реклама партнерів:
Головна » Ющенко може зірвати вибори неконституційним призначенням губернаторів

Ющенко може зірвати вибори неконституційним призначенням губернаторів


Коментарі: 2 Погляд. Версії

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Експерти здивовані, що Віктор Ющенко призначає губернаторів без представлення Кабміну, як того вимагає Конституція, пише газета "Комментарии".
Президент призначив на посади голів Київської і Кіровоградської ОГА Віктора Вакараша і Володимира Мовчана, на кандидатури яких не було урядового представлення.
На представленні Вакараша в Київській облдержадміністрації перший замглави СП Юрій Єхануров на питання про законність призначення Вакараша відповів дуже просто: "Рішення президента абсолютне нормальне, кому не подобається - у нас дуже демократична держава - вперед!" Крім того, Єхануров додав, що Кабмін зволікав з представленням, а на дворі скоро зима і вибори, "тобто повинна бути влада".
Призначення Вакараша вже оскаржили в суді: Окружний адміністративний суд Київської області <а href="/ukraine/23sep2009/gubernator.html">зупинив указ про його призначення. Про це 23 вересня повідомло джерело в оточенні позивача, за позовом якого суд ухвалив відповідне рішення.
Конституційні вільності голови держави не на жарт стурбували Кабмін, право якого виявилися попраннимі найгрубішим чином.
Схожий прецедент вже мав місце - без узгодження з Кабміном був звільнений губернатор Кіровоградщини Василь Моцний. Проте Віктор Андрійович вирішив продовжити наступ і тепер дозволив собі без урядової рекомендації призначати намісників.
Мета при цьому у СП подвійна. По-перше, Секретаріат президента таким чином намагається в черговий раз випробувати Юлію Тимошенко на міцність. Ющенку важливо знати, яких контрзаходів буде вживати Юлія Володимирівна, і випробувати у відповідь способи протидії. Поки виглядає так, що баталії можуть обмежитися нескінченними судовими розглядами. На цей час Ющенко отримує як мінімум в одній області, Кіровоградській, вірного губернатора, оскільки колишній в.о. Світлана Негода була близька до звільненого Моцного.
Вплив в області, м'яко кажучи, напівлегітимного губернатора Мовчана буде відносно невеликим. Проте і це краще для СП, ніж креатура відвертого ворога в губернаторському кріслі, з урахуванням того, що Кіровоградщина була ключовим регіоном на всіх попередніх виборах.
Крім того, війни за губернаторів відволікатимуть Тимошенко від виборчої кампанії, під час якої вона вже не збиралася звертати увагу на Ющенко, зосередившись на своєму головному опонентові - Вікторі Януковичі.
Якщо Тимошенко швидко не придумає дієвого вирішення губернаторської проблеми, Ющенко може сподобатися порушувати Основний Закон, тобто звільняти і призначати чиновників за власним розсудом. У свою чергу, це чревато плутаниною і "двовладдям" в адміністраціях, дестабілізацією роботи адміністративної вертикалі влади напередодні виборів і, можливо, внаслідок цього навіть зривом виборів. Адже організація виборчого процесу багато в чому залежить від місцевих адміністрацій. Не виключено, що в СП якраз розраховують, якщо вийде, розкрутити такий сценарій.
Раніше перший віце-прем'єр Олександр Турчинов заявляв, що голова держави намагається зірвати президентські вибори. Перший віце-прем'єр переконаний, що "більшість парламенту, 430-440 депутатів, зацікавлені, щоб президентські вибори відбулися".
"Мені важко повірити, що призначення голів місцевих адміністрацій відбулися без представлення Кабміну. - говорить екс-заступник голови Секретаріату президента Ігор Пукшин. - Є положення Конституції України, стаття 118: "Голови місцевих державних адміністрацій призначаються на посаду і звільняються з посади президентом України за представленням Кабінету міністрів України". Якщо призначення відбулися без представлення, то відповідні укази президента незаконні, і призначення незаконні. Відповідно, новопризначені губернатори не повинні знаходитися на цій посаді, здійснювати губернаторські повноваження, підписувати документи. Подібні дії підлягають кримінальній відповідальності - як за привласнення владі".
Кабінет міністрів рекомендував президентові Ющенку призначити головою Київської обласної державної адміністрації мера Українки (Київська область) Павла Козирева. Також Кабмін пропонував на цю посаду кандидатуру Валерія Пустовойтенка.
Раніше президент пропонував уряду кандидатуру Вакараша, проте уряд її не затвердив. Хоча джерела стверджували, що кандидатура була узгоджена президентом і прем'єром.

За матеріалами: http://newsru.ua







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини