реклама партнерів:
Головна » Спорт: найважливіші події 2009 року

Спорт: найважливіші події 2009 року


Коментарі: 0 Спорт

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Рік, що минув, можна охарактеризувати для України як найуспішніший у сфері спорту з часів проголошення незалежності країни.
Українські спортсмени взяли участь у 136 офіційних змаганнях з олімпійських видів спорту, в тому числі 53 чемпіонатах світу, 71 чемпіонаті Європи, 12 кубках світу і Європи, де завоювали 399 нагород - 94 золоті, 132 срібні та 173 бронзові. В олімпійських номерах програми здобуто 248 медалей - 58 золотих, 81 срібна, 109 бронзових; в неолімпійських номерах програми 151 медаль - 36 золотих, 51 срібна, 64 бронзові.

ФУТБОЛ
Тріумф "Шахтаря"
Безумовно, головним успіхом для нашого спорту, зокрема футболу, є перемога українського клубу в єврокубку.
Донецький "Шахтар" здобув перемогу в останньому розіграші Кубка УЄФА. У фіналі "гірники" були сильнішими за німецький "Вердер" з рахунком 2:1.
Варто відзначити, що вперше за часів незазежності Україні три українські команди - "Шахтар", "Динамо" та "Металіст" - пробилися у плей-офф єврокубків, а саме Кубка УЄФА.
У 1/8 фіналу "Металіст" за сумою двох зустрічей поступився "Динамо" (0:1, 3:2). А кияни у півфіналі програли "Шахтарю" (1:1, 1:2).

Трагедія збірної України
18 листопада національна збірна України програла битву за вихід на чемпіонат світу 2010 року з футболу. Поразка від Греції у стикових матчах з рахунком 0:1 залишила Україну за бортом ЧС-2010.
Однак якщо проаналізувати весь наш відбірний цикл до Південної Африки – то його підсумок для нас можна вважати цілком закономірним. Судіть самі:
Україна-Білорусь – вистраждані 1:0 вже у доданий арбітром час, з пенальті.
Україна-Хорватія – 0:0. ЖОДНОГО удару в площину воріт у виконанні синьо-жовтих і ДВА стовідсоткових моменти у хорватів, які просто зобов’язані були забивати.
Білорусь-Україна – 0:0. Матч, де українцям кров з носу була потрібна перемога, щоб уникнути нервової кінцівки відбору. Гра, де наша команда мала показати – вона набагато сильніша збірної Білорусі.
І нарешті – Греція-Україна – 0:0. Одні (українці) – не могли, інші (греки) – не хотіли! У трьох з цих матчів нульовий результат, де важко було відшукати саме гру у виконанні збірної України.
Вже екс-головний тренер "рідної неньки" Олексій Михайличенко вважає, що відбір ми не провалили, а програли лише один матч.

Імперія "Барселони"
Каталонська "Барселона" виграла всі турніри протягом футбольного сезону, в яких брала участь: чемпіонат Іспанії, Кубок Іспанії, Суперкубок Іспанії, Ліга чемпіонів, Суперкубок Європи і Клубний чемпіонат світу.
А нападник каталонців Педро Родрігес встановив унікальне для футболістів досягнення - він забивав голи у всіх турнірах 2009 року, в яких брав участь: включачи єдиний і преможний м'яч у ворота "Шахтаря" у матчі за Суперкубок Європи та гол у ворота київського "Динамо" у Лізі чемпіонів.

Євро-2012. Чотири міста для України
11 грудня Виконком УЄФА ухвалив остаточне рішення про те, що чемпіонат Європи 2012 року пройде у чотирьох українських та польських містах. З нашої сторони матчі Євро-2012 прийматимуть Київ, Львів, Харків та Донецьк. Фінал відбудеться на НСК "Олімпійський" у Києві.
Зазначимо, що ключовим питанням, яке переконало членів Виконкому УЄФА на нашу користь стало виділення українським урядом додаткових коштів на підготовку до чемпіонату. Варто зазначити, що експерти УЄФА ретельно інспектували всі інфраструктурні об’єкти нашої країни щомісяця, а подекуди і частіше. Наша країна знайшла фінансові, організаційні та людські ресурси для втілення проекту Євро на 100%.

Україна - чемпіон Європи з футболу
Юнацька збірна України під керівництвом Юрія Калитвинцева виграла домашній Євро-2009 серед гравців до 19 років. У фіналі, який відбувся на РСК "Олімпійський" у Донецьку, українці перемогли Англію з рахунком 2:0.
Видатну перемогу нашій команді забезпечили голи Дениса Гармаша та Дмитра Коркішка. Вперше в історії українські футболісти стали чемпіонами Європи!
На шляху до тріумфу українці перемогли Сербію та Швейцарію та зіграли внічию зі Словенією та Англією.

Повернення Андрія Шевченка
Безперечно, знаменною подією футбольного року в Україні стало повернення в київське "Динамо" Андрія Шевченка. Підкоривши Європу в "Мілані" і намучившись у "Челсі", Андрій Шевченко повернувся у рідну команду.
Шева став справжнім лідером "Динамо", яке попри останнє місце у груповому етапі Ліги чемпіонів, до останнього матчу боролося за вихід з групи. На жаль, молоді партнери Андрія поки не дозріли до того, щоб витримувати протистояння з грандами до останніх хвилин (матчі з "Інтером" та "Барселоною").

БОКС
Непереможні Клички
Володимир та Віталій Клички продовжили серію перемог у 2009 році. Три бої виграв Віталій і одну перемогу здобув Володимир.
Віталій Кличко. 21 березня Віталій технічним нокаутом переміг костариканця Хуана Карлоса Гомеса (бій завершився у 9 раунді). 26 вересня Віталій здолав американця Кріса Арреолу - той вистояв 10 раундів. А 12 грудня Кличко здобув беззаперечну перемогу над іншим боксером зі США Кевіном Джонсоном. Хоч бій і тривав всі 12 раундів, проте американець програв за всіма статтями. Судді зафіксували рахунок - 120:108, 120:108, 119:109.
Володимир Кличко. 20 червня володар поясів IBF/IBO та WBO здолав непереможного узбека Руслана Чагаєва. "Білий Тайсон" здався після 9-го раунду.

Хей втік від Кличків і побив Валуєва
Варто відзначити перемогу британця Девіда Хея над росіянином Миколою Валуєвим у чемпіонському поєдинку за пояс WBA.
До свого тріумфу у надважкій вазі Хей йшов майже рік. Йому двічі вдалося домовитися про поєдинки з братами Кличко, однак обидва рази Хей був ініціатором скасування поєдинків. Запланований на 20 червня бій з Володимиром не відбувся через травму Хея. А від поєдинку проти Віталія, що мав відбутися у вересні, Хей відмовився перед підписанням контракту, мотивуючи своє рішення тим, що Кличко запропонував йому кабальні умови.

Василь Ломаченко - чемпіон світу
Вперше в історії вітчизняного любительського боксу українець здобув перемогу на чемпіонаті світу. Символічно, що перше золото приніс Україні найкращий боксер Планети серед любителів Василь Ломаченко.

Україна вийшла в еліту
26 квітня збірна України вперше в історії вийшла в Світову групу Кубка Федерацій і в 2010 році побореться за головний трофей жіночого командного тенісу.
У вирішальному матчі українки розгромили аргентинок, вигравши всі поєдинки. Загальний рахунок двобою Аргентина - Україна - 0:5!
Варто відзначити перемогу Сергія Стаховського на турнірі в Санкт-Петербурзі. Це лише другий тріумф українця в турнірах серії АТР в одиночному розряді. Перший трофей Сергій здобув в 2008 році у столиці

За матеріалами: ТСН-спорт

На першому фото: Ольга Харлан - найкраща спортсменка України в 2009 році згідно рішення Експертної комісії Національного олімпійського комітету.







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини