реклама партнерів:
Головна » На Чернігівщині проведено акцію "Не дамо згасити свічу пам'яті". Фото. Відео

На Чернігівщині проведено акцію "Не дамо згасити свічу пам'яті". Фото. Відео


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
27 червня 2010 року на Чернігівщині, в рамках проведення міжнародної кампанії «Не дамо згасити свічу пам’яті!», відбулися заходи присвячені поминанню жертв Голодомору 1932-1933 років.
Цього дня у всіх храмах Чернігівської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату відбулися поминальні богослужіння за упокоєння жертв Голодомору.
У кафедральному соборі святої великомучениці Катерини заупокійну літію очолив єпископ Чернігівський і Ніжинський Іларіон.
Перед початком молитви єпископ Іларіон звернувся до присутніх:
«Сьогодні ми зібралися у цьому храмі святої великомучениці Катерини, щоб помолитися за упокоєння душ всіх в Україні голодом заморених, всіх, хто загинув від геноциду… Кампанія «Не дамо згасити свічу пам’яті» є міжнародною, оскільки по всьому світі українці намагаються не забути цю жахливу сторінку нашої історії. І ми з вами, улюблені у Христі, будемо пам’ятати, не будемо забувати Голодомор 1932-33 рр., щоб в майбутньому ніколи ми не допустили подібного жахливого явища… Помолимось за душі невинно убієнних людей і запалимо свічу пам’яті за тих, хто був в Україні голодом заморений».
У храмі також молились представники громадських організацій, зокрема Чернігівського обласного відділення Всеукраїнського об’єднання ветеранів, Чернігівської обласної організації Української народної партії, Чернігівської міської молодіжної організації «Українська народна молодь» та ін.

Олександр Майшев, голова Чернігівського міського осередку громадської організації «Українська народна молодь»:
«…факти, які свідчать про те, що Голодомор 1932-33 рр. був геноцидом Українського народу, змушують нас не мовчати, не приховувати це, а пам’ятати цю жахливу сторінку в житті нашого народу… У світі також будуть проводитись круглі столи, різноманітні громадські акції та ін… Також громадські організації, зокрема Чернігівська міська молодіжна організація «Українська народна молодь», планують з вересня проводити по школах тематичні заходи присвячені вивченню подій 1932-33 рр. для того, щоб свічка пам’яті про Голодомор не згасала…».

Надія Галковська, депутат Чернігівської районної ради, голова Чернігівського міського товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка:
«…це акція, яка нагадує нам, що у ніякому разі ми не можемо забути тих страшних подій 1932-33 рр., коли від голодомору загинули тисячі і тисячі наших співвітчизників-українців. Нам не треба забувати, що це був не просто голод, а це був геноцид…. І ми молимось Богу, щоб Він врятував нас від цієї страшної події, щоб вона ніколи не повторилася, а ще ми бажаємо і просимо у Бога миру, радості, благодаті, єднання і процвітання нашої України».

Ініціаторами проведення кампанії в області виступили Український інститут національної пам’яті та Чернігівська єпархія Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Нагадаємо, що 19 червня у столичному Меморіалі пам’яті жертв голодоморів в Україні стартувала міжнародна кампанія «Не дамо згасити свічу пам’яті!». Того дня Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет очолив панахиду за упокоєння жертв Голодомору 1932-33 рр. А після молитви свічки пам’яті поїхали у міста України та по всьому світу.
Метою цієї акції є вшанування пам’яті мільйонів жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні, зокрема й мешканців Чернігівщини, недопущення замовчування справжніх причин, наслідків та самого факту організації геноциду Українського народу.
У кожній країні, яка підтримала кампанію, а це: Австралія, Аргентина, Бельгія, Бразилія, Велика Британія, Вірменія, Греція, Грузія, Естонія, Іспанія, Італія, Казахстан, Канада, Латвія, Литва, Молдова, Німеччина, Норвегія, Парагвай, Польща, Португалія, Російська Федерація, Румунія, Сербія, Словаччина, США, Угорщина, Узбекистан, Франція, Хорватія, Чехія, Швейцарія — участь у молитві візьмуть представники різних релігій та конфесій, політики, представники влади та української діаспори. Свіча пам’яті також побуває у резиденціях Європарламенту та Організації об’єднаних націй.

Джерело: Прес-служба Чернігівської єпархії.
Фото: Олександр Майшев, "Європейська Україна".

ДОВІДКА. У кафедральному соборі святої великомучениці Катерини Української православної церкви Київського Патріархату зберігається освячена свіча пам’яті з написом на чорній стрічці «Голодомор 32-33. Чернігівщина пам’ятає». 19 червня 2010 р. її вручили чернігівській делегації, яка взяла участь у старті міжнародної компанії «Не дамо згасити свічу пам’яті!», в Національному музеї «Меморіал пам’яті жертв голодоморів в Україні» (Київ). 27 листопада цього року чернігівська делегація під час вшанування Дня пам’яті жертв голодоморів у Києві привезе цю свічу пам’яті до Національного музею «Меморіал пам’яті жертв голодоморів в Україні».







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
Усі новини