реклама партнерів:
Головна » Львівська міська організація УНП пропонує перезаховати прах Бандери в Україні

Львівська міська організація УНП пропонує перезаховати прах Бандери в Україні


Коментарі: 0 Погляд. Версії

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Львівська міська організація Української народної партії (УНП) на найближчому засіданні Львівської облради запропонує прийняти звернення до президента України, уряду і парламенту про перенесення до України праху лідера ОУН Степана Бандери.
Про це повідомили в прес-службі міської організації УНП.
Лідер міської організації УНП і депутат Львівської облради Юрій Візняк вважає, що "влада, врешті-решт, повинна відстояти ідею повернення праху національного героя України на рідну землю". "В Україні також повинні перезахоронити лідера проводу українських націоналістів Євгена Коновальця, глава Директорії Української народної республіки Симон Петлюра і сотні наших героїв, похованих на заході", - цитує прес-служба слова Візняка.
В той же час, Візняк зазначив, що для теперішньої влади напередодні виборів таке рішення не зовсім вигідне і може їм нашкодити в передвиборчій боротьбі.
"Влада повинна подумати також і над створенням національного пантеону героїв, який міг би стати прикладом зростання національної самосвідомості наших співгромадян, переосмислення ними історії. Тоді у нас не було б потреби їхати до Мюнхена, Роттердаму або Парижу, щоб вшанувати пам'ять героїв України, не виникали б візові проблеми", - сказав він.
В той же час, Візняк зазначив, що у разі ухвалення позитивного рішення по перезахованню праху національних героїв, держава повинна надати відповідні гарантії безпеки, щоб вберегти прах від знущання. "Ми ж знаємо, що відбувається багато випадків підриву пам'ятників або інших актів вандалізму, тому влада повинна надати достатні гарантії безпеки і поставити в цьому питанні крапку", - наголосив він.
За словами Візняка, представники УНП готові почати збір підписів і коштів для проведення перезаховання праху Бандери в Україні.
Нагадаємо, в серпні низка зарубіжних об'єднань українців, перш за все канадських, звернулися до президента Віктора Ющенка з проханням присвоїти посмертне звання Героя України керівникові Організації українських націоналістів Бандері. Представники різних політичних сил сходяться у думці, що глава держави може підтримати це рішення, але розходяться в трактуваннях його наслідків для країни.
У п'ятницю Ліга українців Канади повідомила, що направила на адресу президента України відкритий лист з проханням привласнити посмертне звання Героя України Бандері. Цей документ підписали, зокрема, Ліга українців Канади, Ліга українок Канади, Союз української молоді Канади і Товариство колишніх воїнів УПА (Українській повстанській армії) в Канаді.

Довідка: Степан Бандера
Степан Бандера народився 1 січня 1909 року в селі Старий Угринів Калуського повіту (наразі Івано-Франківська область) в родині священика. Був убитий агентом КДБ Богданом Сташинським в Мюнхені (Німеччина) 15 жовтня 1959 року.
Перший пам'ятник Бандері, встановлений в Старому Угринові 14 жовтня 1990 року, був зруйнований вибухом 30 грудня 1990 року. 30 червня 1991 року на тому ж місці встановили другий пам'ятник, який також підірвали 10 липня 1991 року.
У серпні 1992 року в Старому Угринові встановили бронзовий пам'ятник Бандері.
Співробітники СБУ в Івано-Франківській області в результаті пошуків вандалів, які двічі підірвали пам'ятник, з'ясували, що злочинці були військовими із спецпідрозділу, що знаходився в безпосередньому підпорядкуванні Генерального штабу Міністерства оборони СРСР.
В позаминулому році депутати Івано-Франківської обласної ради оголосили 2008 рік в Прикарпатті роком Степана Бандери. Серед іншого у рішенні ради наголошується, що "з метою увічнення пам'яті видатного діяча 20 століття, популяризації його спадщини і у зв'язку зі 100-річним ювілеєм, який святкуватиметься 1 січня 2009 року, обласна рада проголошує в Івано-Франківській області 2008 рік Роком Степана Бандери".

Джерело: http://newsru.ua







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
08:49
09-Квіт-2024
Жовтнева: в одному з сіл Чернігівщини залишили комуністичну назву вулиці
До 27 квітня цього року завершується другий етап очищення публічного простору від сим
19:19
08-Квіт-2024
Який смартфон придбати у 2024 році?

Сучасний ринок смартфонів пропонує величезну кількість різноманітних моделей, здат

17:23
08-Квіт-2024
На росії вигорів ракетний корабель «сєрпухов» ― деталі пошкоджень
7 квітня 2024 року на території військово-морської бази ворога у місті балтійськ калі
21:38
07-Квіт-2024
Заява НРУ щодо підняття акцизних ставок на пальне
ЗАЯВА
Політичної партії “Народний Рух України”
щодо
Усі новини