реклама партнерів:
Головна » НУНС готується до революції

НУНС готується до революції


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Голова Секретаріату президента Віра Ульянченко заявила, що їй відомо про ініціативу кількох депутатів фракції "Наша Україна-Народна самооборона" зняти з посади лідера фракції Миколу Мартиненка і повернути на цю посаду В'ячеслава Кириленка, пише "КоммерсантЪ-Украина".
Нардеп-"нунсівець" Ярослав Кендзьор повідомив не тільки про готовність фракції до кадрових перестановок, а й до виходу НУ-НС з коаліції. При цьому в НУ-НС вважають, що уряду Юлії Тимошенко кадрові перестановки у фракції не страшні.
Народні депутати НУ-НС 21 жовтня відновили збирання підписів за відставку Мартиненка. Щоправда, інформацію про існування підписного листа відкрито підтвердили лише декілька народних депутатів.
"Я особисто сьогодні (22 жовтня) поставив свій підпис, - заявив Володимир В'язівський. - Зараз керівництво наший фракції висловлює позицію, яку більшість не підтримує. Саме у цьому контексті буде справедливо переобрати керівництво на те, яке б формально відповідало настрою в самій фракції".
У Секретаріаті президента не приховують, що їм відомо про намір депутатів. "Сьогодні дійсно активізувалася робота у даному напрямі, і цілком ймовірно, що рішення про обрання В'ячеслава Кириленка буде ухвалене", - сказала глава СП Віра Ульянченко.
За словами співрозмовників "Ъ", рішення про зняття Мартиненка з посади голови фракції і призначення В'ячеслава Кириленка може бути ухвалене або вже сьогодні, або наступного тижня. Проте передбачати цю подію "нашоукраїнці" не захотіли. Винятком став народний депутат Ярослав Кендзьор.
"Почекайте до п'ятниці, - сказав він.- Думаю, завтра буде цікавий початок дня, і може бути виправлена та прикра помилка, яка була допущена 20 місяців тому (призначення уряду Юлії Тимошенко. - ред.)".
Кендзьор також повідомив, що прихильники В'ячеслава Кириленка мають намір відправити у відставку заступника голови фракції НУ-НС, лідера Народного Руху Бориса Тарасюка.
За інформацією видання, ініціаторами відставки Мартиненка виступили депутатські групи "За Україну!" і "Єдиний центр". Один із депутатів фракції НУ-НС, який побажав залишитися неназваним, додав, що підтримати Кириленка вже висловили готовність депутати Української народної партії і частина депутатів від Руху. Проти виступають представники громадського руху "Народна самооборона".
Однак у самому "Єдиному центрі" заява голови Секретаріату президента викликала обурення. Ігор Кріль причетність своєї групи до спроб змінити керівника фракції прямо не спростував, але твердження Ульянченко назвав "безпідставним".
Народний депутат зазначив, що будь-які рішення щодо зміни керівництва фракції можуть бути ухвалені лише в установленому порядку, легітимно та відкрито. Однак це – винятково внутрішня справа НУ-НС. "Тому різного роду некомпетентні заяви з Банкової можна розцінювати як неприхований тиск на народних депутатів, що категорично неприйнятно", - підкреслив Кріль.
Думки народних депутатів щодо наслідків, до яких може призвести зміна керівництва НУ-НС, розділилися. "Ті, хто задумав цей сценарій, напевно хочуть вивести фракцію НУ-НС із коаліції", - вважає заступник голови фракції НУ-НС Тарас Стецьків.
Водночас Андрій Парубій запевняє, що у разі зміни керівництва фракції "істотних змін" у Раді не відбудеться. "Згідно з Конституцією, розвал коаліції не означає автоматичної відставки уряду. Це може відбутися або за рішенням Верховної Ради, або якщо буде сформовано нову більшість", - сказав Парубій.
Вчора депутат від НУ-НС Роман Зварич заявив в ефірі "5 каналу", що Секретаріат президента намагається змінити керівництво фракції НУ-НС у парламенті, "Українська правда".
"Керує спробами (зміни керівництва фракції) Секретаріат президента. Такі намагання вже тривалий час відбуваються. Дуже голосно було чути чутки про те, що зібрані якісь підписи, але чомусь про це ніхто не сказав в ефірі", - зазначив депутат.
"Я не буду говорити про всі юридичні нюанси цього питання, оскільки я глибоко переконаний, що ті, хто організовує цей процес, готові напоротися на всілякі юридичні дурниці, що зведе нанівець їхню спробу", - вважає Зварич.
"Але якщо я про це почну говорити, то вони почнуть виправляти свої помилки, а я знаю, що вони будуть робити помилки", - сказав він. Зварич також засвідчив, що підписи за зміну керівництва фракції збираються і "вони збираються у Секретаріаті президента".

Підписи для зняття Мартиненка вже зібрані
Як заявили джерела "Української правди" у НУ-НС, фракція зібрала підписи більшості членів для зміни керівництва.
Лідер групи "За Україну" В'ячеслав Кириленко також заявив журналістам, що більшість у фракції готова до зміни керівництва. За його словами, ця ідея не нова, вона визрівала майже 7 місяців.
"Група "За Україну" і так повинна мати можливість висловлювати свою думку і відстоювати інтереси громадян у багатьох випадках достатньо ефективно. Але є бажання більшої, ніж група, частини повернути фракції фракційну позицію", - говорить він.
Кириленко не сказав, скільки підписів зібрано за зміну керівника фракції Миколи Мартиненка, лише запевнивши, що їх достатньо, щоб провести заміну. Кириленко не відповів на запитання, коли рішення буде оголошене офіційно. На запитання, хто був ініціатором зміни керівництва фракції, Кириленко відповів: "Ініціатива точно виходила не від мене".
Як відомо, лідером фракції НУ-НС у Верховній Раді є Микола Мартиненко. Він очолив фракцію 16 січня - після того, як В'ячеслав Кириленко подав у відставку на знак протесту проти рішення 37 з 72 депутатів фракції НУ-НС підписати коаліційну угоду з БЮТ і блоком Литвина.

Джерело: http://newsru.ua/





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини