реклама партнерів:
Головна » Як рятуватися від спеки в місті?

Як рятуватися від спеки в місті?


Коментарі: 0 Медицина

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Нині висока температура б’є рекорди. І якщо в сільських жителів є можливість полегшити страждання від спеки у водоймах або в тінистих лісах, то городянам не позаздриш. Більше того, дуже часто люди в спеку роблять такі речі, які з медичної точки зору категорично заборонені. Отже, чого не варто робити, коли стовпчики термометрів зашкалюють за +30. Передусім, ні в якому разі не можна купатися в холодному водоймищі, радять РІА «Новости». Якщо різниця між температурою води й температурою повітря перевищує 10 градусів, подібне купання може стати небезпечним для судин.
У спекотну погоду потрібно відмовитися від звички готувати їжу про запас, як це часто роблять багато які господині. Не потрібно забувати, що термін придатності більшості продуктів розрахований на нормальні умови зберігання, а не на аномально високу температуру повітря. Також категорично не можна купувати їжу на лотках, не обладнаних холодильниками. Невідомо, скільки пролежали продукти на пригріві, перш ніж їх продали.
Ні в якому разі не можна в спеку носити синтетичний і обтягуючий одяг. Синтетика особливо шкідлива в таку погоду з гігієнічної точки зору, а щільно облягаючий одяг ускладнює процес теплообміну.
Як би не хотілося, вийшовши із задушливого метро й забігши в прохолодний офіс, запрограмувати кондиціонер градусів на 15, цього робити не варто. По-перше, розмістившись під кондиціонером у такому стані, людина щонайбільше підхопить нежить, а в гіршому випадку — пневмонію або радикуліт. Крім того, важливо пам’ятати, що різниця температур між приміщенням і вулицею не повинна перевищувати 10 градусів. Так що в середньому не можна програмувати кондиціонер на температуру нижче ніж 18 градусів.
Наступна порада може здатися жителям мегаполіса досить дивною, проте, якщо є можливість, то її краще дотримуватися: намагайтеся звести до мінімуму перебування в громадському транспорті. Спека й задуха в замкненому просторі можуть спровокувати запаморочення й непритомність, а інфекції в подібних умовах розповсюджуються набагато швидше й живуть набагато довше, ніж в осінню сльотаву погоду або в зимові холоди.
Цілком природно, що в таку спекотну погоду знижується працездатність людини. Підвищення температури на кожний градус вище за +26 знижує працездатність людини на 10%. Якщо температура в офісі через тi чи інші обставини перевищила +28 градусів, то, згідно із законом «Про санітарно-епідеміологічне благополуччя населення», при підвищеннi температури на градус необхiдно скорочувати робочий день на одну годину!
У таку аномальну спеку фахівці настійно рекомендують відмовитися від занять спортом. Фізичні навантаження збільшують теплообмін у п’ять разів, що може призвести до зневоднення організму. Але якщо прихильники фітнесу не можуть пропустити жодного заняття, необхідно, принаймні, знизити навантаження й пити більше води під час тренувань.
Є низка правил, дотримуючись яких людина може хоч якось захиститися від високих температур. Передусім потрібно сказати про так звану погодну гіпоксію. Після теплового й сонячного ударів погодна гіпоксія є найбільшою небезпекою навіть для молодих і здорових людей. Суть явища полягає в тому, що через спеку вміст кисню в повітрі скорочується, і людині стає важче дихати. Єдиний спосіб впоратись із цією ситуацією — намагатися не виходити на вулицю в найжаркіші години — з 12.00 до 16.00.
Якщо вам все ж доводиться виходити з офісу, в якому працював кондиціонер, або з квартири, де був протяг, на вулицю, постарайтеся заздалегідь продумати своє вбрання. Дівчатам рекомендується надівати легкі брюки, довгі спідниці, туніки або льняні сарафани. Чоловікам потрібно відмовитися від краваток і ременів. Зрозуміло, увесь одяг має бути з натуральних тканин, краще за все бавовняна або льняна тканини, інакше вiн буде тільки ускладнювати випаровування вологи.
Вельми небажано в спеку користуватися косметикою, особливо пудрою й тональними кремами. По-перше, вони ускладнюють шкірі дихання, і по-друге, як наслідок, людина сильніше потіє, і ефект від макіяжу виявляється прямо протилежним бажаному.
Врятуватися від спеки й освіжити організм допоможуть водні процедури. Це не означає, що потрібно тут же бігти купатися в брудних водоймищах або міських фонтанах. Однак гуляти біля води, частіше обполіскувати руки й обличчя, а також приймати душ два рази на день — це необхідний мінімум у таку погоду. Також фахівці рекомендують вмиватися мінералкою або бризкатися спеціальною термальною водою.
Не менш корисно в спеку ходити в басейн. Рекомендується відвідувати його двiчi— тричi на тиждень. Разом із тим, захоплюватися заняттями на бігових доріжках і силових тренажерах не рекомендується. У спекотну погоду дуже велике навантаження на судини. Тому найкраще зосередитися на вправах, що збагачують організм киснем, наприклад, на дихальній гімнастиці, йозі або легкій аеробіці.
Допомогти боротися зі спекою може певний режим дня. Якщо лягати спати із заходом сонця і прокинутися раніше, коли на вулиці ще відносно прохолодно, то можна уникнути головного болю. Адже спати в кімнаті, яку через вікно нагріває пекуче сонце — це не найприємніше й не найкорисніше заняття.
Нарешті, медики рекомендують при найменшій можливості роззуватися й ходити босоніж. Зрозуміло, не по розпеченому асфальту, а по траві. На ступнях знаходиться велика кількість точок, що відповідають за внутрішні органи. Коли людина ходить босоніж, відбувається вплив на ці точки. У результаті, поліпшується циркуляція крові, підвищується загальний тонус організму й навіть починається оновлення клітин.
Якщо в офісах немає кондиціонерів, то фахівці рекомендують, як мінімум, поставити на столи акваріуми, можна навіть без рибок. Головне, щоб відбувалися регулярнi випаровування. Ще, як варіант, можна періодично обприскувати приміщення холодною водою з розбризкувача.

Джерело: "День"






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини