реклама партнерів:
Головна » НУНС на роздоріжжі: від Ющенка пішли, до Тимошенко не дійшли

НУНС на роздоріжжі: від Ющенка пішли, до Тимошенко не дійшли


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Фракція блоку «Наша Україна – Народна самооборона» готова підтримати кандидата на президента від демократичних сил із найбільшим рейтингом.
Про це йдеться в заяві, ухваленій радою блоку. На думку експертів, найбільше шансів стати таким кандидатом має Юлія Тимошенко. Таким чином, виходить, що впродовж двох років НУНС зробив дрейф від Віктора Ющенка до його головного опонента – Юлії Тимошенко.
Політрада блоку «Наша Україна – Народна самооборона» закликає «всі демократичні сили виступити на президентських виборах 2010 року єдиною командою та з єдиним кандидатом». Критерієм для визначення такого кандидата має бути «єдиний і об’єктивний фактор – найвищий рівень підтримки в суспільстві на початок виборчої кампанії».
У НУНСі кажуть, що зараз в Україні склалася загрозлива ситуація, бо «Партія регіонів та її кандидат Віктор Янукович блокують роботу Верховної Ради». У відповідь Партія регіонів заявила, що фракція НУНС хоче домовитися з Тимошенко, але тим самим зробить їй ведмежу послугу. У поширеній прес-службою Партії регіонів заяві йдеться про те, що таким чином збанкрутілі політики-нашоукраїнці намагаються забезпечити собі політичне майбутнє.

Із кандидатом ще не визначилися
Раніше депутат-нашоукраїнець Олександр Третьяков говорив, що фракція НУНС передала Юлії Тимошенко документ про співпрацю на час виборів та після них. Проте його колега по фракції лідер Української республіканської партії «Собор» Анатолій Матвієнко каже, що кандидат може бути інший, зокрема, не можна виключати і Віктора Ющенка.
«Більше того, я закликаю Віктора Ющенка бути активнішим і працювати на об’єднання національно-демократичних сил, – заявив Матвієнко. – І критикую його за те, що він цього не робить».
Поки що на користь Юлії Тимошенко однозначно висловився лідер «Народної самооборони», міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. Проте депутат Тарас Стецьків, який належить до «Народної самооборони», наголошує, що слова про найвищий рейтинг єдиного кандидата наразі не означають беззастережної підтримки Юлії Тимошенко. Що ж до заяви Юрія Луценка, то «він зайняв персональну позицію – трохи прискорено, але, можливо, як міністр діючого уряду він мав на це підстави, – прокоментував ситуацію Тарас Стецьків. – А позиція фракції виявиться через деякий час».

НУНС-Ющенко: від підтримки до розчарування
На дострокових виборах 2007 року блок «Наша Україна – Народна самооборона» позиціонував себе як політична сила, що підтримує Віктора Ющенка, який також декларував свою підтримку НУНС. Проте зараз на підтримку Президента виступає лише депутатська група «За Україну», що має меншість у фракції.
Більшість депутатів-нашоукраїнців підтримали Юлію Тимошенко після розвалу коаліції НУНС-БЮТ. Невдовзі більшість членів фракції НУНС (з перевагою в один голос) виступили за коаліцію БЮТ-НУНС-Блок Литвина. Натомість Віктор Ющенко та його прихильники виступали за перевибори.
Зміну своєї позиції депутати-нашоукраїнці пояснюють тим, що так само розчарувалися в Ющенку, як і його виборці. «Він не реалізував тих грандіозних очікувань, які покладали на нього учасники Помаранчевої революції, – каже про Президента депутат-нашоукраїнець Тарас Стецьків. – Тому йде пошук іншої кандидатури. Бо на іншому боці стоїть Віктор Янукович із проросійською орієнтацією».

НУНС – кузня кандидатів на Президента
Політолог Володимир Фесенко зазначає, що не можна назвати єдиної причини того, чому Віктор Ющенко втратив вплив на фракцію.
«Не можна пояснити все просто зрадою людей, які спочатку ставили на Ющенка, а зараз перейшли на бік іншого фаворита. Взагалі, політики, які називають себе демократами, найбільш схильні до розколів прояву амбіцій тощо», – зауважує політолог.
Зараз фракція НУНС стала рекордсменом за кількістю кандидатів на Президента. Про свої наміри балотуватися на посаду глави держави вже заявили нашоукраїнці Арсеній Яценюк, Анатолій Гриценко, Юрій Костенко, Борис Тарасюк...
І самі нашоукраїнці, і політологи впевнені в одному: якщо на минулих виборах національно-демократичні сили зуміли згуртуватися довкола єдиного кандидата в президенти, то тепер кандидатів, що претендуватимуть на так званий помаранчевий електорат буде декілька і вони запекло конкуруватимуть між собою. Принаймні, у першому турі.

Дмитро Шурхало.
Джерело: "Радіо Свобода".





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини