реклама партнерів:
Головна » Юрій Костенко: Поки вона працює - життя людей швидко псується

Юрій Костенко: Поки вона працює - життя людей швидко псується


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном

В грудні 2008 року голоси депутатів Української народної партії Ярослава Джоджика і Олександра Клименко стали вирішальними при формуванні коаліції трьох.
Вони разом з іншими 35-ма депутатами фракції НУ-НС підтримали формат парламентської більшості: БЮТ, НУ-НС і Блок Литвина. Через рік Джоджик і Клименко відкликали свої підписи під коаліційною угодою.
Чому депутати напередодні президентських виборів "підставляють" Юлію Тимошенко, читайте в інтерв'ю лідера Української народної партії Юрія Костенка інтернет-газеті "СЕЙЧАС".
- Юрію Івановичу, чому УНП вийшла з коаліції?
- Я просив би перефразувати питання на таке: чому УНП опинилась в коаліції? Після того, як БЮТ із Партією регіонів в 2008 році почали змінювати Конституцію, ми вийшли із коаліції. Але позачергові вибори до парламенту не відбулися. Перед нами постав вибір: в Україні наростали негативні кризові явища, і нелегітимному уряду важко було б зупинити згасання економіки. Тому УНП делегувала двох своїх представників в "коаліцію трьох". Однак за рік існування коаліції, уряд не виконав жодної умови УНП.
- Про які умови Ви говорите?
- За рік існування коаліції, уряд не виконав жодної умови УНП
Ми прийшли в коаліцію під умову виконання наших стратегій. УНП працює над кількома напрямками розвитку держави. Ми стимулюємо національного товаровиробника. Ця стратегія у нас під тезою "роби продукцію і купуй її". Цю стратегію ми оформили в законодавчих ініціативах, але уряд їх не виконав.
Друга стратегія - енергетична безпека. Ми пропонували уряду суттєво обмежити споживання російського газу і зробити наголос на використанні національних енергетичних ресурсів. В Україні є не тільки запаси вугілля і урану, а й газу в Полтавській області. Уряд все зробив для того, щоб національні енергоресурси не використовувалися, а купувався дорогий російський газ. Після підписання "Нафтогазом" газової угоди Тимошенко-Путіна, НАК став постійним боржником "Газпрому", натомість російський концерн продає нам великі об'єми газу і транспортує за низькою транзитною ціною газ до Європи.
Теж саме стосується постачання нафти Україною. Цього літку стрімко зросли ціни на нафтопродукти, а нафтогін "Одеса-Броди", який може постачати нафту до Польщі і Німеччини, за вказівкою уряду працює в реверсному режимі.
Погіршуються україно-російські стосунки. Сьогодні всі говорять про підвищення пенсій і зарплат. Кошти на це можна знайти в Росії. Треба, щоб Україна отримала належну їй частку колишнього радянського добра. Це принесе декілька сотень мільярдів доларів. $132 млрд. - це лише кошти наших громадян, які залишились в Ощадбанку СРСР. Ми внесли пропозицію в парламент про розгляд питання заборгованості Росії, як правонаступниці СРСР, перед Україною.
- Хіба дискусія про повернення РФ боргів Радянського Союзу українцям не погіршує україно-російські відносини? До чого тут уряд, коли депутати нагнітають обстановку між двома країнами?
- Може одразу половину державного бюджету будемо віддавати Росії, щоб не погіршувати відносини з сусідом? Мова йде про рівноправні стосунки. В 1992 році я вів переговори с РФ про ядерну зброю. Коли я вперше сказав Росії, що вони мають компенсувати Україні вивезення ядерних боєзарядів до Росії, в Кремлі цього не сприймали. Казали, це наша зброя, ми її виготовляли. Я їм заперечив: згідно норм міжнародного права, Україна буде претендувати на нафтові родовища в Тюмені, де 95% українських громадян видобували на той час нафту. Моментально тональність розмови змінилася. В результаті два з половиною роки Україна безкоштовно отримувала від Росії ядерне паливо за те, що вивезла в РФ ядерні боєголовки.
- Чому УНП вийшла з коаліції напередодні виборів? Не краще це було б зробити раніше, якщо в Вас накопичилося стільки претензій?
- Вийшли зараз, бо будемо самостійно приймати участь у президентських перегонах. Бути лише ширмою для популістської діяльності уряду, не маючи можливості впливати на процеси, ми не хочемо. 24 жовтня УНП проведе з'їзд, де делегати оберуть кандидата на посаду президента.
- Зараз популярна тема висунення єдиного кандидата від демократичних сил. Хто ним стане і чи будете Ви його підтримувати?
- Так, підтримаємо. Але треба щоб він спочатку постав. А для цього президенту і прем'єру необхідно визначитися, хто з них балотується. Тоді УНП підтримає єдиного кандидата. Якщо Тимошенко і Ющенко не домовляться, що з вірогідністю 99% так і буде, УНП висуне свого кандидата і самостійно братиме участь у виборчій кампанії.
Наше завдання донести до людей альтернативну думку, альтернативного кандидата. Виборці нехай визначаються.
- Після того, як депутати УНП - Ярослав Джоджик і Олександр Клименко - відкликали свої підписи під коаліційною угодою, парламентська більшість стала нелегітимною?
- Конституція говорить, що після виходу наших депутатів із коаліції з неї має вийти й фракція НУ-НС. Але фракція перебуває в аморфному стані. Депутати навіть на загальні збори не приходять. Тому рішення фракції про вихід із коаліції, яке має підписати 37 депутатів, зараз прийняти неможливо.
- Розкритикувавши Тимошенко, УНП тепер в парламенті приєднається до групи депутатів "За Україну", яка підтримує Ющенка?
- Ми самостійно будемо працювати в парламенті, не підтримуючи ні президента, ні уряд.
- Чим ближче вибори, тим частіше експерти говорять про їх зрив. Ви вірити в те, що голосування не відбудеться?
- Проблем під час голосування не виникне. Ризик є з оголошенням результатів волевиявлення громадян. БЮТ і Партія регіонів порівну впливають на ЦВК. Ні Тимошенко, ні Янукович не хочуть бути позаду, а лише попереду. Тому проблеми, можливо, виникнуть з оголошенням переможця. Кандидати почнуть судову тяганину, і нового президента українці ще довго не отримають.
- На Вашу думку, в кого найбільше шансів перемогти на виборах: у Тимошенко чи у Януковича?
- Янукович у першому турі виборі є беззаперечним лідером. Але в другому турі може все змінитися. Є теоретична можливість, що у другий тур вийде не Тимошенко, а Яценюк чи Ющенко. Поки вона працює - життя людей швидко псується. Відтак електорат менше підтримує прем'єра. Розчаровані в Тимошенко виборці можуть шукати лідера в особі Ющенка.
- Чи розпустить четвертий президент України теперішній парламент? Чи буде створена коаліція БЮТ і Партії регіонів у 2010 році?
- Це будете залежати від того, хто стане президентом. Якщо Тимошенко або Янукович, то, скоріш за все, перевиборів парламенту не буде. Партія регіонів і БЮТ створять коаліцію. Якщо хтось інший, то переобрання депутатів можливе.
- На Вашу думку, дострокові парламентські вибори доцільні, чи це шлях в нікуди?
- З точки зору розвинутої демократії - це неправильно. З точки зору України, кожному президенту здається, що Верховна Рада не така, як треба, і її треба переобрати. Але з кожними виборами якість Верховної Ради погіршується.
- Минулого тижня зірвалася приватизація "Одеського припортового заводу". Як Вам здається, до кінця року промисловий гігант стане приватною власністю?
- УНП категорично проти приватизації в кризу - ціна занизька. Навіщо зараз продавати те, що після кризи буде дорогим. Крім того, держава елементарно розпродає підприємства, щоб залатати соціальні "діри" бюджету. На гроші від приватизації уряд має створювати нові робочі місця, поліпшувати умови праці українців. Політика проїдання призвела до того, що в Україні купується 80% товарів іноземного походження.
- Але ж українське не купують, бо воно дорого коштує?
- Дорого, тому що податки великі. Товаровиробник немає можливості модернізувати своє виробництво. Уряд на кожну модернізацію накладає нові податки. Тільки в Україні на ввезення обладнання, яке буде підвищувати продуктивність праці, підприємець одразу має сплатити мито і податок на прибуток, якого він ще не заробив, бо обладнання не встановлено.
- УНП проводила рекламну кампанію "купуйте українське". Чи прислухались українці до Вашого заклику?
- В різних регіонах від 20 до 40% громадян почали замислюватися над тим, що вони купують, почали звертати увагу на виробника. Української продукції бракує, бо така політика уряду і парламенту. Однак влада має усвідомити: Україна довго не протягне, продаючи лише заводи і землю.

Джерело: Газета "Сегодня".







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини