілях в цій ягоді використовується практично все: починаючи від шкірки й закінчуючи листям. Наприклад, дуже корисний і поживний сік винограду. Так, літр такого соку по калорійності не поступається 1,5 кг яблук або персиків, 650 г яловичини чи 1 кг риби. А енергія, яку одержує людина з 1 кг винограду, становить 700-850 ккал. Виходить, що 4 кг свіжого винограду чи 1 кг ізюму можуть забезпечити вас запасом енергії, якої вистачить на весь день. Корисний і сік нестиглих ягід винограду – у якості прекрасного жарознижуючого засобу.
Предметом пильного вивчення стала й виноградна кісточка. У ній було виявлено багато активних речовин (поліфенолів), які мають унікальну здатність зв’язувати вільні радикали. Останні, як відомо, є однією з причин старіння і виникнення онкологічних захворювань. Сьогодні стали розроблятися навіть харчові добавки на основі виноградних кісточок, які зміцнюють стінки судин і зменшують ризик виникнення серцево-судинних захворювань. У народній медицині виноградні кісточки використовують при алергії. Прекрасною сировиною служать вони й для косметологів. Наприклад, шампунь із маслом виноградних кісточок сприяє зміцненню й відновленню волосся, а масаж з використанням того ж масла приведе вашу шкіру в порядок – вона стане ніжною і гладкою.
Багаті аскорбіновою кислотою і листя винограду, які є цінною добавкою до будь-яких салатів. Більш того, у кавказькій кухні вони дуже широко використовуються, що сприяє міцному здоров’ю на довгі роки.
Але головний секрет користі цієї ягоди полягає саме в вмісті глюкози і фруктози. Цукор виноградної ягоди не зазнає у процесі травлення значних перетворень і відразу надходить у кров, що сприятливо впливає на м’язовий тонус, посилюючи скорочення серцевого м’яза і підвищуючи обмін речовин, а також розширюючи кровоносні судини.
Дуже корисна й шкірка винограду, але не всякий шлунок з нею впорається. Тому під час курсу ампелотерапію лікарі радять людям, що страждають гастритом чи виразковою хворобою, випльовувати щільну шкірку разом з насінням або не їсти ягоди, а пити свіжовичавлений сік.
Єдине правило, яке вам доведеться враховувати, раз ви вже взялися за виноградолікування, полягає в тому, що попередньо потрібно підлікувати зуби, тому що кислоти і цукор виноградних ягід, потрапляючи на зуби, уражені карієсом, викликають біль і прискорюють їхнє руйнування. Тому дантисти радять після прийому винограду обов’язково полоскати рот.

Купуємо виноград
Вибираючи виноград, майте на увазі, що коричневі крапки й пігментація на ньому зовсім не означають, що він поганої якості. Слідкуйте за тим, щоб ягоди не були ушкоджені. У свіжих виноградин на поверхні шкірки є білуватий наліт.
Сорти з товстою шкіркою та щільною м’якоттю, а також ті, що мають рихлі грона зберігаються краще. Темний виноград зберігається довше світлого. Але він, до речі, більш корисний для здоров’я.

Зберігаємо виноград
У домашніх умовах свіжий виноград не може довго зберігатися, тому що для цього потрібно прохолодне, добре вентильоване приміщення. Для нетривалого зберігання (15-20 днів) грона можна розкласти на полицях у неопалюваному приміщенні.
Можна зберігати ягоди, уклавши їх у невисокі дерев’яні ящики й пересипавши виноград тирсою. Невелику кількість ягід можна зберігати в морозильній камері холодильника в закритих поліетиленових мішечках чи картонних коробках.

Джерело: korusna.info




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини