реклама партнерів:
Головна » СБУ спільно з іноземними партнерами припинили діяльність потужного хакерського угруповання (відео)

СБУ спільно з іноземними партнерами припинили діяльність потужного хакерського угруповання (відео)


Коментарі: 0 РІЗНЕ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Співробітники Служби безпеки України спільно з партнерами із США припинили діяльність потужного хакерського угруповання. Оперативники спецслужби встановили, що учасники угруповання на території України організували і тривалий час (з 2007 року) надавали віртуальні послуги хакерам та іншим злочинцям, створюючи їм умови для безперешкодного здійснення протиправної діяльності в мережі Інтернет. Зловмисники використовували Dark Net – приховану від звичайних користувачів частину інтернет-мережі, де можливо анонімно придбати зброю, наркотики тощо.

Багато хто чув про Dark Net – приховану від пересічних громадян частину інтернет мережі, де можливо анонімно придбати зброю, наркотики тощо. На відміну від пересічних громадян, правоохоронці зазвичай мають право та багато можливостей деанонімізувати особу, що вчиняє злочин, запитавши необхідні відомості у провайдера або оператора зв’язку. Але не в Dark Net – який базується на так званому «абузостійкому» хостингу, тобто хостингу, який не відповідає ні на запити правоохоронців, ні на скарги правовласників, який майже неможливо знайти через складні технології маскування (і фізичного, і віртуального) та особливості самого Інтернету.



Лише в США відносно цього громадянина України висунуто обвинувачень загалом на п’ятдесят років ув’язнення. Він звинувачується у шахрайстві, несанкціонованому втручанні, крадіжці персональних даних та низці інших злочинів за американським кримінальним законодавством. В Україні організатору та ще одному учаснику угруповання оголошено підозру в у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених за ч. 2 ст. 361 та ч. 3 ст. 301 Кримінального України, та обрано запобіжний захід - домашній арешт. Незважаючи на складний механізм документування, пов’язаний із недосконалим вітчизняним законодавством у кіберсфері, оперативникам СБУ спільно із слідчими Державного бюро розслідування та прокурорами Генеральної Прокуратури України вдалося зібрати необхідні докази щодо причетності фігурантів провадження до вчинення тяжких злочинів. Під час санкціонованих слідчих дій на території приватного будинку поблизу Одеси було віднайдено справжній дата-центр з резервним автономним джерелом електроживлення, охороною, потужними каналами доступу до інтернет, який було ретельно приховано. «З нього вилучено майже півтори сотні серверів, на яких розміщувались тисячі хакерських ресурсів, деякі з них залишились зашифрованими, багато ресурсів були налаштовані таких чином, щоб не зберігати слідів злочинної діяльності», - повідомив т.в.о начальника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Микола Кулешов.

Попереднє дослідження мережевого обладнання та оцінка діапазонів ІР-адрес, що використовувались угрупованням, вказує на мінімум три автономні системи, зарезервовані за підприємствами Російської Федерації. Враховуючи контррозвідувальний режим, наявний в РФ, а також технологічні особливості організації та побудови СОРМ-3, володіння та керування цим номерним ресурсом з боку угруповання не могло відбутись без контролю та прикриття російських спецслужб. Ця інформація дозволяє СБУ отримати більш чітке уявлення про схеми кібератак на українські об’єкти критичної інфраструктури, про роль російських спецслужб в кібератаках на інші країни. Кібербезпека у міжнародному вимірі є колективним завданням і жодна країна самотужки не зможе ефективно захищатись від кіберзагроз. «СБУ готова до співпраці з нашими іноземними партнерами. Ми вдячні присутнім у цьому залі представникам ФБР та Таємної служби США, які одразу висловили готовність до всебічної допомоги у нашому розслідуванні», - зазначив очільник відомства.

за інф. Пресцентру СБ України





Теґі: Хакери, СБУ

Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини