реклама партнерів:
Головна » Рівненщина: самовільні забудовники псують архітектуру

Рівненщина: самовільні забудовники псують архітектуру


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Городянам тісно. Не тільки у столиці. Свідчення того – будівництва підземних торгових центрів на кшталт столичного «Глобуса» у багатьох обласних центрах і війни місцевих депутатів та підприємців з депутатами – за землю. Рівненщина не виняток.
Влада волає про нестачу площ для будівництва, тим часом підприємці інтенсивно будуються і судяться зі владою та один з одним. Чого тільки бракує – це соціального житла. І тут у вигідному становищі опинилися власники квартир на перших поверхах житлових будинків. Але з ними у місцевої влади теж війна.

Земля – власна, проблеми – комунальні
У вікна Рівненського колегіуму зазирає цегляна стіна самобуду – торгового центру, яку спорудив без дозволу власник звичайного житлового будинку. На самісінькому березі річки Устя, котра за останні роки перетворилася на калюжу, триває масштабне будівництво бетонно-монолітного невідомо чого, адже документів на нього немає, хоча це і земля власника. Підприємець Олег Савчук каже, що будує на своїй землі і за свої гроші: «Я узаконю – немає значення, через суд чи ні. Я нічого тут кримінального не роблю. Я вам по місту купу об’єктів покажу, де самовільне будівництво…»
У центрі Рівного на вулиці Петлюри інший підприємець, нехтуючи технікою безпеки й містобудівними планами, шкодить комунікації рівнянам-старожилам, і нині в них уперше за півстоліття відсутня каналізація. У центрі Рівного на вулиці Міцкевича будинок «виліз» на тротуар – так захотів його власник, родина якого розрослася – тож стало тіснувато. До перших і навіть других поверхів багатоповерхівок усе частіше «доростають» цілі квартири.
Самобуди зводять не лише на чужій землі. Саме тому вручити приписи власникам буває складно – вони просто не пускають представників виконавчих служб на свою територію.

Закони? То для сусідів…
Не ліпший стан речей у Дубні. У самісінькому центрі старовинного міста через суперечку сусідів-підприємців суд виніс рішення зупинити дозволене міськрадою будівництво нового офісного центру на землі власника. Паралельно загальмувалися дуже обнадійливі археологічні розкопки. Тисячолітній культурний шар ризикує лишитися невивченим через високу ймовірність зсувів.
Проект пройшов громадське обговорення і сподобався городянам. Однак конкурент забудовниці пані Петрович – підприємець Юрій Коханець – виграв суд проти неї. Тож зараз демонструє землякам нещодавно узаконену самовільно добудовану стіну магазину, яку мала б закрити новобудова. Узаконити неестетичну стіну було просто – сплативши штраф менше тисячі гривень, розповідає він. Водночас саме цей підприємець добудував до стіни багатоквартирного будинку без усіляких дозволів… ще одну квартиру. Пояснює – сім’я велика, дітям потрібне житло:
«Якби в місті Дубно ніхто нічого не робив, то і я б не взявся. Але ж по тротуарах ніде не можна пройти – повиставляли двері. То усюди можна, а мені не можна?»

Хто насмілиться знести самобуд
Влада майже не має важелів впливу на тих, хто самоправно змінює обличчя міст. Невеликий самобуд нині можна узаконити, заплативши 170 гривень штрафу. Так говорить «Тимчасовий порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом приватних житлових будинків садибного типу», котрий діятиме до наступного року. Інколи у квартирі на першому поверсі або в кіоску з металоконструкцій суди бачать саме отой «будинок садибного типу». Як і під видозміненими й розширеними магазинами й офісами. Однак і міський голова Дубна Леонід Дудко, і міський голова Рівного Володимир Хомко запевняють: або власники будівель виконають приписи про їхнє знесення, або будуть покарані.
«Зараз зафіксовані ці шість самобудів, усім виписані приписи, є процедура, як з цим боротися, – розповідає Володимир Хомко. – Коли вийде термін припису, матеріали будуть підготовлені в суд. Не допоможе – буде апеляційний суд, вищий господарський…Це займе багато часу, буде задіяно багато людей, але рано чи пізно ми доб’ємося, що ці самобуди буде знищено». Однак поки що жоден самобуд ні в Рівному, ні в Дубні не знесли.

Валентина Одарченко
Джерело: "Радіо Свобода"





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини