реклама партнерів:
Головна » Що відомо про нову очільницю Держкіно

Що відомо про нову очільницю Держкіно


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
В середу, 29 січня, Кабмін затвердив нову очільницю Державного агентства України з питань кіно (Держкіно). Нею стала 39-річна чиновниця із Запорізької ОДА Марина Кудерчук. Раніше вона очолювала муніципальний кінотеатр імені Довженка.

Про те, хто така нова очільниця Держкіно і що з цього може бути, розбирався журналіст PRM.UA.
Освіта та кар'єра

За даними з відкритих джерел, Марина Кудерчук завершила навчання у Бердянському інституті підприємництва за спеціальністю "Економіка підприємства" у 2004 році. У тому ж виші здобула ступінь магістра з маркетингу у 2008. Також повідомляється про наявність юридичної освіти у майбутньої очільниці Держкіно. У 2016 році отримала ступінь магістра державного управління у Дніпропетровському регіональному інституті державного управління Національної академії державного управління при Президентові України.

Кар'єру розпочала у 2001 році менеджером, а потім юристом ТОВ "Агросинтез-Холдінг" в рідному селищі Михайлівка, що на Запоріжчині. Протягом дев'яти років (2003-2012) працювала на різних посадах в податкових органах Запорізької області. З 2013 по 2017 будувала кар'єру в органах екологічного контролю, "доросла" до завідувачки сектором в Держекоінспекції Запоріжчини.

В березні 2017 стала заступницею, а в лютому 2019 директоркою комунального закладу "Кіноконцертний зал ім. О. Довженка" Запорізької міської ради — єдиного муніципального кінотеатру Запоріжжя.

У листопаді 2019 року стала заступницею голови Запорізької ОДА. На цій посаді відповідала за гуманітарний напрямок і питання екології, а також курувала Мелітополь і Мелітопольський район, Василівський, Приазовський, Пологівський і Гуляйпільській райони.
Директорка кінотеатру

На співбесіді з комісією Кудерчук заявила, що має дотичність до кінематографа, тому що очолювала кінотеатр. Кінотеатр імені Довженка, який очолювала Кудерчук — єдиний муніципальний заклад такого типу в місті. Призначення Кудерчук запам'яталось скороченнями, проблемами з показом українських фільмів та рекламою російського фільму про окупацію Криму.

У випадку зі скороченнями, Кудерчук в інтерв'ю порталу "061" пояснила, що це через велику кількість збережених радянських посад, які вже не актуальні, як от художник афіш та інспектор бобін.

Питання щодо реклами російського фільму про окупацію Криму "Крым" на сайті кінотеатру, майбутня очільниця Держкіно пояснила тим, що адресу сайту давно змінено, а що відбувається на старому сайті, мов вже не їх справа.

А от у питанні щодо українських фільмів відповіді були куди більш складним. Так, зокрема кінотеатр за директорування Кудерчук відмовлявся показувати історичний бойовик про вояка УПА в ГУЛАГі "Червоний". В інтерв'ю цьому ж виданню Кударчук це пояснила наступним чином:

"У нас йшли переговори з кінокомпанією, нам ставили жорсткі умови — ми повинні були взяти фільм на три тижні, і на першому тижні зробити чотири сеанси в день у великому залі. Це для нас було невигідно. Ми всього в день ставимо 6-7 сеансів, ми навіть блокбастери не ставимо по 4 сеанси в день. Ми все-таки комунальне підприємство і повинні думати про економічну складову. Тому ми просили більш лояльні умови. Ми вели з ними переговори, і дійшли згоди, що беремо його пробно на тиждень на один сеанс в день, а якщо люди будуть йти, то продовжимо ще на тиждень. Поставили гарний час, розрекламували, 24-го на прем'єру роздали безкоштовні запрошення, а частину залу продали. Але все одно квитки не дуже розійшлися. Потім фільм вийшов в HD-форматі й зараз він у нас йде в малому залі. Тому що коли вже фільм у нас пройшов, їм почали цікавитися. Мабуть, ті хто ходили, порадили знайомим".

Згодом історія повторилась, але цього разу уже з фільмом "Таємний щоденник Симона Петлюри". В Запоріжжі невідомі облили афішу фільму фарбою, після чого Кудерчук вирішила зняти показ фільму.

"Показу фільму швидше за все не буде. Ми зараз розмовляємо з дистриб'юторами про те, щоб зняти фільм з показу, щоб уникнути якихось ситуацій в залі. Сьогодні мав бути перший показ, заздалегідь квитки не були продані, тому щоб уникнути псування екрану та обладнання, ми зараз хочемо зняти з показу", - заявила вона в коментарі виданню "061".
Співбесіда з Держкіно

У фіналі повторного конкурсу на заміщення посади глави Держкіно Марина Кудерчук обійшла чотирьох інших кандидатів: директора київських кінотеатрів Boomer і "Магнат" Сергія Зленко, продюсерку Ольгу Безхмельніцину, директора компанії "Кіносвіт Діджитал" Сергія Сліпака та начальника Головного управління юстиції Києва Станіслава Куценка.

Раніше під час першого відбору єдину кандидатку на посаду, генеральну продюсерку Одеського міжнародного кінофестивалю Юлію Сінькевич комісія "зарізала" на співбесіді. На думку чиновників, семирічний досвід в організації ОМКФ недостатній рівень досвіду в організації кадрової роботи.

Під час співбесіди Кудерчук наголосила, що пов'язана з галуззю кінематографії, зокрема тим, що очолювала кінотеатр та організовувала в Запоріжжі кінофестиваль Ziff.

У 2019 році в програмі кінофестивалю були фільми "Dzidzio. Перший раз" та "Скажене весілля". Відкривав захід фільм студії Star Media "Секс і нічого особливого", а закривався фільмом студії "Квартал 95" - "Я, ти, він і вона".



"Агенція як держслужба взагалі в системі Міністерства культури підтримує через кіно національну ідею, десь фільми і фестивалі, які підтримують національний продукт", - саме так очільниця Держкіно охарактеризувала роботу свого відомства, примітно, що очолюючи кінотеатр імені Довженка, вона відносила українське кіно до "соціальних навантажень" на роботу закладу.

"У нас більше соціальної складової. Ті ж українські фільми - приватні кінотеатри їх рідко показують, а у нас з початку року їх було вже більше 20. Ми всі українські фільми беремо в прокат", - бідкалась в інтерв`ю "061" Кудерчук, однак вже на співбесіді вона заявляла, що змогла підняти попит на українське кіно на 35-40 відсотків у Запорізькій області.
Замість висновку

Стверджувати, що Марина Кудерчук погана керівниця Держкіно чи що з її призначення почнеться згортання українського кінематографу зарано. Однак, якщо враховувати, що створений нею кінофестиваль ставить основними фільмами комедії не дуже високої якості, зокрема зняті "Кварталом 95", а сама Кудерчук вважає українське кіно соціальним навантаженням, професійній спільноті та громадськості варто тримати ситуацію на пульсі.

Спеціально для Прямого спілкувався Ігор Кромф, Прямий






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
08:49
09-Квіт-2024
Жовтнева: в одному з сіл Чернігівщини залишили комуністичну назву вулиці
До 27 квітня цього року завершується другий етап очищення публічного простору від сим
19:19
08-Квіт-2024
Який смартфон придбати у 2024 році?

Сучасний ринок смартфонів пропонує величезну кількість різноманітних моделей, здат

17:23
08-Квіт-2024
На росії вигорів ракетний корабель «сєрпухов» ― деталі пошкоджень
7 квітня 2024 року на території військово-морської бази ворога у місті балтійськ калі
21:38
07-Квіт-2024
Заява НРУ щодо підняття акцизних ставок на пальне
ЗАЯВА
Політичної партії “Народний Рух України”
щодо
Усі новини