реклама партнерів:
Головна » Південна Осетія: Термін ультиматуму Джиоєвої чинній владі закінчився

Південна Осетія: Термін ультиматуму Джиоєвої чинній владі закінчився


Коментарі: 6 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
У самопроголошеній республіці Південна Осетія (ПО) закінчився термін ультиматуму, який відвела чинній владі Алла Джиоєва, яка виграла вибори президента, але програла їх у Верховному суді.
До 16.00 за київським часом Джиоєва зажадала визнати її перемогу на виборах, інакше вона погрожувала зняти з себе відповідальність за дії своїх прихильників. Вони вже кілька днів перебувають на цхінвальських вулицях. Урядові будівлі від них охороняє ЗМОП, підкріплений бронетехнікою.
Чинний голова самопроголошеної республіки Едуард Кокойти перед цим заявив, що жодних ультиматумів не приймає. З настанням заявленої години ніяких коментарів владні структури не дають - ситуація стає патовою.
На цьому тлі стало відомо, що в Будинку уряду ПО почалася зустріч Джиоєвої з московським високопосадовцем. Начальник управління президента РФ з міжрегіональних і культурних зв'язках з зарубіжними країнами Сергій Винокуров прибув до Цхінвалі напередодні.
Як повідомляє ИТАР-ТАСС, група журналістів чекає виходу учасників зустрічі, щоб узяти в них інтерв'ю. Скільки триватиме бесіда, невідомо. Підсумків зустрічі в досить спокійній обстановці чекають на площі біля Будинку уряду також і прихильники Джиоєвої.
У свою чергу Комітет держбезпеки Південної Осетії заявив, що володіє інформацією, згідно з якою є всі підстави припускати, що ситуація в республіці може вийти з-під контролю, заявив голова КДБ Борис Аттоєв.
"У масах є люди, які можуть провокувати силові сутички. Є дані, що мітингувальників постійно провокують на протиправні дії", - сказав Аттоєв, передає "Интерфакс". Він зазначив, що КДБ виконує завдання з безпеки суворо в рамках закону. Аттоєв закликав всіх не піддаватися на провокації.
"Від "гарячих голів" звучать заклики захопити будівлю уряду", - зазначив він. Але, за його словами, ніхто цього не дозволить.
"Всі повинні підкорятися закону, закликаємо всі сторони діяти тільки в рамках закону", - сказав Аттоєв.

Нагадаємо, Верховний суд Південної Осетії 29 листопада визнав результати виборів президента, на яких, згідно з останніми опублікованими даними, лідирувала Джиоєва, недійсними через порушення. Приблизно рівну з нею кількість голосів набрав кандидат у президенти Анатолій Бібілов. Повторні вибори призначені на 25 березня 2012 року. Джиоєва за рішенням суду в них брати участь не зможе.
Вона не погодилася з рішенням Верховного суду і призначенням нових виборів і оголосила себе президентом Південної Осетії. Генпрокуратура республіки угледіла в діях Джиоєвої сценарій "кольорової революції" і пообіцяла вжити заходів.

Джерело: http://www.newsru.ua

Близько тисячі прихильників опозиційного екс-кандидата в президенти Південної Осетії Алли Джіоєвої мають намір цілодобово мітингувати на центральній площі Цхінвалі перед будівлею уряду.
На площі з'явилися три великі намети й польова кухня. Учасники акції протесту розвели вогонь у бочках і гріються біля них.
На місці проведення мітингу зведена сцена, з якої виступають представники опозиції.
Будівля уряду оточена міліцією.

Опозиційний екс-кандидат в президенти Південної Осетії Алла Джиоєва заявила, що має намір обговорити свої подальші дії з членами створеної нею держради, так як влада не відреагувала на умови пред'явленого ними ультиматуму.
Вона нагадала, що сьогодні направила на адресу чинного Президента Південної Осетії Едуарда Кокойти, спікера республіканського парламенту і голови Верховного суду звернення, в якому в ультимативній формі зажадала до 16:00 за київським часом скасувати "незаконне рішення суду про визнання недійсними підсумків виборів", а також скасувати рішення парламенту про призначення нової дати виборів. Джиоєва також вимагає опублікувати підсумковий протокол другого туру виборів.
Після 16:00 за київським часом вона повідомила, що поки не змогла досягти домовленості з владою щодо ситуації в Республіці і переговори продовжаться 2 грудня.
За її словами, "російський чиновник сьогодні має намір покинути Республіку та донести до керівництва Росії інформацію, про сформовану ситуацію в Південній Осетії".
Тим часом, мітинг в центрі Цхінвалі триває. Близько 200 чоловік продовжують знаходиться на площі. Протестуючі встановили спеціальні металеві жбани, ідентичні жбани, які використовували представники української опозиції, стоячи на майдані Незалежності в Києві під час "помаранчевої революції" в кінці 2004 р. Прихильники Джіоєвой розпалюють в них багаття, збираються навколо них і гріються. Довірена особа Джіоєвой Анатолій Баранкевич надихає присутніх південноосетинськими патріотичними піснями з мобільного телефону, підносячи його до мікрофона.
У свою чергу співробітники правоохоронних органів, що стоять в оточенні навколо будівлі уряду республіки, не звертають уваги на вигуки і гасла, що лунають зі сцени, і поводяться спокійно, насильства до протестуючих не застосовують, не протидіють проведенню мітингу.
Мітингувальники заявляють, що мають намір стояти до тих пір, поки не будуть прийняті їхні умови.
Незважаючи на те, що робочий день вже закінчено, керівники міністерств і відомств знаходяться на робочих місцях.
Напередодні Джиоєва на зустрічі з чинним Президентом республіки Едуардом Кокойти зажадала відмінити неправове, на її думку, рішення Верховного суду про недійсність президентських виборів. Також опозиція наполягає на публікації підсумків другого туру голосування. За словами Джіоєвой, вона зустрічалася з головою Центральної виборчої комісії республіки Белою Плієвою, яка передала їй підсумковий протокол другого туру виборів. Цей документ підтверджує, що Джиоєва обігнала свого опонента - голову МНС Анатолія Бібілова на 16 процентних пунктів.
Повторні вибори в Південній Осетії призначені на 25 березня 2012 р. При цьому, згідно з судовим рішенням, Джиоєва не зможе взяти участь у нових виборах.
Пізно ввечері 30 листопада представник адміністрації Президента РФ прибув до Південної Осетії з неофіційним візитом і провів у закритому режимі переговори з опозиційним кандидатом. Після завершення першого етапу переговорів Джіоєва вийшла до своїх прихильників, які зібралися на мітинг біля будівлі уряду, і повідомила їм про початок конструктивного діалогу з представником адміністрації російського Президента. Вона закликала мітингувальників розійтися, оскільки, за її словами, не можна "не довіряти представнику країни, яка врятувала нас в серпні 2008 р.". Вона також повідомила своїм прихильникам, що влада надала їм гарантії, що нікого з учасників проведеної напередодні акції не будуть переслідувати, після чого мітингувальники розійшлися по домівках.
Раніше сьогодні повідомлялося, що Джиоєва поклала відповідальність за розвиток подальших подій в республіці на владу і особисто на чинного Президента Едуарда Кокойти.

Джерело: http://www.rbc.ua/






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
08:49
09-Квіт-2024
Жовтнева: в одному з сіл Чернігівщини залишили комуністичну назву вулиці
До 27 квітня цього року завершується другий етап очищення публічного простору від сим
Усі новини