реклама партнерів:
Головна » Інформує прес-центр «Чернігівський вибір – 2010»

Інформує прес-центр «Чернігівський вибір – 2010»


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
До Вашої уваги 17 номер дайджесту Незалежного громадського прес-центру „Чернігівський вибір – 2010”, що видається Чернігівським прес-клубом в рамках проекту: “Створення та підтримка діяльності мережі незалежних громадських прес-центрів під час проведення кампанії виборів Президента України 2010 року.

У виборчому окрузі №213 голосуватимуть близько 135 тисяч виборців.
Про це під час під час засідання Незалежного громадського прес-центру „Чернігівський вибір-2010”, яке відбулось в Сосниці, повідомив представник Сосницької райдержадміністрації Олександр Журлін. За його словами, це на 16,4 тисяч виборців менше, ніж голосувало на минулих виборах. Також пан Журлін додав, що Сосницький район відрізняється від інших високою явкою виборців. „Ми очікуємо, що цього разу Президента України обиратимуть понад 90% жителів району”, - зазначив Олександр Журлін.
Голова ОВК по виборчому округу №213 Сергій Трегубенко розповів, що комісія працює в звичному режимі. Зараз вирішується питання про повне забезпечення комісії оргтехнікою. Особлива проблема – встановлення зв’язку між ОВК та дільничними виборчими комісіями. Але пан Трегубенко сподівається, що за допомогою органів влади це питання буде вирішене.
Про особливості виборчого округу №213 під час зустрічі говорив експерт з питань виборів Юрій Паперний. На його думку, цей округ є особливим через свою велику площу. До цього виборчого округу входить 6 районів – Семенівський, Новгород-Сіверський, Корюківський, Менський, Коропський і Сосницький. Тому можливі проблеми з комунікацією. Йдеться про підвіз бюлетенів до ОВК для підведення підсумків голосування. Скоріше з все, на них доведеться довго чекати. Також пан Паперний зазначив, що актуальним для цього округу може стати питання складу дільничних виборчих комісій. Згідно законодавства, кожен кандидат в президенти має подати по 2 кандидатури для роботи в ДВК. „Але проблема полягає не в кількості людей – вони знайдуться, а в їх професійному рівні”, - висловив занепокоєння Ю. Паперний. На що голова ОВК Сергій Трегубенко відповів, що починаючи з 21 грудня проводитимуться триденні навчання для членів дільничних комісій. „Це дозволить членам комісій отримати необхідні знання”, - підсумував пан Трегубенко.

На рахунок Окружної виборчої комісії №209 не перераховано жодної копійки
Про це під час засідання Незалежного громадського прес-центру „Чернігівський вибір-2010”, яке відбулося в Ріпках, повідомив голова Окружної виборчої комісію по 209-му виборчому округу Олександр Товканюк. Він розповів, що законодавством передбачений дуже низький рівень фінансування діяльності ОВК. До прикладу, тільки на комунальні послуги та оплату енергоносіїв виділено 500 гривень (!!!) на весь період виборів.
Щодо інших проблем, то за словами заступника голови комісії Михайла Верхулевського актуальної є проблема складу дільничних виборчих комісій. Йдеться про так званих двійників – членів комісій, які представляють двох і більше кандидатів. Пан Верхулевський зазначив, що зараз комісія буде виявляти таких членів комісій та викачати їх зі складу. Він запевнив, що не зважаючи на це, комісії будуть укомплектовані. Щодо професійного рівня членів, він зазначив що 80% членів ДВК мають досвід роботи на виборах.
Сергій Могильний – керівник апарату Сосницької райдержадміністрації повідомив, що районні влада робить все в рамках законодавства для забезпечення роботи ОВК. Проблемним лишається питання опалення приміщення. На цих виборах ОВК розташована в Будинку культури. Площа приміщення комісії - 200 метрів квадратних. І в такому приміщенні важко створити нормальні умови для роботи людей. Однак пан Могильний запевнив, що питання опалення обов’язково буде вирішено.

„Прем’єр-кандидат” здійснила турне областю. Не передвиборне!
17 грудня на Чернігівщині з робочим візитом перебувала Прем’єр-міністр (вона ж – кандидат у президенти України. – Ред.) Юлія Тимошенко.
В анонсах, які напередодні візиту Тимошенко розсилалися редакціям місцевих ЗМІ прес-службами БЮТ та „Батьківщини”, наголошувалося якраз на тому, що до нас їде глава уряду, а не кандидат в президенти. І, як глава Кабміну, пані Тимошенко справді урочисто перерізала стрічку при здаванні в експлуатацію нового 146 квартирного житлового будинку в райцентрі Бобровиця (подія відбувалася в рамках реалізації Урядової програми „Доступне житло”), відвідала Бобровицький хлібозавод, спілкувалася з територіальними громадами міст Прилук та Ніжина.
У поїздці Тимошенко супроводжували представники уряду, керівники області, низка народних депутатів – членів фракції БЮТ та більш як півсотні журналістів зі столиці та Чернігівської області.

Коментар редактора дайджесту:
За свідченням очевидців, Тимошенко в Бобровиці перецілувалася чи не з усіма щасливими власниками ордерів на квартири. І це, незважаючи на „пандемію” грипу. Висновок – або „не такий страшний чорт (грип), як його малюють, або ж жадання влади і популярності для Юлії Володимирівни дорожче за життя. Версію, що „ВОНА просто любить цілуватися”, відкидаємо одразу.

Тимошенко виступала на Красній площі
Близько тисячі людей, незважаючи на лютий мороз, прийшли увечері 17 грудня на Красну площу міста Чернігова, де могли спостерігати за виступом Юлії Тимошенко.
Площа була оточена не лише правоохоронцями у формі і в цивільному, а й - тісним кільцем білих наметів із зображенням червоних сердець. Був тут і синій намет з прикріпленим написом «Народний Рух України – за Юлію Тимошенко». В центрі площі майоріли прапори з бютівською символікою. Люди також тримали плакати на кшталт „Наш кандидат – Юлія Тимошенко”.
Сама Тимошенко у своєму виступі оригінальною не була, обіцяючи простим громадянам соціальні гарантії, а непростим (тобто, „корупціонерам” і „бандитам”) – тюрми.

Коментар редактора дайджесту:
Поза сумнівом, багатьом „пересічним” чернігівцям цього вечора було приємно усвідомлювати, що „ВОНА” не лише працює, а й – мерзне разом з ними.

Литвин у Прилуках пообіцяв кримінальну відповідальність і захист національного виробника
„Вважаю за необхідне ввести кримінальну відповідальність за невиконання передвиборчих обіцянок”, - ця заява була одним з ноу-хау, які прозвучали з вуст Голови Верховної Ради України, кандидата на посаду Президента України Володимира Литвина 14 грудня, коли той відвідував місто Прилуки.
„Упевнений, що головне – це відповідальність перед людьми, перед тими, хто дає змогу країні жити. І нам слід підтримувати саме нашого вітчизняного виробника”, – про це говорив Володимир Литвин під час спілкування з представниками ЗМІ.
На запитання журналістів, які дії задля підтримки вітчизняного виробника вживатиме пан Литвин в разі перемоги на президентських виборах, той відповів: „Уся продукція, що виготовляється в Україні, має споживатися саме тут. Усі товари, які ввозяться з-за кордону, мають обкладатися високими митними тарифами і мають бути перевірені на якість. Слід також провести перевірку всіх підприємств”.

Тягнибок зустрівся з бізнесменами, журналістами, „пересічними” і єпископом
17 грудня кандидат на посаду Президента України, голова Всеукраїнського об’єднання „Свобода” Олег Тягнибок відвідав Чернігів, де провів низку зустрічей з потенційними виборцями.
Об 11.00 у приміщенні Чернігівської торгово-промислової палати відбулася його зустріч з чернігівськими експортерами-підприємцями.
О 17.30 Олег Тягнибок відвідав культурно-мистецький центр „Інтермеццо”, де спілкувався з журналістами.
О 18.00 у Чернігівському міському палаці культури та мистецтв відбулася зустріч кандидата у президенти з мешканцями Чернігова та області.
О 21.00 Олега Тягнибок мав зустріч з єпископом Чернігівським і Ніжинським УПЦ КП Іларіоном.

Коментар редактора дайджесту:

Єдине, що так і лишилося незрозумілим, це те – випадково чи ні лідер „Свободи” приїхав до Чернігова і зустрічався з виборцями в той самий час, коли те ж саме на Красній площі міста робила лідерка блоку свого імені.

Петро Петрашко: “На економічні процеси в Україні має впливати держава”
«Круглий стіл» з обговорення загальної економічної ситуації в Україні та нагальних проблем найбільших промислових підприємств Чернігівщини відбувся 16 грудня в обласному центрі. З керівниками підприємств, що є головними наповнювачами місцевих бюджетів, зустрівся відомий економіст і науковець, професор Петро Петрашко – довірена особа кандидата у президенти України Сергія Тігіпка.
На думку Петра Петрашка, економіка України перебуває у стані стагнації. Ось лише кілька цифр: за перше півріччя 2009 р. падіння обсягів промислового виробництва склало близько 30%, ВВП – приблизно 20%, девальвація гривні упродовж ІІІ кварталу 2008 р. - 58%. Зростає безробіття, знижуються обсяги експорту. В сенсі макроекономічних показників таке падіння економіки не має аналогів серед країн Європи. Це свідчить про те, що Україна зустріла світову економічну кризу абсолютно непідготовленою.
Які чинники впливали на цей процес? Серед найголовніших – неконкурентноздатна структура економіки і лихоманка споживання, яка вразила українців упродовж 2004-2008 років (за чотири роки обсяги кредитів населенню зросли у десятки разів і у минулому році перевищили його доходи). Обсяги експорту знизились майже наполовину, а кризові явища у світовій економіці змінили не на нашу користь кон’юнктуру зовнішніх ринків.

Керівники промислових підприємств Чернігівської області висловили власне бачення ситуації в Україні, «прив’язавши» їх до проблем очолюваних ними виробництв. Головна проблема – це неповернення підприємствам-експортерам ПДВ. Наприклад, «Чернігівському Хімволокну» держава не відшкодовує податок на додану вартість вже упродовж року. Підприємство працює лише на 10% своїх потужностей, а обігові кошти тим часом продовжують танути. Багато питань виникало і щодо недосконалої пенсійної системи, популістської сутності законодавства про соціальні стандарті, втрату престижності робітничих професій, надто велику кількість держслужбовців.
«Більшість провідних країн світу запровадили державний вплив на економіку. Цим шляхом має піти й Україна», - сказав Петро Петрашко. Він запевнив, що цей курс бере за основу своєї виборчої програми і Сергій Тігіпко.

Головний міліціонер області турбується про безпеку виборчих дільниць
Пізня дата утворення виборчих дільниць (до 21 грудня) створює певні труднощі для організації їх належної охорони.
Про це на розширеному засіданні колегії облдержадміністрації повідомив начальник УМВС в області, генерал-майор міліції Іван Катеринчук. Головний міліціонер області звернув увагу на можливу відсутність на дільницях засобів зв'язку та пожежогасіння, ґрат на вікнах у кімнатах зберігання бюлетенів і навіть опалення.
Відповідаючи на звернення голів окружних виборчих комісії № 208 і № 209 щодо забезпечення цілодобової охорони приміщень ТВО, Іван Катеринчук пояснив, що, згідно з законодавством, це буде зроблено після завезення бюлетенів та іншої виборчої документації. Сьогодні ж, за його словами, проблему можна розв’язати шляхом укладання договорів на забезпечення фізичною охороною або встановлення сигналізації. Розуміючи стурбованість голів ОВК, зазначив Іван Катеринчук, в управлінні МВС прийнято рішення про максимальне наближення нарядів міліції до приміщень територіальних виборчих округів. Окрім них, правоохоронці тепер, патрулюючи вулиці, частіше бувають біля офісів політичних партій та місць проведення передвиборчих масових заходів.

Головний „бандерівець” спілкувався з чернігівцями
18 грудня з 10.00 до 11.30 на чернігівському сайті „Сіверщина” відбулася інтернет-конференція з головою Проводу Організації Українських Націоналістів (бандерівців), генеральним секретарем Світового конгресу українців (СКУ) Стефаном Романівим.
Також в інтернет-конференції взяв участь головний редактор тижневика „Шлях Перемоги”, заступник директора Центру Національного Відродження історик і публіцист Віктор Рог. Учасники конференції представили чернігівцям збірку Віктора Рога „Українофобія: П`ята колона та її ляльководи”, познайомили з діяльністю ОУН на сучасному етапі та з баченням ОУН нинішньої політичної ситуації в Україні.

Вони танцюють. Знову
У березні в Чернігові відбудеться другий благодійний проект „Танець мрій”. Про це під час зустрічі з танцювальними колективами обласного центру повідомила заступник міського голови Оксана Тунік-Фриз.
За словами пані Тунік-Фриз, формат проекту „Танець мрій” цього року дещо зазнає змін. Якщо перший проект готувався силами одного танцювального клубу – клубу „Ніка”, то нині до творчого процесу залучать понад 10 відомих у Чернігові і за його межами танцювальних колективів.
Пані заступниця підкреслила, що концерт танцювального шоу матиме, як і раніше, благодійну мету, проходитиме за підтримки міської влади і міського голови Олександра Соколова.

Коментар редактора дайджесту:
Схоже на те, що цього разу не лише формат конкурсу зазнає змін. Річ у тім, що минулого року політики і посадовці танцювали у звичайному режимі, а от у нинішньому танцюватимуть… під час виборчої кампанії до місцевих рад, яка, поза сумнівом, хоч і неофіційно, але йтиме повним ходом. Так що танцювати доведеться справді класно, інакше…

„Громадська думка” відгуляла ювілей своєї газети
Майже за два тижні до виходу ювілейного 50-го номеру газети „Еспрессо” Об’єднання „Громадська думка” 12 грудня у міському палаці культури вже відзначило цю визначну подію.
Читачам „Эспрессо” були представлені активісти „Громадської Думки” та колектив газети. Всіх присутніх привітала голова Об’єднання Анна Романова. Вона подякувала всім членам „думки” за „активну життєву позицію” і, звісно, нагадала всім, що „Чернігів - краще місто у світі!”. У прес-релізі, розісланому „Громадською думкою”, підкреслено, що останні слова Анна Романова „промовила палко”.

Випусковий редактор: Олександр Яковенко







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини