реклама партнерів:
Головна » Президентські вибори. ЦВК ухвалила рішення скоротити бюджет виборів

Президентські вибори. ЦВК ухвалила рішення скоротити бюджет виборів


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Центральна виборча комісія ухвалила рішення скоротити бюджет виборів президента на півмільярда - з 1,74 до 1,27 млрд грн.
Про це повідомила заступник голови Центрвиборчкому Жанна Усенко-Чорна, пише сьогодні газета "Дело".
Рішення скоротити витрати викликано схваленням нового закону про вибори президента, який скоротив термін виборчої кампанії до трьох місяців. Як пояснила представник Центрвиборчкому, скорочення виборчих перегонів на один місяць істотно заощадить кошти, оскільки близько 80% витрат на вибори припадають на виплату заробітної плати співробітникам виборчих комісій.
Варто зазначити, що до проведення засідання ЦВК щодо бюджету (16 вересня) Центрвиборчком планував скоротити витрати до 1,17 млрд грн. Проте після обговорення цифру збільшили до 1,27 млрд грн. У липні повідомлялося про необхідні 1,744 млрд грн для ЦВК на проведення президентських виборів.
У бюджеті на 2009 рік на президентські вибори передбачено лише 712 млн грн. У ЦВК із цього приводу не переживають і впевнені, що у фінансуванні зацікавлені всі політичні сили, тому парламент разом із Кабінетом міністрів схвалять рішення щодо надання додаткових коштів.
"Якщо проект держбюджету-2010 не буде схвалено, ми попросимо парламент схвалити окремий закон, де буде закладено належне фінансування діяльності ЦВК", - заявив у п'ятницю заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера.
Разом із затвердженням бюджету минулого тижня Центрвиборчком отримав уточнені персональні дані Реєстру виборців, згідно з якими кількість громадян України, які мають право голосу, становить 36,582 млн людей.
З них 390 тисяч нині перебувають за кордоном. Цікаво, що на дострокових виборах 2007 року кількість українських виборців була на півмільйона меншою - 37,185 млн осіб. Як повідомили у ЦВК, оновлені дані Реєстру буде передано політичним силам.
Чотири парламентські фракції - Партія регіонів, БЮТ, Блок Литвина і комуністи - минулого тижня звернулися до комісії з проханням надати копії бази даних.
Використовуючи отримані ЦВК свіжі дані щодо кількості виборців, а також заплановану суму витрат на президентські вибори, можна підрахувати, що обрання нового президента у 2010 році обійдеться кожному українцеві приблизно у 36 грн.
На виборах 2007 року ця сума становила приблизно 10 грн на одного виборця. Зростання витрат може пояснюватися збільшенням зарплати членів виборчкомів. Таке рішення влітку схвалив Кабмін. Разом із тим у ЦВК знайшли і на чому заощадити - урни для голосування на президентських виборах використовуватимуть старі, з минулих виборів.
За словами Усенко-Чорної, невелика кількість може бути виготовлена лише для резерву. Також вона повідомила, що, як і в минулі роки, закупівлю паперу для друку бюлетенів ЦВК здійснюватиме без проведення тендеру. За її словами, постачальником паперу для друку бюлетенів, як і на попередніх виборах, імовірно, виступить концерн Arjo Wiggins. Головний офіс цієї компанії, яка об'єднує 28 фабрик у світі, розташовано у Франції.
На своєму засіданні в минулу п'ятницю Центрвиборчком також схвалив перелік з 225 територіальних виборчих округів у всіх областях України, Криму, Києві і Севастополі.
Як зазначив заступник голови Центральної виборчої комісії Магера, визначення округів проходило за новим принципом: виходячи з кількості виборців, а не виборчих дільниць, як було раніше. В результаті відбулися зміни кількості округів по більшості областей. Найбільша кількість округів створена в Донецькій (22 проти 17 в 2007 році), Дніпропетровській (17 проти 12 в 2007 році), Харківській (17 проти 11 в 2007 році), Луганській (12 проти 10 в 2007 році) і Львівській (12 проти 14 в 2007 році) областях.
Більше грошей буде витрачено не тільки на самі вибори, а й на агітацію. Виборча президентська кампанія буде найдорожчою в історії України, порівняно як і з минулими президентськими виборами у 2004 році, так і з минулими парламентськими у 2007-му.
За попередніми підрахунками експертів виборчих штабів, витрати спонсорів кандидатів становитимуть мінімум 1 мільярд доларів. Тим часом, ще до початку офіційної виборчої кампанії на політичну рекламу вже витратили близько 50 млн грн.
Виборча кампанія почнеться трохи менше, ніж через місяць - 19 жовтня. Якби новий закон про вибори президента, схвалений в основному спільними зусиллями нардепів від БЮТ і ПР не набув чинності, кампанія б уже 2 дні як почалася.
Але 10 вересня закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про вибори президента України" за підписом голови Верховної Ради України Володимира Литвина набув чинності. Не зважаючи на президентське вето, дві конкуруючі фракції вкотре показали своє уміння працювати консолідовано і подолали рішення глави держави.

За матеріалами: http://newsru.ua





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини