реклама партнерів:
Головна » Представник самооборони: "Ми радше авангард революції, ніж народна міліція"

Представник самооборони: "Ми радше авангард революції, ніж народна міліція"


Коментарі: 0 СОЦІУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Партія регіонів закидає самообороні Майдану розбудову незаконних воєнізованих формувань. Натомість експерти, з якими поспілкувалась DW, вважають, що самоорганізація громадян може піти на користь суспільству й державі.
Партія регіонів вимагає від генеральної прокуратури України дати правову оцінку діям лідерів опозиції, які почали створення "воєнізованих формувань". Згідно з прес-релізом, який розповсюдила партійна прес-служба, такою є реакція регіоналів на намір штабу національного спротиву поширити досвід загонів самооборони Майдану на територію всієї України. При цьому в Партії регіонів нагадують про кримінальну відповідальність за створення озброєних угрупувань та сподіваються, що "міжнародна громадськість також дасть свою оцінку даним ініціативам опозиції".
Проте, координатор самооборони Майдану, депутат парламенту від "Батьківщини" Андрій Парубій спростував, що самообороною керує політична опозиція. "Самооборона Майдану є позапартійною структурою, яка координує свою діяльність зі штабом національного спротиву. Самооборона була створена 30 листопада 2013 року на Михайлівській площі як ініціатива самого Майдану, а не окремих політичних партій", - заявив Парубій на своїй сторінці в Facebook.

Революційна армія
Керівник комендатури самооборони Майдану Андрій Левус в інтерв'ю DW, у свою чергу, теж заперечив, що йдеться про створення збройних чи воєнізованих формувань. За його словами, самооборона Майдану захищатиме громадян і забезпечувати їхнє право на мирні збори та протести "в мирний, але рішучий" спосіб. "Ми не є замінником правоохоронних органів і часто виступаємо не охоронцями, а організаторами акцій протесту. Основна функція самооборони є спротив і мирна сила. Ми радше авангард революції, революційна армія, ніж народна міліція", - зазначив Левус.
За його словами, вся структура самооборони є наслідком самоорганізації українців, яка "довела свою ефективність на київському Майдані". Розбудова регіональних загонів, за словами Левуса, є не ініціативою центру, а реакцією на процеси на місцях, де стихійно стали виникати самооборонні структури. "Час танців і флешмобів минув, люди зрозуміли, що змусити владу до поступок можна тільки мирною силою. Наше надзавдання - підготувати сто тисяч бійців по всій державі, здатних забезпечити мирний демонтаж узурпованої влади", - зазначив керівник комендатури самооборони Майдану.
Він назвав чотири принципи, обов'язкові для всіх бійців самооборони: захист єдності та незалежності України, захист європейського вибору України, захист прав і свобод українців та протидія експансії Росії. Левус сказав, що всі бійці є добровольцями та волонтерами і не отримують жодної платні, окрім відшкодування за проїзд до Києва. Під час їхнього перебування на Майдані всі вони безплатно харчуються, отримують медичну допомогу, індивідуальні засоби захисту та спальні місця. "Ми намагаємося взагалі не мати справи з фінансами і просимо всіх, хто хоче нам допомогти, самостійно купувати все, що нам необхідно", - зазначив Левус.

Корисна самоорганізація
Олексій Баганець, адвокат і колишній заступник генерального прокурора України, який має 32-річйни досвід роботи в органах прокуратури, в інтерв'ю DW нагадав, що останніми часом в державі почастішали масові підпалення автомобілів та напади хуліганських угрупувань на мирних маніфестантів в областях. На думку адвоката, створення народних дружин для охорони громадського порядку за таких обставин є законним та необхідним. "В конституції записано, що головним надбанням держави є здоров'я, життя, честь та гідність людини. Якщо загони забезпечуватимуть ці права, то це буде тільки на користь і державі, і суспільству", - сказав Баганець.
Своєю чергою, київський політолог Сергій Таран, відповідаючи на запитання DW, зауважив, що створення загонів самооборони по всій Україні є відповіддю українців на нездатність правоохоронних органів забезпечити громадський порядок. А також проявом горизонтальної самоорганізації громадян, що є продовженням тих процесів, які відбуваються на Майдані Незалежності в Києві. "Найбільша небезпека для нинішньої влади - це люди, які побували на Майдані і тепер починають об'єднуватися в місцеві структури та ефективно діяти на місцях", - вважає Таран. На його думку, це спонукає владу до більших поступок опозиції і може стати запорукою мирного врегулювання політичної кризи в Україні.

Джерело: Німецька хвиля, http://www.dw.de/





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини