реклама партнерів:
Головна » Юрій Луценко погрожує арештом працівникам Секретаріату Президента та керівникам Нацбанку

Юрій Луценко погрожує арештом працівникам Секретаріату Президента та керівникам Нацбанку


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Міліція взялася за Нацбанк і Секретаріат Президента. Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко погрожує арештом працівникам президентської канцелярії та керівним працівникам Нацбанку, яких він звинувачує у причетності до фінансових махінацій. За словами міністра, це в свою чергу призвело до падіння курсу гривні та фінансової дестабілізації в країні. У Національному банку заяву Юрія Луценка назвали безпідставною. Між тим, фінансові експерти кажуть, що ситуація зі слабкою гривнею вигідна більшості політичних сил, які готуються до президентських виборів.
Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко заявляє про наявність фактів для порушення кримінальної справи проти вищих посадовців Національного банку України. При цьому, стверджує міністр, все відбувається зі згоди самого глави держави.
«Користуючись повною підтримкою Президента України, фактично користуючись статусом недоторканності, керівництво НБУ покриває організацію масштабних фінансових зловживань з боку комерційних банків. Шановний пане Президенте, або наведіть порядок в Нацбанку, стабілізуйте реальний курс валюти, або сушіть сухарі для своїх підлеглих, які мусять відповісти за те, що твориться з валютним курсом», – заявив Юрій Луценко.

Нацбанк каже про безпідставність та дестабілізацію
Міністр не конкретизував звинувачення, сказавши, що зараз у провадженні МВС є кримінальні справи за фактами розкрадання коштів комерційними банками за сприяння посадовців НБУ, а також – за ознаками фінансового шахрайства під час валютних аукціонів.
«Безпідставні звинувачення в черговий раз пролунали від керівництва Міністерства внутрішніх справ на адресу Національного банку, як це вже було в середині серпня, – заявив директор департаменту зовнішньоекономічних зв’язків НБУ Сергій Круглик. – Якщо є якісь підстави серйозні, то треба їх спитати особисто в керівництва. Подібні заяви «професіоналів» банківської справи просто дестабілізують і так дуже напружену ситуацію на банківському ринку України».
Раніше із заявою про те, що президент хоче використати Нацбанк у своїй передвиборчій кампанії в ефірі «5 каналу» виступив лідер фракції НУНС Микола Мартиненко.
«Я бачу два сценарії, як використовується Нацбанк, – зазначив він. – Перший – це відбуваються вибори, і тоді йде фінансування виборчої кампанії за рахунок коштів, які заробляються на грі курсу гривні. Або другий сценарій – валиться національна валюта, валиться економіка, дефолт, зрив міжнародних зобов'язань. Потім Віктор Андрійович залишається єдиним, хто може врятувати ситуацію, при чому регіонали блокують парламент».

На Банковій Луценка назвали шоу-меном
Прес-служба президента у відповідь поширила заяву, де йдеться про те, що інформаційна атака на НБУ та Президента має на меті відволікти увагу від різкого погіршення рівня життя громадян.
«До відома щоу-мена Луценка, недоторканих в цих інституціях немає. Відтак, якщо міліція володіє конкретними фактами зловживань, такі факти повинні бути пред'явлені в установленому законом порядку. На жаль, керівник силового відомства витрачає свій час не на розкриття резонансних справ та розшук справжніх злодіїв, а на рознесення пліток та бруду», – йдеться у заяві.

Готовність міністра до компромісів дивує політолога
Політолог Андрій Єрмолаєв вважає, що таким чином союзники Юлії Тимошенко намагаються підіграти їй у веденні передвиборчої боротьби, переклавши провину за ситуацією з гривнею на президента. На його думку, заява міністра внутрішніх справ має суто політичний характер.
«Мене дивує зауваження пана Луценка: або Президент стабілізує гривню, або мають відповідати в Нацбанку і Секретаріаті. Якщо є склад злочину, то які можуть бути компроміси?! Але, якщо факту злочину немає, то це наклеп», – каже політолог Єрмолаєв.
Лідер опозиційної Партії регіонів Віктор Янукович сьогодні заявив, що в падінні курсу гривні винні і Президент, і Прем’єр-міністр, і голова Нацбанку.

Обвал гривні допоможе кандидатам?
Між тим, фінансові аналітики кажуть, що ситуація зі слабкою гривнею вигідна тим політичним силам, які готуючись до передвиборчої кампанії залучають валютні резерви.
«Я думаю, що це пов’язано з концентрацією фінансового ресурсу для передвиборчої кампанії, – каже фінансовий експерт Олексій Капустинський. – Багато коштів надходить в іноземній валюті. Тому та ситуація, що склалася з курсом гривні по відношенню до основних валют, може бути пов’язана з тим, що дуже мало хто з політичних сил зацікавлений у якнайшвидшому врегулюванні цього питання».

Нацбанк як поле передвиборчої битви
Останнім часом із критикою на адресу Нацбанку виступив і Президент Віктор Ющенко. Він висловив невдоволення, що Національний банк на догоду урядові пішов на емісію гривні і пригрозив голові НБУ Володимиру Стельмахові відставкою. А сьогодні з критикою на адресу політики Нацбанку виступив перший заступник голови президентського Секретаріату Олександр Шлапак. Натомість прем’єр Юлія Тимошенко, яка раніше гостро критикувала політику Нацбанку і особисто Володимира Стельмаха, останнім часом уникає різких заяв з цього приводу.

Схоже, що Національний банк став зручним об’єктом для критики, відповідальність за дії якого політики намагаються перекласти одне на одного.

Дмитро Шурхало
Джерело: "Радіо Свобода"







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини