реклама партнерів:
Головна » Інформує прес-центр «Чернігівський вибір – 2010». Дайджест № 18

Інформує прес-центр «Чернігівський вибір – 2010». Дайджест № 18


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
До Вашої уваги 17 номер дайджесту Незалежного громадського прес-центру „Чернігівський вибір – 2010”, що видається Чернігівським прес-клубом в рамках проекту: “Створення та підтримка діяльності мережі незалежних громадських прес-центрів під час проведення кампанії виборів Президента України 2010 року.

Основною проблемою окружної виборчої комісії №212 є відсутність фінансування
Про це під час виїзного засідання Незалежного громадського прес-центру „Чернігівський вибір-2010”, яке відбулося в Прилуках, повідомив голова Окружної виборчої комісії по виборчому округу №212 Олег Балабанцев. Він наголосив на тому, що ОВК не отримала жодної копійки для своєї діяльності. Щодо боргів, то станом на 25 грудня комісія заборгувала близько 150 тисяч гривень. Найбільшу суму – близько 100 тисяч гривень – комісія винна засобам масової інформації за розміщення інформації від ОВК про межі виборчих дільниць, списки членів ДВК тощо.
Керівник апарату Прилуцької РДА Людмила Ушенко повідомила, що в райдержадміністрації створений робочий штаб, який відповідає за проведення виборів в Прилуцькому районі. Місцева влада зараз вирішує питання з забезпеченням дільничних комісій телефонним зв’язком. З 60-ти виборчих дільниць, які є на території району, 44 вже мають телефонний дзвінок. Решта дільниць будуть телефонізовані днями. Щодо проблем, то пані Ушенко наголосила, що як представникам органів влади, так і членам комісій не вистачає посібників з виборчого законодавства.

У виборчому окрузі №211 все спокійно

Про це під час виїзного засідання Незалежного громадського прес-центру „Чернігівський вибір-2010”, яке відбулось в Ніжині, повідомив голова Окружної виборчої комісії по виборчому кругу №211 Василь Соломійчук. Він розповів, що ОВК забезпечена всім необхідним. Особливе занепокоєння викликало фінансування діяльності ОВК, але, за словами пана Соломійчука, в ЦВК його запевнили, що до кінця 2009 року окружні виборчі комісії отримають всі кошти за 2009 рік.
Окремо Василь Соломійчук зупинився на питанні кадрів. Він зазначив, що як Окружна виборча комісія, так і дільничні комісії сформовані. Середня кількість членів однієї ДВК в окрузі – 24 чоловіки. Всього в окрузі зареєстрована 171 виборча дільниця.
Як зазначила Галина Товстоп’ята – заступник керівника апарату Ніжинської РДА, райдержадміністрація робить все для нормального забезпечення діяльності комісії. Вона розповіла, що за 211-им виборчим округом закріплено близько 155 тисяч виборців. Щодо виборців, які не можуть самостійно прийти на виборчу дільницю, то в день голосування до них прийдуть члени ДВК. В списках виборців вже зроблені відповідні позначки напроти прізвищ виборців.

Анатолій Гриценко проти того, щоб у старшокласниць було по двоє дітей
24 грудня кандидат у Президенти України Анатолій Гриценко відвідав Чернігів, де дав прес-конференцію для журналістів. Зустріч відбулася у експертному клубі „Чиста політика”. Тут кандидат Гриценко в разі, звісно, свого обрання на посаду Президента, пообіцяв виборцям повернення школи-десятирічки. „Не хочу, щоб наші діти ходили до школи до 19 років”, - сказав Гриценко, натякнувши на те, що серед старшокласниць вже зараз є матері з двома дітьми. (Справді, що буде далі, страшно подумати. – Ред.) А от, якщо повернутися до системи, коли школярки отримували атестат у 17 років, Гриценко обіцяє: „Тоді не буде серед старшокласниць матерів з двома дітьми, як це трапляється зараз...”

Коментар редактора дайджесту:
З усього видно, що панові кандидату „муляє” лише те, що у старшокласниць буває по двійко діток, а от про те, як він ставиться до того, щоб школярки мали по одній дитині, не казав нічого.

Корупціонерів за ґрати - на все життя
Кандидат у Президенти України Анатолій Гриценко повторив у Чернігові свою відому тезу про те, що корупціонери-чиновники мають сидіти в тюрмах пожиттєво. „Корупціонери-хабарники повинні нести покарання, пожиттєво, - сказав пан Гриценко і підкреслив, - інші про це лише говорять. Я не просто говорю – я вніс законопроект ще у грудні минулого року, задовго до виборів”.

Костенко пропонував чернігівцям економічний націоналізм
Голова Української народної партії та кандидат на пост Президента України Юрій Костенко в Чернігові під час зустрічі із журналістами, яка пройшла в Культурно-мистецькому центрі „Інтермеццо”, розповів про те, як долати економічні негаразди та підтримувати власного товаровиробника.
Сутність ідеї економічного націоналізму, за словами пана Костенка, викладена в гаслі „Роби українське! Купуй українське! Захищай українське – бо це твоє!”. Для УНП і Юрія Костенка це означає: стимулювання в Україні національного виробництва, сприяння продажу української продукції, захист національних інтересів в міждержавних стосунках.
Щоб стимулювати бізнес, політик пропонує не менше ніж на 2 роки звільнити від сплати податків новозасновані малі підприємства. Юрій Костенко заявив також, що праві, яких він представляє, пропонують полегшити життя середнім та малим підприємствам, дозволивши їм сплачувати податки не частіше двох разів на рік.

Коментар редактора дайджесту:
Слова кандидата, певне, здаються дивною казкою тим підприємцям (і чернігівським в т. ч.), з яких уже „здерли” податки не лише за 2009 рік, а й – за лютий і, навіть, за березень 2010. Такі факти є. І це дійсно – факти!

Юрій Костенко: „Захист селян має бути пріоритетом влади”
Одним з основних завдань своєї політичної програми Юрій Костенко вважає захист селян. Про це політик також розповів в КМЦ „Інтермецо”. Досягненням своєї партії політик вважає відтермінування заборони реалізації необробленого молока та туш подвірного забою до 2015 року. Завдяки цьому вдалося уникнути зубожіння великої кількості селян, для яких продаж цих продуктів – єдиний заробіток. Також фактично вдалося уникнути безконтрольного продажу землі. На думку народного депутата, якби селян позбавили сенсу тримати худобу, автоматично втратився би сенс мати у власності земельні паї.
Разом з тим, Юрій Костенко вимагає від уряду вжити термінових заходів щодо збільшення і модернізації боєнь та забійно-санітарних пунктів, для забезпечення цивілізованих умов на ринку заготівлі молока.
Складовою програми кандидата є план заходів щодо подолання безробіття на селі. Відповідні законопроекти представники УНП внесли на розгляд парламенту.

У БЮТу ніяких пільг немає!
24 грудня відбулася чергова сесія Чернігівської обласної ради. Незважаючи на передсвяткові настрої, без конфліктів не обійшлося. Однією з них стала суперечка між комуністом і бютівцями, позицію яких захистив чиновник…
Депутат, голова фракції КПУ, Володимир Лещенко запропонував заслухати інформацію про пільги, котрі, за його словами, отримав передвиборний штаб БЮТ при оренді приміщення. І в кінці сесії начальником управління комунального майна обласної ради Володимиром Сидоренком дана чітка відповідь, що будь-яких пільг при оренді приміщення представники БЮТ не отримували. За його словами, заява депутата Лещенка базується лише на чутках, запущених у засоби масової інформації.

Коментар редактора дайджесту:
Ніхто не здивувався ні позиції комуніста, ні позиції чиновника. Якби облрадою нині керували комуністи, а бютівці перебували в опозиції, все було б з точністю до навпаки і знову б ніхто не дивувався.

Що політика, що СНІД – усе біда!
Депутат облради, член фракції СПУ Юрій Солодько сказав під час сесії, що заважає жити українцям.
Коли обговорювалося питання про обласну Програму забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2009-2013 роки, депутат Солодько заявив, що в Україні існує дві інфекції – політична, котра не дає нам жити, але буде подолана 17 січня на президентських виборах, і ВІЛ-інфекція. Програму боротьби з останньою виступаючий запропонував підтримати, що й було успішно зроблено депутатським загалом.

Коментар редактора дайджесту:
Поза сумнівом, фраза депутата-соціаліста цілком заслуговує на те, щоб стати „крилатою”…

Комуністи „наїхали” на „буржуазних” порушників
Про хід передвиборчої кампанії під час сесії облради практично не йшлося. Виключенням стала хіба що заява фракції Комуністичної партії України. Заяву комуністів оприлюднила депутат Раїса Ясочко. Вона говорила здебільшого про порушення виборчого законодавства „буржуазними партіями”, які, мовляв, „здійснюють прямий підкуп виборців за бюджетні кошти”.

Депутати звернулися до Президента та Уряду
Під час сесії депутати Чернігівської облради прийняли низку звернень до найвищого керівництва України з приводу питань, які є життєво важливими для регіону:
1) до Президента України Віктора Ющенка та керівництва Національного банку України з приводу поліпшення роботи НБУ;
2) до Кабінету Міністрів України з приводу відшкодування податку на додану вартість;
3) до Кабінету Міністрів України щодо врегулювання ситуації з виплатою коштів за поставлене продовольче зерно до державного продовольчого резерву через Аграрний фонд…
Відчувалося, що Новий рік наближається, і депутати кудись дуже поспішають, бо ж, незважаючи на дрібні суперечки і локальні конфлікти, закінчили роботу сесії швидко (навіть перерви не оголошували!).

УНП стурбоване непрозорістю виборчого процесу
Довірена особа кандидата в Президенти Юрія Костенка Сергій Соломаха звернувся до представників ЗМІ, в якому висловив занепокоєння станом висвітлення виборчого процесу в місті Чернігові. В зверненні, оприлюдненому прес-службою ЧОО УНП, йдеться, що з 29 листопада на засіданні ОВК №208 жодного разу не були присутні журналісти.
На думку довіреної особи голови Юрія Костенка, відсутність публічності засідань ОВК № 208 спричинила створення атмосфери нетерпимості збоку членів комісії до тих, хто намагається відстояти закон. Також, за словами заступника голови Чернігівської обласної організації УНП, члени окружної комісії незаконно позбавляють довірених осіб кандидатів права висловлюватися щодо питань, віднесених до повноважень ОВК.

Бютівці розповіли, як вони працюють для людей
24 грудня народний депутат від БЮТ Валерій Дубіль та депутат Чернігівської міської ради, голова бюджетної комісії В’ячеслав Лебедь дали прес-конференцію, де розповіли як, завдяки їхнім турботам, було залучено 9,3 мільйони гривень до міського бюджету.
Осболиво ж вони наголошували на тому, що ці кошти підуть на виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери.
На сайті експертного клубу „Чиста політика” (саме там відбувалася згадана прес-конференція. – Ред.) повідомляється наступне: „Завдяки наполегливості народних депутатів В. Дубіля, О.Ляшка та І. Куровського та при сприянні Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко на сьогодні з держбюджету виділено додаткову дотацію у сумі 9 млн. 300 тис. на покриття дефіциту міського бюджету. Ці кошти вже надійшли на рахунок Чернігівського обласного казначейства і незабаром бюджетники міста отримають довгоочікувані заробітні плати”.

Гроші школам, а не чиновникам
Завдяки активній позиції фракції Української народної партії в Новгород-Сіверській районній раді на Чернігівщині депутати передбачили 400 тисяч гривень на ремонт даху Грем’яцької ЗОШ І-ІІІ ст. Про це повідомила прес-служба обласної організації УНП.
Перед голосуванням за цей проект рішення представники УНП голова фракції Борис Домоцький та голова „регламентної” комісії Микола Помоз розкритикували керівництво районної ради за намагання в умовах економічної скрути розширити чиновницький апарат.

Випусковий редактор: Олександр Яковенко







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини