реклама партнерів:
Головна » Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій


Коментарі: 0 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок
санкцій, станом на 02.09.2024
1. російський фондовий ринок продовжує падати, його основний індикатор - індекс Мосбіржі до 13.00 втратив 2,5% - 2584,4 пункту.
- Останній раз індекс Мосбіржі опускався нижче 2600 пунктів у травні 2023 року.
- За місяць він втратив 10%, знизившись із 2942,68 до 2650,32 пункту. Це був найгірший серпень для російського ринку за 25 років з 1999 року. І найбільше місячне падіння індексу з вересня 2022 року. З огляду на сьогоднішнє падіння обвал становить майже 12%.
- Серпень став четвертим місяцем поспіль, коли ринок падає. З травневих піків (3450 пунктів) зниження становило майже 25%.
- Це можна порівняти з найбільшими обвалами за останні 20 років, такими як початок війни, пандемія та фінансова криза 2008 року.
- Перераховуючи причини падіння, експерти виділяють високі відсоткові ставки, які б'ють за прибутками компаній і роблять акції менш привабливими в порівнянні з депозитами, облігаціями та фондами грошового ринку, зростаючий санкційний тиск (останній пакет санкцій вдарив по металургійних компаніях та ряду інших галузей), а також схеми, що іноді дозволяли нерезидентам позбавлятися начебто заморожених російських паперів.
2. У росії металургійна сировина дешевшає через низький попит з боку Китаю.
- Зниження попиту на сталь у Китаї негативно позначається на вартості металургійної сировини.
- Ціни на російське коксівне вугілля преміум-класу з початку червня до кінця серпня скоротилися приблизно на $20, до $130 за тонну, і очікується подальше зниження котирувань.
- У Міненерго у зв'язку з несприятливою динамікою світових цін, зростанням логістичних і фіскальних витрат уже відзначають складне становище підприємств, що видобувають коксівне вугілля.
- У червні постачання російського коксівного вугілля опустилося до мінімуму з травня 2022 року. Якщо порівнювати з червнем 2023 року, то йдеться про 18-відсоткове падіння.
- Крім того, за даними за січень-квітень 2024 року, більше половини вугільних компаній росії виявилися збитковими.
3. Китайські банки почали відмовлятися приймати платежі у відправників із російськими іменами.
- Банки КНР з середини липня почали відмовлятися приймати платежі, якщо у платіжних документах зазначені російські імена.
- Тепер імпортери змушені готувати повний комплект документів для транзакцій через третіх осіб, щоб не було видно зв'язку з росією.
- Російські імена, у тому числі ті, яких немає в списках санкцій, будь-які зв'язки з росією, а також написи на кирилиці стають підставою для скасування платежу.
- Китайські партнери бояться вторинних санкцій і все частіше використовують «нульову довіру» у відносинах із російським бізнесом, намагаючись виключити будь-яку загрозу.
- Якщо російське ім'я носить громадянин іншої країни, китайські банки запитують додаткову інформацію, зокрема, перевіряють зв'язок з російськими компаніями.
- Ситуація з платежами з росії до Китаю різко погіршилася у грудні 2023 року, коли президент США Джо Байден підписав указ про вторинні санкції, у тому числі проти іноземних банків, за допомогу з угодами підсанкціонним особам та з постачанням російському ОПК.
- Після цього великі китайські банки припинили приймати платежі з росії навіть у юанях. Невеликі регіональні банки приєдналися до них у липні та серпні цього року.
- Таким чином, понад 98% китайських кредитних організацій зараз не приймають платежі від російських компаній.
4. ЄС вперше за два роки імпортував за квартал більше газу з росії, ніж із США.
- Про це свідчать дані брюссельської консалтингової компанії Bruegel.
- За її даними, за другий квартал з квітня по червень ЄС закупив у росії 12,7 мільярда кубометрів газу, а в США — 12,3 мільярда.
- Порівняно з першим кварталом 2024 року постачання з росії знизилися незначно, а зі США - різкіше.
5. За попередніми оцінками Мінфіну США, американські інвестори на кінець 2023 року володіли цінними паперами рф на $30,5 млрд.
- Зокрема вони мали російські акції на $28,63 млрд і довгострокові боргові облігації на $1,86 млрд.
- На кінець 2022 року в американських інвесторів були російські цінні папери на $29,907 млрд.
- Акцій було на $25,968 млрд, довгострокових боргових облігацій - на $3,949 млрд.
6. Фінляндія заборонить росіянам купувати нерухомість.
- Фінляндія оприлюднила плани щодо повної заборони на придбання нерухомості деякими іноземними громадянами, оскільки виникли занепокоєння щодо безпеки щодо покупок із зв’язками з росією поблизу критичної інфраструктури.
- Міністр оборони Антті Хакканен у понеділок представив пропозицію заборонити росіянам здійснювати будь-які придбання об`єктів в країні, яка має найдовший сухопутний кордон блоку зі своїм головним супротивником.
- Очікується, що до кінця року відповідний законопроект буде поданий до парламенту.
- Закон поширюватиметься на громадян країн, батьківщина яких «порушила територіальну цілісність, суверенітет і незалежність іншої держави та може загрожувати безпеці Фінляндії». Заборона також стосуватиметься юридичних осіб, які «розташовані на території такої держави або які належать або перебувають під впливом громадянина чи організації такої держави».
- Уряд також розгляне можливість «більш ефективної» експропріації та нагляду за активами, «важливими для безпеки суспільства та надійності поставок», – йдеться в повідомленні.
- Прем'єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо сказав у червні, що ризик полягає в тому, що такі об'єкти «можуть бути використані для певних дій або, можливо, як плацдарм у зв'язку з якоюсь більшою операцією».
7. Фінська компанія Fortum починає використовувати ядерне паливо США, щоб зменшити залежність від росії.
- Фінська комунальна компанія Fortum заявила в понеділок, що успішно почала використовувати ядерне паливо від американської компанії Westinghouse Electric, намагаючись замінити російське ядерне паливо на своїй електростанції Ловііса у Фінляндії.
- «Завантаження нового палива є важливою віхою, яка гарантує надійну західну альтернативу паливу», — йдеться у заяві Fortum, додаючи, що перша партія від Westinghouse була завантажена під час щорічного простою електростанції в серпні.
- Об’єкт Loviisa залежав від ядерного палива, яке він постачає від ТВЕЛ, дочірньої компанії російської державної енергетичної компанії «Росатом», але Fortum почав шукати заміну російського палива у 2022 році після повномасштабного вторгнення Москви в Україну.
- На два ядерні реактори Fortum у Ловіїсі припадає близько 10% загального виробництва електроенергії Фінляндії.
- Країна висловила стурбованість можливими перебоями в постачанні палива з росії після її минулорічного рішення вступити в НАТО.
8. Туреччина робить заявку на приєднання до БРІКС, намагаючись побудувати альянси за межами Заходу.
- Туреччина офіційно попросила приєднатися до групи країн БРІКС, оскільки вона прагне зміцнити свій глобальний вплив і налагодити нові зв’язки за межами традиційних західних союзників.
- Погляд адміністрації президента Реджепа Таїпа Ердогана полягає в тому, що геополітичний центр тяжіння зміщується від розвинутих економік.
- Туреччина, розташована між Європою та Азією, подала заявку на приєднання до БРІКС кілька місяців тому через розчарування у зв’язку з відсутністю прогресу в її багаторічній спробі приєднатися до Європейського Союзу.
- Заявка також є частково результатом розбіжностей з іншими членами НАТО після того, як Туреччина підтримувала тісні зв’язки з росією після її вторгнення в Україну в 2022 році.

Володимир Омелян






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:19
15-Вер-2024
Російські терористи скинули авіабомби на Харківщину
Російські терористи знову скинули керовану авіабомбу на житловий будинок, цього разу
20:25
14-Вер-2024
Ще 103 воїнів повернулося в Україну з російського полону
82 рядових та сержантів. 21 офіцера. Захисників Київщини, Донеччини, Маріуполя та «Аз
20:55
13-Вер-2024
Обмін полоненими: 49 українців і українок удома
"Ще одне повернення наших людей, на яке ми завжди чекаємо й заради яких працюємо.
20:54
11-Вер-2024
Ентоні Блінкен оголосив про гуманітарну та енергетичну допомогу для України на понад $700 млн
ержавний секретар США Ентоні Блінкен під час візиту до Києва в середу, 11 вересня, ог
20:12
09-Вер-2024
Українська майоліка: традмція і творчість
Вироби з глини належать до найдавніших творінь людства. Полив’яна кераміка відома на
19:18
09-Вер-2024
35 років тому засновано Народний рух України за перебудову
08 – 10 вересня 1989р. — У Києві засновано Народний рух України за перебудову як гром
Усі новини